Mąka kasztanowa to przede wszystkim doskonały zamiennik zwykłej mąki pszennej. Wyróżnia się wyjątkowymi wartościami odżywczymi. Przede wszystkim, w porównaniu z innymi mąkami pozyskiwanymi z orzechów, charakteryzuje się bardzo niską zawartością tłuszczu, a wysoką cennego dla utrzymania zdrowego organizmu białka i złożonych węglowodanów. Mąka kasztanowa jest bogatym źródłem miedzi, potasu, fosforu, magnezu i witamin z grupy B. Może być spokojnie stosowana z diecie bezglutenowej, a z pewnością urozmaici każdą dietę.
Otrzymuje się ją poprzez zmielenie kasztanów jadalnych, przysmaku wypromowanego przez francuskich szefów kuchni. Charakteryzuje się słodkim smakiem i intensywnym, mocno orzechowym zapachem. Z pewnością doda charakteru i niepowtarzalności nawet najprostszym daniom.
Spis treści
Mąka kasztanowa – właściwości
Dzięki wysokiej zawartości błonnika, pomaga oczyścić organizm z niepotrzebnych i toksycznych produktów przemiany materii, dzięki czemu obniża poziom cholesterolu we krwi. Jest także bogata w przeciwutleniacze, co korzystnie wpływa na układ krwionośny i zmniejsza ryzyko chorób serca. Zawarty w niej potas pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a żelazo przydatne jest w zapobieganiu i leczeniu anemii. Jako źródło magnezu i fosforu, pomaga kościom prawidłowo się rozwijać, a także pobudza ich metabolizm. Miedź, którą dostarczymy organizmowi spożywając mąkę z kasztanów, jest niezwykle ważna. Dzięki niej wzmocnimy odporność organizmu, będziemy chronić nasze serce, a przede wszystkim – wzmocnimy mózg!
Jak widać, mąka kasztanowa i jej właściwości zachęcają do wprowadzenia jej do diety. Warto wspomnieć o wartościach energetycznych – to tylko 369 kcal/100 g, co jest w przypadku mąk niewielką liczbą.
Zastosowanie
Generalnie – takie jak mąki pszennej. To świetny zamiennik tradycyjnej i mało zdrowej mąki, ale także mąki ryżowej, czy migdałowej. Najlepiej używać jej przy pieczeniu ciast i ciasteczek, ponieważ nada im niespotykanej słodkości, a orzechowy posmak będzie wyczuwalny w każdym kęsie. Świetnie będzie komponowała się w naleśnikach i różnego rodzaju plackach. Oczywiście, można jej także używać do potraw słonych – wykwintnych tart i muffinów. Będzie również dobrym zagęszczaczem do sosów.
Jak zrobić mąkę kasztanową?
W tym celu należy przygotować kasztany jadalne -naciąć skórki i piec około 25 minut. Potem, w temperaturze około 50 stopni trzymać je w piekarniku przez kilka godzin. Gdy będą dostatecznie suche, zemleć w młynku, na przykład do kawy, lub za pomocą blendera.
Mąkę kasztanową można kupić także w sklepach ze zdrową żywnością. Cena mąki kasztanowej waha się od około dziewięciu szesnastu złotych za 250 g. Jej cena uzależniona jest od ceny kasztanów jadalnych, więc nie zawsze będzie się opłacało robić ją samemu w domu.