Mąka kokosowa – właściwości oraz zastosowanie w kuchni

Mąka kokosowa brzmi egzotycznie i kojarzy się z wakacjami na rajskich wyspach i słusznie, bo jednym z największych producentów mąki kokosowej są Filipiny. Czym charakteryzuje się mąka kokosowa i czemu warto ją mieć w swojej kuchni?

Mąka kokosowa – charakterystyka

Mąka kokosowa powstaje w procesie, w którym pozyskuje się również a w zasadzie przede wszystkim mleko i olej kokosowy. Wytwarzana jest z miąższu kokosa, który w procesie produkcyjnym jest odtłuszczony i wysuszony. Istnieją dwie metody produkcji mąki przemysłowej i obie tę mąki różnią się nieco swoimi właściwościami. W tzw.metodzie suchej, gdzie głównym produktem procesu jest olej kokosowy, powstaje mąka o lekko brązowej lub kremowej barwie. Jest ona bogata w tłuszcz i białko. W metodzie mokrej, gdzie pozyskujemy głównie mleko kokosowe otrzymana mąka ma niższą zawartość tłuszczu jednak bogatsza jest w błonnik.

Mąka kokosowa – właściwości

Przede wszystkim mąka kokosowa to bogate źródło błonnika pokarmowego. Znajduje się go ok 12x więcej niż w zwykłej mące pszennej. Ponadto dostarcza dużo dobrej jakości białka i tłuszczu. Jest również bardzo kaloryczna. Jednak ze względu na zawartość błonnika, który nie tylko wspomaga i oczyszcza nasze jelita, ale też daje uczucie sytości, które utrzymuje się przez długi czas, raczej nie będziemy się nią objadać bez końca. Ponieważ mąka kokosowa nie zawiera glutenu nadaje się doskonale dla osób będących na diecie wykluczającej gluten z pożywienia. Ale to nie koniec jej właściwości prozdrowotnych. Jako, że jest produktem o niskim indeksie glikemicznym mogą ją stosować diabetycy. Ma również pozytywny wpływ na układ odpornościowy, a także zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia. Polecana jest szczególnie sportowcom ze względu na wartości energetyczne, dzieciom i młodzieży jako źródło białka, osobą odchudzającym się ze względu na błonnik i diabetykom ze względu na niski indeks glikemiczny.

Mąka kokosowa w naszej kuchni

Mąkę kokosową możemy stosować do wypieków słodkich, naleśników, ale też jako panierkę do ryb czy składnik chleba. Nie mniej jednak nie do każdego rodzaju produktu dobrym pomysłem jest użycie tylko i wyłącznie mąki kokosowej. Ze względu na swoje właściwości czasami lepiej jest zmieszać ja z tradycyjną mąką zbożową. Mąka kokosowa pochłania wodę w dużo większym stopniu niż inne mąki dlatego należy o tym pamiętać i w razie potrzeby zwiększyć ilość składników mokrych, aby zapobiec suchości potrawy.

Mąka kokosowa przepisy

Na sam koniec mamy dla was prosty przepis na pyszne naleśniki z mąki kokosowej i kokosanki. Co będzie nam potrzebne?

Naleśniki z mąki kokosowej:

  •  3 jajka,
  • 100 gramów mąki kokosowej,
  • 50 ml mleka kokosowego,
  • 100 ml wody,

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce i odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie mąka kokosowa wchłonie część wilgoci z mleka i wody. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Całość można udekorować np. świeżymy owocami.

Kokosanki:

  • 200g grubo zmielonej mąki kokosowej (można też wymieszać z wiórkami kokosowymi)
  • 60g oleju kokosowego
  • 3 białka jajek
  • cukier puder

W małym garnuszku roztapiamy olej kokosowy i mieszamy z mąką kokosową. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną masę. Wciąż ubijając, dodajemy cukier puder, aż uzyskamy gładką i sztywną konsystencję. Mieszamy ubite białko z mąką kokosową. W piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, kładziemy uformowane kulki. Pieczemy około 10 minut. W ten oto prosty i szybki sposób możemy cieszyć się zdrowymi kokosankami własnej produkcji.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest