Domowy przepis na chleb! Czyli fit przepisy!

Zapach rozchodzącego się świeżego chleba to raj dla naszej duszy. Przypomina nam się wtedy letni poranek u babci, która to wstawał o świcie by już na śniadanie były mięciutki, ciepły chleb. Na pewno są osoby, które tęsknią za tym zapachem. Dzięki naszemu artykułowi będziecie mogli powrócić do tamtych lat i to wy sami będziecie mogli upiec pyszny i zdrowy chleb. Rozpętacie tym samym wojnę o przysłowiową chrupiącą „piętkę”.

Chleb na zakwasie – sprawdzony przepis

Składniki na 2 bochenki:

  • 100 g zakwasu żytniego (aktywnego)
  • 425 ml wody
  • 580 g mąki pszennej lub mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 g suchych drożdży lub 8 g drożdży świeżych

Zakwas wymieszać z wodą, miodem i oliwą. Dodać mąkę, suche drożdże i sól. Wszystko dokładnie połączyć, następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ciasto jest luźne i klejące, ale nie należy dosypywać mąki – dlatego świetnie się je wyrabia hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do chleba). Zostawić do wyrośnięcia na 2 – 3 godziny (lub dłużej, w zależności od mocy zakwasu i dodatku drożdży), do podwojenia objętości, składając ciasto w tym czasie raz lub dwa, w odstępach 1 – lub 1,5 – godzinnych. Dwie wysokie formy do chleba o wymiarach 26 x 13 cm posmarować masłem i oprószyć otrębami. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, około 570 g każda. Z każdej części uformować podłużny bochenek i przełożyć do formy (lub koszyka – można też chleb piec na kamieniu), oprószyć mąką i przykryć folią spożywczą. Odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte bochenki włożyć do piekarnika i piec z parą wodną (naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem umieszczone na dolnej półce piekarnika) przez około 40 – 45 minut w temperaturze 230ºC, na ostatnie 15 minut zmniejszając temperaturę do 220ºC. Wypieczony, powinien po postukaniu od spodu wydawać głuchy odgłos. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Chleb bezglutenowy – przepis

Jeśli natomiast jesteś osobą nietolerującą glutenu to nic straconego! Łapcie przepis na chleb bezglutenowy, który jest równie banalny co jego poprzednik. 

Składniki na 1 bochenek:

  • 500 g mąki bezglutenowej
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • 3/4 łyżki soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 25 g świeżych drożdży lub 13 g drożdży suchych
  • 550 ml lekko ciepłej wody

Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu i dokładnie wymieszać. Jeśli używacie świeżych drożdży, nie ma potrzeby przygotowywać wcześniej rozczynu. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 minut, do powiększenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać. Keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 27 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką bezglutenową. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 – 25 minut, do powiększenia objętości. Chleb rośnie bardzo szybko i nie powinien podwoić objętości, zbyt długie rośnięcie mu nie sprzyja. Piec w temperaturze 230ºC przez 50 – 60 minut. Wyjąć, przestudzić na kratce. Wierzch chleba często bywa popękany. Smacznego :-).

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest