Kasztany jadalne doceniano już w czasach starożytnej Grecji i Rzymu. Znajdowały swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale przede wszystkim w medycynie naturalnej. Są źródłem wielu cennych składników, korzystnie wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie. Komu są dedykowane, jakie wartości odżywcze posiadają i jaka jest ich kaloryczność? Oto kilka powodów dla których powinniśmy wprowadzić kasztany jadalne do diety!
Spis treści
Kasztany jadalne – właściwości, wartości odżywcze i kalorie
Na 100 gram produktu przypada (w przybliżeniu):
- Wartość energetyczna Ok. 220 kcal
- Węglowodany – Ok. 49 g
- Białko ogółem – Ok. 3 g
- Tłuszcze – Ok. 2 g
- Błonnik – Ok. 8 g
Kasztany jadalne są bogatym źródłem witamin takich jak: witamina C, A, B6, niacyna, ryboflawina, czy tiamina. Dostarczają także minerałów typu wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, cynk, czy sód.
Wpływ kasztanów jadalnych na nasze zdrowie
Dzięki swoim właściwościom odżywczym pozytywnie wpływają na zdrowie naszego organizmu. Pomocne są zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienia i infekcje, ponieważ zawarta w nich witamina B, A oraz C wzmacniają pracę naszego układu odpornościowego. Doskonale sprawdzą się także dla osób na diecie odchudzającej – ich regularne spożywanie usprawni metabolizm organizmu. Kasztany jadalne są także naturalnym źródłem lecytyny, a więc poprawią naszą pamięć. Dodatkowo, wykazują właściwości silnie oddziaływujące na układ krwionośny organizmu: zawarta w nich escyna pomaga w walce z obrzękami i żylakami. Kasztany jadalne są także dedykowane osobom aktywnym fizycznie, ponieważ zawierają sporo potasu, a także tym, których ilość kwasu foliowego w organizmie jest niewystarczająca.
Popularność kasztanów jadalnych stale rośnie. Są naturalnym źródłem wielu cennych składników, dlatego warto wprowadzić je na stałe do diety. Mogą być idealną alternatywą dla niezdrowych przekąsek w ciągu dnia, a także oryginalnym i aromatycznym dodatkiem do obiadu.