Kaszanka to niesłychanie popularny przetwór mięsny zarówno w kuchni słowiańskiej, jak i węgierskiej czy niemieckiej. Wiele osób ceni ją za właściwości zdrowotne, ale spora ilość społeczeństwa wciąż podchodzi do niej z dystansem. Co takiego kryje się w tym kontrowersyjnym produkcie i z czego właściwie jest wytwarzany? Tego dowiemy się za chwilę.
Spis treści
Z czego robi się kaszankę?
Kaszanka to wyrób mięsny z kaszy, krwi, a także podrobów (np. wątroby, serc, płuc, skórek wieprzowych, ozorów) i tłuszczu. W gospodarstwach domowych przyrządza ją się podczas świniobicia. Ciemnobrązową barwę nadaje kaszance krew w połączeniu z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Obróbce termicznej poddawana jest poprzez pieczenie, parzenie albo wędzenie. Do przyprawienia używa się cebuli, czosnku, pieprzu, ziela angielskiego, a także majeranku.
Różne regiony — różne warianty
Na Śląsku zwana krupniokiem, w Poznaniu kaszokiem. Ze względu na region pochodzenia, kaszanka może różnić się nazwą, składem, grubością czy długością. Śląska wersja ma nawet swoje święto — Święto Krupnioka, które po raz pierwszy odbyło się w Katowicach. Krupniok w czerwcu 2016 roku otrzymał europejski certyfikat „Chronione Oznaczenie Geograficzne”.
Jakie właściwości odżywcze kryją się w kaszance?
Mimo panującego błędnego przekonania o niezdrowych właściwościach tego wyrobu wcale nie jest taka zła. Odpowiednio przygotowana zawiera sporo minerałów i witamin, Między innymi w kaszance znajdziemy żelazo i cynk. Te pierwiastki wspomagają produkcję czerwonych krwinek, są stosowane w profilaktyce anemii. Kasza zawarta w kaszance dostarcza dużą ilość błonnika, minerałów i witamin z grupy B. W krwi znajduje się bogactwo składników odżywczych, poza żelazem, dostarcza białka oraz witaminy C.
Jaką kaszankę kupować?
Niskiej jakości kaszanki mają w swoim składzie ogromne ilości tłuszczu, skórek wieprzowych, ale też sporo konserwantów. Wyroby podrobowe są produktami niskobudżetowymi, a zarazem wysokowydajnymi, dlatego jakość surowców, z jakich zostały wykonane, nie zawsze spełnia nasze oczekiwania. Dobrą kaszankę można z łatwością poznać po czarno-fioletowym kolorze. Stosunek kaszy do pozostałych produktów nie powinien być zbyt duży. Najlepiej, aby posiadała osłonkę z jelit.