Kolendra wszystko na jej temat, czyli właściwości zdrowotne

Kolendra to powszechnie znane zioło stosowane na całym świecie. Może być stosowana jako przyprawa lub jako dekoracja do dań. Jest bardzo zdrowa i nie powinno jej zabraknąć w naszej kuchni. Poniżej dowiesz się, jakie korzyści niesie spożywanie kolendry oraz w jaki sposób możesz ją wykorzystać podczas przyrządzania ulubionych potraw.

Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia kolendry

  • dzięki obecności olejków eterycznych oraz kwasu linolowego w składzie kolendry, ma ona właściwości przeciwreumatyczne i przeciwartretyczne.
  • badania dowodzą, że kolendra jest skuteczna przy obrzękach spowodowanych niewydolnością nerek i niedokrwistością. Jest to zasługa substancji zawartej w kolendrze, która wpływa na funkcjonowanie układu moczowego (głównie oddawanie moczu) oraz uwalnianie wody z organizmu
  • osoby z problemami skóry, zdecydowanie powinny wprowadzić do swojej diety kolendrę. Ma ona właściwości dezynfekujące, detoksykujące, antyseptyczne, przeciwgrzybicze i przeciwutleniające, dzięki czemu okłady z kolendry skutecznie pomogą w leczeniu chorób skóry, takich jak egzema, suchość i infekcje grzybicze.
  • w swoim składzie ma takie olejki jak borneol i linalol. Pomagają one w trawieniu, a także wpływają na prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz jelit. Olejki zmniejszają biegunkę wywołaną przez drobnoustroje i grzyby, mają również działanie bakteriobójcze. Kolendra ma też wpływ na delikatniejsze przechodzenie zaburzeń żołądkowych, ponieważ zapobiega nudnościom czy wymiotom.
  • kolendra świetnie sprawdzi się podczas diety, jeśli się odchudzasz. Szczególnie jeśli Twój cholesterol jest za wysoki. Zawarte w niej kwasy: linolowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy i askorbinowy (witamina C) bardzo skuteczne obniżą poziomu cholesterolu we krwi.
  • w swoim składzie kolendra ma bardzo dużo żelaza. Dlatego nie powinno jej zabraknąć, jeśli borykasz się z problemami układu krwionośnego lub anemią.
  •  te zioło coraz częściej widnieje w składzie przeróżnych past do zębów. Dzieje się tak, ponieważ olejki eteryczne zawarte w kolendrze są doskonałym środkiem antyseptycznym. Mają działania bakterio- i grzybobójcze, a przy tym leczą rany i owrzodzenia w jamie ustnej. Przyspieszają proces gojenia oraz niwelują nieświeży oddech. Świeże listki kolendry można rzuć zamiast miętowych gum.

Zastosowanie kolendry w kuchni

Jak już wiesz kolendra to bardzo zdrowy dodatek, którego zdecydowanie nie powinno zabraknąć w codziennej diecie. Można ją spotkać w formie suszonej przyprawy lub świeżej roślinki. Ta druga będzie miała zdecydowanie lepsze walory smakowe, a przy tym będzie bogata w wiele cennych witamin i minerałów potrzebnych naszemu organizmowi. Można stosować ją przygotowując dania mięsne, zupy, a nawet desery. Kolendra jest bardzo popularna w daniach kuchni azjatyckiej i kuchni indyjskiej, dlatego jest składnikiem mieszanki przypraw zwanej curry. Jeśli dodajesz ją do potraw wymagających obróbki termicznej pamiętaj, aby zrobić to pod koniec gotowania.

Sięgając po świeżą kolendrę warto pamiętać, że niestety roślina ta bardzo szybko więdnie po zerwaniu, nawet jeśli jest przechowywana w lodówce. Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie wyhodowanie kolendry w ogrodzie lub w doniczce. Dzięki temu będziesz mogła sięgnąć po świeże listki zioła w każdej chwili. Pamiętaj, aby roślinkę przechowywać w nasłonecznionym miejscu (kolendra nie lubi cienia!). Dzięki swoim intensywnemu zapachowi kolendra coraz częściej jest doceniana przez producentów perfum.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest