Komosa ryżowa, znana również pod nazwą “quinoa” zdobywa coraz to większą popularność, głównie przez swoje prozdrowotne właściwości. Jest to roślina nazywana ryżem peruwiańskim, ze względu na swój kształt i zastosowanie w jadłospisie. Mimo zawartości skrobi nie jest typowym zbożem. Ceniona była najpierw w Ameryce Południowej, gdzie nazywano ją “złotem Inków”, a teraz zdobywa popularność niemal na całym świecie. Alternatywa dla popularnej kaszy czy ryżu, dodająca nam witamin i minerałów.
Spis treści
Komosa ryżowa właściwości
Przede wszystkim quinoa to źródło pełnowartościowego białka, który z powodzeniem zastępuje produkty pochodzenia zwierzęcego. Oprócz tego, naładowana jest witaminami, minerałami i kwasami tłuszczowymi. Dodatkowo wykazuje działanie antygrzybiczne,przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Zaleca się ją spożywać zwłaszcza w okresie zimowym, gdzie ryzyko zachorowań gwałtownie wzrasta. Duża zawartość flawonoidów wykazuje właściwości antyoksydacyjne, co wyróżnia ją na tle innych zbóż. Ostatnie badania na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie, wykazały iż komosa wykazuje działanie przeciw nowotwotworowe. Jej częste i regularne spożywanie przyczynia się do zapobiegania mutacjom. Według eksperymentu, podawanie wyciągu z nasion szczurom, zatrzymywało rozrost raka prostaty. Dzięki wspomnianym już kwasom tłuszczowym, komosa zmniejsza ryzyko powstawania miażdżycy. Kwas oleinowy i linolowy przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi i innych chorób układu krążenia. Dodatkowo świetnie sprawdzi się dla wszystkich osób na diecie. Około 100 gram produkty zawiera zaledwie 120kcal.
Co ważne, quinoa uważana jest za roślinę bezglutenową, a więc nadaje się dla osób cierpiących na chorobę trzewną. Nie mniej jednak, parę dodatkowych badań, sugeruje iż osoby na celiakię muszą bardzo ostrożnie podejść do jej spożywania. Naukowcy z Londynu wykazali iż osoby chore na celiakię nie powinny spożywać więcej niż 50g komosy dziennie. Produkt jest również bezpieczny i wskazany diabetykom, gdyż jej indeks glikemiczny nie przekracza wartości 35 (0,87g w 100g komosy to cukry proste).
Komosa ryżowa jak gotować?
Po pierwsze, komosę przed ugotowaniem należy dokładnie opłukać pod bieżącą, letnią wodą. Następnie, po dokładnym umyciu przyrządza się ją i gotuje jak tradycyjny biały ryż. Oznacza to iż w lekko osolonej wodzie gotujemy produkt bez dodatków, maksymalnie do 15 minut. Najwięcej uwagi należy przyłożyć do proporcji. Na 250g produktu suchego potrzebujemy około 500ml wody (czyli proporcja 2:1).
Komosa ryżowa przepisy
Komosę możemy jeść na wiele sposobów. Coraz częściej dodaje się ją do inspiracji i popularnych książek kucharskich, udowadniając tym samym jak niesamowite potrawy jesteśmy w stanie z nią wyczarować.
Oto 3 przykładowe dania, które zachęcamy wykonać w domu.
- Gęsta zupa – do garnka z wodą wrzucamy ząbek czosnku, komosę i garść krewetek ( może być też kurczak lub indyk). Po chwili gotowania dodajemy ziemniaki lub bataty i gotujemy 30minut. Pod koniec dorzucamy bób,fasolkę szparagową lub czerwoną fasolę z puszki. Warto dodać również słodkiego groszku do smaku. Na sam koniec przyprawiamy do smaku solą,pieprzem, papryką chilli i gęstą śmietaną lub jogurtem.
- Placek z komosą– Ugotowaną wcześniej komosę odcedzamy i mieszamy z kilkoma łyżkami mąki, roztrzepanym jajkiem,połową szklanki mleka (może być to mleko roślinne), odrobiną cukru, soli i pieprzu. Z gotowego ciasta formujemy placki i smażymy je na wolnym ogniu z oliwą z oliwek. Warto przed podaniem dodać na górę awokado, jajko sadzone lub domowy schab. Podawać można z sosami lub sałatkami.
- Pulpeciki z komosy – gotujemy komosę dłużej niż tradycyjnie (ok 20minut), odcedzamy z wody. Mieszamy z usmażoną wcześniej cebulką, jajkiem, kolendrą i ulubionym startym serem ( może być tradycyjny ser żółty). Formujemy z masy kulki,obtaczamy w jajku i bułce tartej, jak tradycyjne kotlety mielone. Smażymy kotlety na patelni z każdej strony i podajemy z miską sałat lub surówką.
Komosa ryżowa cena
Cena komosy zależy od gramatury, firmy i miejsca w którym zdecydujemy się zrobić zakupy. W znanym, dużym supermarkecie, za komosę nieznanej firmy, przyjdzie nam zapłaci ok 6zł za 250g. W tym samym sklepie, za komosę z uprawy eko w gramaturze 250g możemy również zapłacić 18zł.
Komosa ryżowa gdzie kupić?
Zdecydowanie najtańszym wyborem będzie zakup komosy w sklepie internetowym, lub lokalnym sklepiku z eko żywnością. Jeśli jednak nie mamy nic przeciwko kilku dodatkowym groszom, komosa dostępna jest również w popularnych dyskontach, sklepikach osiedlowych i supermarketach.