Kapusta japońska, znana również jako mizuna, to to warzywo mało znane w Polsce, natomiast bardzo popularne na Dalekim Wschodzie. Co sprawia, że jest tam tak chętnie jedzona? Jakie ma właściwości odżywcze? Jak ją przyrządzić? Dowiedzcie się.
Spis treści
Kapusta japońska – co to za warzywo?
Mizuna to roślina należąca do rośliny kapustnych. Wbrew temu, na co wskazuje jej nazwa, pochodzi z Chin. Stamtąd, w czasach starożytnych, zawędrowała do Japonii i stała się niezwykle popularna. Popularność tą utrzymuje po dziś dzień, stanowiąc stały element kuchni japońskiej.
Kapusta japońska jest rośliną jednoroczną występującą w wielu odmianach. W zależności od odmiany, jej liście przybierają różne kształty (np. strzępiasty lub pierzasty) oraz kolory (od żółtych, poprzez zielone, aż do brązowawych). Charakteryzują się pikantnym, lekko musztardowym smakiem. W lecie mizuna kwitnie, a co ciekawe, zarówno jej łodygi, liście jak i kwiaty są jadalne.
Kapusta japońska – jakie ma wartości odżywcze?
Mizuna, podobnie jak wszystkie warzywa liściaste, jest niskokaloryczna, a przy tym stanowi prawdziwe bogactwo substancji odżywczych. Znajdziemy w niej:
- Antyoksydanty – substancje, które neutralizują szkodliwe wolne rodniki i dzięki temu zapobiegają uszkodzeniom komórek. Zmniejszają także ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych oraz nowotworowych.
- Błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego.
- Witaminę K, która odgrywa kluczową rolę w procesach krzepnięcia krwi. Jest również niezbędna w procesie pobierania wapnia przez kości.
- Witaminę A, czyli substancja regulująca kilka procesów zachodzących w organizmie. Bierze udział w przebiegu procesu widzenia oraz reguluje wzrost komórek nabłonka i pracę błon komórkowych. Jest również odpowiedzialna za utrzymanie w odpowiednim stanie włosów, skóry i paznokci.
- Witaminę C, będącą silnym oksydantem. Oprócz tego wpływa na uszczelnianie naczyń krwionośnych, hamuje krwawienia dziąseł oraz przyspiesza gojenie ran.
- Kwas foliowy, szczególnie ważny dla przyszłych mam, ponieważ wpływa na kształtowanie się układu nerwowego u płodu. Bierze także udział w produkcji erytrocytów oraz syntezie kwasów nukleinowych.
- Witamina B6, która odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, immunologicznego oraz sercowo-naczyniowego. Jej prawidłowy poziom umożliwia także wydzielanie hormonów.
- Wapń, czyli główny składnik mineralny ludzkiego organizmu. Jest kluczowy dla budowy kości i zębów. Ponadto uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych, a także budowie hormonów i kurczliwości mięśni. Aktywuje też niektóre enzymy.
- Potas, będący makroelementem. Jego odpowiedni poziom jest niezwykle istotny, ponieważ bierze udział w wielu procesach zachodzących w ludzkim ciele. Jest odpowiedzialny między innymi za utrzymanie gospodarki wodnej oraz równowagi kwasowo zasadowej. Podobnie ja wapń jest niezbędny do przewodzenia impulsów elektrycznych.
- Żelazo, które w organizmie ludzkim występuje jako mikroelement. Pierwiastek ten jest składnikiem hemoglobiny, a także bierze udział w produkcji erytrocytów. Jego niedobór może prowadzić do anemii.
Kapusta japońska – jak ją przyrządzić?
W Japonii, gdzie cieszy się dużą popularnością, mizunę serwuje się na wiele sposobów. Zarówno na surowo do sałatek, jak i po obróbce termicznej. Dodaje się ją do potraw z woka lub smaży i wykorzystuje jako dodatek do dań głównych. Marynuje się ją również w occie ryżowym bądź kisi w soli.
W polskiej kuchni tą roślinę można wykorzystać wszędzie tam, gdzie używa się rukoli bądź szpinaku. Poniżej kilka sposobów na to jak można wykorzystać kapustę japońską:
- jako składnik surówek (należy pamiętać, żeby dodać ją zaraz przed podaniem, inaczej liście zwiędną)
- można ją poszatkować i posypać zupę lub jajecznicę przed podaniem
- podsmażoną na czosnku mizunę wykorzystać jako dodatek do obiadu
- podsmażoną z dodatkiem czosnku oraz jogurtu lub śmietany podać z makaronem
- położyć ją na wierzchu upieczonej uprzednio pizzy (podobnie jak rukolę)
Makaron z kapustą japońską i śmietaną
Składniki:
- 150 g ulubionego makaronu
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 150 g liści kapusty japońskiej
- 80 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki tartego parmezanu
Makaron ugotować al dente. Opłukać i wysuszyć liście mizuny. Pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na patelni z na oliwie. Dodać liście mizuny i podsmażać, do momentu kiedy zwiędną. Dodać śmietankę i łyżeczkę musztardy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiedy sos się zagotuje, dodać do niego odcedzony makaron i 2 łyżki parmezanu, wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać pozostałym parmezanem.
Jak widać, mizuna charakteryzuje się zarówno ciekawym smakiem oraz właściwościami odżywczymi. Wprowadzając ją do swojej kuchni możemy przygotować nieznane wcześniej potrawy, a także te, które już znamy, ale w nowej odsłonie. Zachęcamy do kuchennych eksperymentów z kapustą japońską, bo dzięki temu poznacie nowe smaki a także odżywicie organizm.