Czym zastąpić zwykły chleb i klasyczną drożdżówkę?

W dobie wciąż obecnej mody na dietę nisko węglowodanową oraz bezglutenową, nie ma już chyba osoby na tym świecie, która by nie została dokładnie wyedukowana na temat szkodliwości wszelkich wyrobów piekarniczych na bazie mąki pszennej. Wiadomo również, że dla Polaków chleb to świętość, codzienność i podstawa jadłospisu (obok ziemniaków ). W dodatku jest to zwykle chleb biały, tradycyjny zrobiony na drożdżach. Skoro już o tych drożdżach mowa, to z pewnością słyszeliście/ jedliście drożdżówkę. Która babcia nie piecze drożdżówek, no która? Szczególnie osobom z tzw. lat 90. z dzieciństwem kojarzy się gruba pajda chleba posmarowana masłem i kawałek pulchnej drożdżóweczki na deserek. Pycha!

Czy chleb i klasyczna drożdżówka jest zdrowa?

Jednak jak to zwykle bywa z tymi smacznymi produktami, nie są one zdrowe. Co więcej, są szkodliwe i często prowadzą do chorób metabolicznych bądź sercowo-naczyniowych. Całe szczęście nie musimy rezygnować z tego tak zupełnie. Istnieją różne ciekawe zamienniki, które doskonale zastąpią zwykły chleb oraz klasyczną drożdżówkę.

Czym zastąpić tradycyjny chleb?

Tradycyjny, pszenny chleb z powodzeniem można zastąpić kukurydzianymi tortillami czy nawet częściej spotykanym chlebem żytnim. Ponadto doskonale nadadzą się duże gotowane ziemniaki pocięte w płaskie kawałki a’la kromki. Inną opcją jest stworzeniem własnego chleba z kalafiora oraz sera. Wystarczy ugotować startą główkę kalafiora, połączyć z tartym serem, wybranymi ziołami oraz jajkiem, dobrze wymieszać, uformować kształt bochenka, upiec i gotowe!

Zamiast drożdżówki polecamy!

Masz ochotę na słodkie pieczywo ale w sumie nie powinieneś jeść glutenu i zbyt wielu węglowodanów? Nic prostszego niż stworzyć własny, zdrowszy zamiennik. Jest to tzw. chlebek Oopsie, który powstaje po połączeniu 3 jajek, połowy szklanki serka homogenizowanego i odrobiny soli. Ewentualnie możesz jeszcze dodać wybrane przez siebie składniki dodatkowe. Proste, prawda?

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest