Kapusta chińska – właściwości odżywcze, zdrowotne i zastosowanie

W Chinach kapusta uznawana jest za warzywo na każdą okazję. Dzięki niej można stworzyć zarówno proste, codzienne posiłki, jak i wyrafinowane dania, którymi uraczymy swoich gości. Chińska kapusta nadaje się do różnego rodzaju dań warzywnych, zup i sałatek. Oprócz swojego uniwersalnego zastosowania ma również korzystny wpływ na zdrowie – wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, ponadto reguluje ciśnienie i pomaga zrzucić zbędne kilogramy.

Chińska kapusta – jakie są jej właściwości odżywcze i zdrowotne?

Kapusta pak choi – bo tak również się ją nazywa – jest składnikiem wielu orientalnych dań. W Polsce często mylimy ją z kapustą pekińską, która jest zupełnie czym innym niż pak choi. Kapustę pak choi cechuje przede wszystkim właściwy wyłącznie dla niej specyficzny, gorzkawy smak. Od kapusty pekińskiej inna jest również w budowie. Jej łodygi są grubsze, bardziej zbite – to właśnie one są najsmaczniejsze. Warto wiedzieć, że im mniejsza jest jej „główka”, tym delikatniejszy jest jej smak (naturalny posmak goryczki nie jest wówczas tak mocno odczuwalny). Liście pak choi są w całości możliwie do spożycia (ich białą część można wykorzystać np. do przygotowania bulionu warzywnego).

Kapusta chińska a jej kaloryczność

Kapusta chińska jest wyjątkowo niskokaloryczna (jej kaloryczność to zaledwie 13kcal/100g!). Polecana jest szczególnie osobom będącym na diecie, ponieważ ze względu na wysoką zawartość błonnika, wspomaga trawienie. Można znaleźć w niej bardzo dużo witamin, a zwłaszcza witaminy C, która przyczynia się do zwalczania infekcji i wzmacniania układu odpornościowego, oraz witaminy A, dzięki której możemy cieszyć się piękną skórą oraz mocnymi włosami i paznokciami. Ponadto kapusta pak choi jest źródłem wielu minerałów, m.in. wapnia, żelaza i magnezu, oraz silnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki i zmniejszają stany zapalne.

Kapusta chińska – przepisy

Kapustę chińską można podawać zarówno na surowo, jak i przyrządzoną np. w woku lub podgotowaną na parze. Może stanowić orientalny dodatek do polskich dań lub grać główną rolę w typowo azjatyckim posiłku.
Podajemy dwa przykłady przepisów na to, co można zrobić z kapustą chińską:

1. Podsmażana kapusta pak choi

Potrzebne składniki:

  •  2 średniej wielkości kapusty pak choi
  •  3 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • mała papryczka chili (wcześniej posiekana)
  • 1 łyżeczka imbiru lub świeży, starty imbir
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do wcześniej rozgrzanej oliwy wrzuć czosnek, imbir i chili. Podsmażaj minutę.
  2. Dodaj kapustę i sos sojowy. Duś na małym ogniu przez około 5-6 minut. W razie potrzeby dolej wody.
  3.  Po zdjęciu z ognia należy od razu podawać.

2. Sałatka z kapustą chińską i kaszą bulgur

Składniki:

  • woreczek kaszy bulgur
  • 3 chińskie kapusty
  • cebula dymka
  • papryka czerwona
  •  papryka żółta
  •  sos sojowy
  •  pieprz do smaku
  •  oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1.  Kaszę gotujemy jak w instrukcji na opakowaniu.
  2.  Paprykę czerwoną i żółtą myjemy. Oczyszczamy je z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Kapustę dokładnie myjemy i kroimy na duże kawałki.
  3.  Kapustę podsmażamy na oliwie przez ok. 10 minut.
  4.  Przestudzoną kaszę łączymy z kapustą, paprykami i cebulą. Dodajemy pieprz i sos sojowy.
  5. Gotowe! Podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek.

Wykorzystaj kapustę chińską, aby urozmaicić swoją kuchnię i polepszyć zdrowie! Pamiętaj o tym, aby przechowywać ją w lodówce – w ten sposób nie straci swoich cennych właściwości.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest