Kasza bulgur -właściwości, kalorie, zastosowanie

Chociaż dieta wyklucza produkty pszenne spotyka się często z jednym wyjątkiem , którym jest kasza bulgur. Najbardziej upowszechniona jest w Turcji, gdzie stanowi podstawę kuchni. Uzyskuje się ją z ziaren pszenicy durum, które kolejno gotuje się, suszy, a na końcu rozgniata. W Polsce jej popularność wzrosła głównie za sprawą dietetyków, oraz fanów zdrowego żywienia. Wiadomo jednak, że nie można wierzyć we wszystkie promowane składniki, gdyż to głównie producentom zależy, by pokazać je w jak najlepiej, nie zważając na prawdziwe informacje. Czy tak samo jest z kaszą bulgur ? Przeanalizujemy ją dokładnie w tym artykule.

Kasza bulgur  – właściwości i kalorie

Powszechnie uważa się ją za zdrową ze względu na wartości odżywcze. Przede wszystkim jest źródłem błonnika wspomagającego trawienie, ale również białka, folianów i cennych minerałów jak magnez, wapń, cynk, oraz fosfor. Wspomagają one pracę układu krwionośnego, a także nerwowego. Obecność witamin z grupy B przemawia za tym, by włączyli ją do diety ludzie zmagający się na co dzień ze stresem, gdyż pomagają one w funkcjonowaniu myślenia, jakości pamięci, a również zachowaniu równowagi psychicznej. Na jej korzyść przemawia również niski indeks glikemiczny- nada się dla cukrzyków, ale i szukających posiłków zwalczających uczucie głodu na dłużej. Tą właściwość potęguje wspomniana, wysoka zawartość błonnika. Dla porównania ma go około 2 razy więcej niż brązowy ryż, który nie wszystkim przypada do gustu. To, co sprawia, że często wykorzystuje się ją w potrawach, jest jej sposobność do łatwego nasiąkania aromatem wybranych do niej dodatków, czyli wszelkich warzyw, przypraw, czy sosów. Doskonale komponuje się z pieczarkami, bakłażanem, pomidorami, ale również żurawiną i mięsem. Jak większość kasz posiada wysoką kaloryczność, gdyż w 100 gramach znajduje się ponad 100 kcal, przy czym większość stanowią oczywiście węglowodany. Mimo to ze względu na cenne wartości odżywcze włącza się ją do produktów dozwolonych na diecie.

Kasza bulgur – jak gotować ?

Gotowanie kaszy nie zawiera skomplikowanych elementów. Znacznie ułatwia sprawę zakupienie jej w torebkach, które wystarczy włożyć je do gotującej się wody. Najlepiej gotować tyle czasu, ile zaleca producent, czyli zazwyczaj od 10 do 15 minut. Z racji, że istnieją 3 rodzaje kaszy bulgur, należy ustalić, do czego będziemy ją wykorzystywać. Odmiana drobnoziarnista nada się do zup, oraz faszerowania. Średnio- i gruboziarniste wykorzystują zazwyczaj fani bliskowschodnich potraw. Trzeba mieć na uwadze, że grube kasze mogą doprowadzić do wielu szkód, dlatego nie można jeść ich za często.

Kasza bulgur – cena

Aktualnie kaszę bulgur można kupić w prawie każdym sklepie, jest to dość powszechny produkt. Jej cena różni się w zależności od miejsca zakupu, oraz, czy oznaczona jest znakiem bio. Zazwyczaj kosztuje od 5 do 9 złotych.

Przepisy

Robienie posiłku z kaszą bulgur nie musi być czasochłonne- wystarczy, że ugotowaną wrzucimy na patelnię z odrobiną oliwy i dodamy ulubione warzywa. Szukający nowych składników do zdrowych słodkości mogą wykorzystać ją do stworzenia puddingu, który idealnie nada się na deser w wersji fit. Możliwości jest mnóstwo, wystarczy wybrać odpowiednie dodatki.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest