Popularny naturalny słodzik, powszechnie uważany za zdrowszy zamiennik klasycznego cukru białego. Często znajdziemy go pod inną, zamienną nazwą – “cukier brzozowy”. Producenci stosują go w celu zmniejszenia kaloryczności produktu, zwłaszcza w żywności skierowanej dla diabetyków i osób na diecie. Swoją popularność zyskał w XIX wieku, kiedy to wykorzystywano do jego produkcji korę brzozy. Obecnie, surowcem stosowanym przez przemysł jest kukurydza.
Spis treści
Ksylitol – właściwości
Ogromnym plusem ksylitolu, który wykorzystywany jest najchętniej i często widnieje na opakowaniach to fakt, że posiada on 40% mniej kalorii niż cukier biały. Smak nie różni się od klasycznych, znanych nam substancji słodzących, co oznacza, że możemy go wykorzystywać w np. domowych wypiekach. Dodatkowo, posiada aż 14-krotnie niższy indeks glikemiczny (ksylitol-7, cukier biały – powyżej 70), co na pewno zadowoli cukrzyków i osoby chorujące na insulinooporność. Ksylitol nie zawiera w swoim składzie fruktozy, która często jest przyczyną uodporniania się na działanie insuliny. Oznacza to, że bardzo wolno podnosi cukier we krwi, nie podnosząc tym samym insuliny i nie narażając pacjentów na pogorszenie stanu zdrowia.
Dodatkowo, ksylitol wykazuje działanie bakteriobójcze. Badania przeprowadzone w ostatnich latach wykazały iż zwalcza on próchnicę (głównie poprzez zmniejszenie kwasowości śliny), choroby dziąseł, a także… wzmacnia oporność! Dane statystyczne głoszą, iż ksylitol dodawany do codziennej diety zmniejsza próchnicę o 30%. Można więc śmiało wywnioskować iż jest to zupełnie przeciwieństwo popularnej, tradycyjnej sacharozy. Inne, równie świeże badania, przeprowadzone na skutek rosnącej popularności substancji, wykazały, że ksylitol przyczynia się do lepszego wchłaniania wapnia. No i, co najważniejsze, nie wykazuje tendencji do wspomagania rozwoju grzybów i drożdżaków, co z kolei jest ogromnym minusem tradycyjnego cukru.
Ksylitol kalorie
Po wpisaniu w wyszukiwarkę zagadnienia “ksylitol kcal” otrzymujemy wartość ok 15kcal za łyżkę. Na pierwszy rzut oka wydaje się to dużo, dlatego najlepiej zestawić tą wartość z innymi substancjami słodzącymi. Dla przykładu, łyżka cukru białego to ok 30kcal, a cukru brązowego 26kcal. O ile w przypadku jednej łyżeczki nie robi to wrażenia, o tyle w przypadku całego ciasta, naleśników, konfitur czy słodkiej kawy różnica może być ogromna. Gdy do ciasta wrzucamy 100g (czyli ok pół szklanki) cukru białego, dostarczamy tym samym 390kcal. Ksylitol o takiej samej gramaturze to 240kcal. By spalić różnicę (150kcal) musimy jechać 50min na rowerze (w tempie wolnym lub umiarkowanym).
Ksylitol cena
Niestety, ksylitol jest zdecydowanie droższy od tradycyjnego cukru. Śmiało można rzec iż jest to jeden z droższych naturalnych, dostępnych wszechstronnie słodzików. Cena zależy przede wszystkim od gabarytów opakowania i firmy. Za 1kg sypkiego ksylitolu, w sklepie internetowym, zapłacimy ok 30zł. W sklepie stacjonarnym, w popularnym supermarkecie, za 250g musimy zapłacić nawet 15żł.
Ksylitol szkodliwy czy bezpieczny?
W latach 70- tych XX wieku, przeprowadzono badania na zwierzętach, które wykazały ogromną szkodliwość ksylitolu. Świat przemysłu zamarł, a popularność substancji gwałtownie zmalała. Wielokrotne testy na zwierzętach potwierdziły otrzymane wyniki. Dopiero w latach 90-tych, zdecydowano zastosować tą samą metodę wśród grupy badawczej, która złożona była z ludzi, czyli głównych konsumentów cukru. Okazało się iż wyniki wcześniejszych badań nie potwierdziły się. W 1996 roku organizacja JECFA nie określiła norm spożywania ksylitolu, co oznacza iż jest on w pełni bezpieczny dla naszego zdrowia. Mówimy oczywiście o osobach w pełni zdrowych, które nie wykazują żadnej patologii na absolutnie żadnym tle. Jednostki, które mają stwierdzone np. choroby układu pokarmowego powinny zachować szczególną ostrożność, a tym samym, nie spożywać więcej niż 15g/dziennie. Ważne jest, by wprowadzać ksylitol stopniowo, zwiększając dawkę każdego dnia. Unikniemy w ten sposób podrażnienia jelit czy śluzówki żołądka. Po dostosowaniu się organizmu do słodzika, możemy spożywać nawet 200g dziennie.
Uwaga! Produkt jest wysoce szkodliwy dla wszystkich zwierząt, zwłaszcza psów. O ile, według WHO, jest on nieszkodliwy dla ludzi, o tyle zwierzęta mogą zareagować silną alergią, lub zgonem. Nie można więc dodawać go do dań przygotowanych dla naszych pupili.
Ksylitol gdzie kupić?
Jeszcze niedawno ksylitol był bardzo ciężko dostępny. Dostać go można było jedynie w specjalistycznych, ukierunkowanych sklepach ze zdrową żywnością. Dziś, produkt możemy dostać w niemalże każdej postaci w popularnych supermarketach czy dyskontach. Co ciekawe, możemy wybrać zarówno produkt sypki, jak i w kostkach, a także w postaci gum, czy w batonach. Wybór jest naprawdę szeroki. Oczywiście najbardziej opłaca się zakupić ksylitol w sklepach online, lub w lokalnych sklepikach z eko żywnością.