Liczi – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze, kalorie

Podstawowymi składnikami każdej diety są przeważnie warzywa i owoce. Większość znanych owoców jak jabłka czy banany są wspaniałym uzupełnieniem naszej codziennej diety i cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów. Jednak ciekawym jest fakt, że w mało popularnych owocach możemy znaleźć te, które przewyższają swoją wartością odżywczą czy zdrowotną te powszechnie znane. Do takich mało popularnych i niestandardowych owoców zaliczyć można mango, awokado,czy liczi tzw. „Śliwka smaczliwka„- dziś zajmiemy się tym owocem.

Liczi – pochodzenie

Pochodzenie liczi-Kambodża to kraj w którym ten owoc ma swoje „dziedziczne korzenie „, jednak uprawa tej chińskiej śliwki rozprzestrzeniła się na całą południowo-wschodnią Azję, a także część Australii. W Afryce Południowej również owoc ten jest uprawiany oraz na Hawajach i Florydzie. Liczi, czyli śliwka chińska rośnie na drzewach,które osiągają długość do 9 metrów. Owoce natomiast dojrzewają w kiściach po kilkanaście kulek razem. Owoc liczi jest ciekawy i przed zjedzeniem wymaga zdjęcia wierzchniej skórki oraz pozbycia się ze środka szkodliwej dla nas pestki, która naruszona może wywoływać lekkie objawy
zatrucia jak ból brzucha czy wymioty.

Jakie są właściwości zdrowotne liczi ?

Liczi zostało poddane szczegółowym badaniom przez naukowców z West China Hospital i odkryli,że owoc ten ma bardzo mocne właściwości antynowotworowe. W owocu tym możemy znaleźć bardzo dużo polifenoli,które charakteryzują się wysokim działaniem przeciwutleniającym oraz pomagają pozbywać się z organizmu wolnych rodników,które są główną przyczyną powstawania szeregu rozmaitych chorób. Liczi posiada również doskonałe właściwości antymiażdżycowe,ponieważ właśnie polifenole hamują proces wchłaniania do organizmu złego cholesterolu. Liczi zawiera także bardzo dużo potasu, który znacznie obniża ciśnienie krwi i zaleca się go osobom cierpiącym na nadciśnienie i problemy z sercem. W owocu liczi możemy znaleźć bogate złoża witaminy C, więc gdy dopada nas przeziębienie,grypa możemy zaopatrzyć się w ten owoc i zajadać się do woli.Na pewno jest lepszym rozwiązaniem niż seria leków, ponieważ witamina C podawana naturalnie wchłania się o wiele szybciej do organizmu. Jednak osoby chore na cukrzycę nie powinny spożywać liczi ze względu na dużą zawartość cukrów prostych, które są szkodliwe dla diabetyków.

Jakie są właściwości odżywcze liczi ?

Wartości odżywcze liczi w 100 g.:

  • Wartość energetyczna – 66 kcal
  • Białko ogółem – 0.83 g
  • Tłuszcz – 0.44 g
  • Węglowodany – 16.53 g (w tym cukry proste 15.23)
    Błonnik – 1.3 g

Witaminy:

  • Witamina C – 71.5 mg
  • Tiamina – 0.011 mg
  • Ryboflawina – 0.065 mg
  • Niacyna – 0.603 mg
  • Witamina B6 – 0.100 mg
  • Kwas foliowy – 14 µg
  • Witamina E – 0.07 mg
  • Witamina K – 0.4 µg

Minerały:

  • Wapń – 5 mg
  • Żelazo – 0.31 mg
  • Magnez – 10 mg
  • Fosfor – 31 mg
  • Potas – 171 mg
  • Sód – 1 mg
  • Cynk – 0.07 mg

Tłuszcze:

  • tłuszcze nasycone – 0.099
  • tłuszcze jednonienasycone – 0.120
  • tłuszcze wielonienasycone – 0.132

Liczi a kalorie ?

Ze względu na małą ilość kalorii w tym owocu,wydawałoby się,że owoc może być z powodzeniem zalecany osobom na diecie,jednak tak nie jest. Ze względu na wysoką ilość cukrów prostych odradza się spożywania tego owocu w większych ilościach,gdy chcemy zachować prawidłową wagę lub marzymy o odchudzaniu się. Jednak jak w przypadku każdego owocu, w którym dominują cukry proste zalecane jest racjonalne stosowane tego owocu w diecie . Liczi zatem nie powinno być głównym składnikiem diety, lecz stanowić jej doskonałe uzupełnienie. Z owocu tego możemy przygotować smaczny jogurt czy też wyśmienity sok lub drinki. Korzystajmy zatem z tego dobroczynnego owocu. Jabłka i banany nie muszą „drżeć” o utratę swej pozycji,a my możemy wprowadzić nieco egzotyki do swego jadłospisu i poszerzyć nasze kulinarne horyzonty.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest