Kalafior czyli naturalne źródło piękna-wartości odżywcze

Kalafior zawiera cenne składniki, który chronią przede wszystkim przed zmarszczkami. Posiada sulofran, czyli substancję, która bardzo dobrze oddziałuje na nasz organizm. Co więcej przeciwdziała również powstawaniu złośliwych komórek. Zawiera do tego całą masę antyoksydantów, oraz różnego rodzaju substancji odżywczych. To też wspaniały kosmetyk.

Jakie właściwości odżywcze posiada kalafior?

W składzie ma sporo mikroelementów, które mają wspaniały wpływ na cerę. Ma bardzo dużo białka, fosforu, oraz innych składników. Mimo tego, jak często występuje na naszym stole mało kto zdaje sobie sprawę z jego witamin. Dzięki temu zapobiega problemom z cerą. Wiele osób, podczas jego gotowania drażni zapach. Pochodzi on z tego, że posiada on również siarkę. Kwiat ma różne kolory: może być fioletowy lub zielony. Te odmiany zawierają dużo więcej minerałów, oraz niezbędnych dla organizmu dodatków.

Kalafior a kalorie?

Jest warzywem, które posiada niską ilość kalorii, dlatego można go spokojnie spożywać będąc na diecie. Dzięki jego smakowi, można przygotowywać różne potrawy. Bardzo popularny obecnie jest stek z kalafiora. Można go szybko przyrządzić, i podawać z ryżem lub ziemniakami. Nie ma również przeciwwskazań, na spożywanie kalafiora podczas ciąży. Ale należy zwrócić uwagę, że powoduje wzdęcia , dlatego powinno się go spożywać w dużych ilościach. Aby zredukować jego właściwości, wystarczy wykorzystać odpowiednie przyprawy: czosnek, imbir. Dla osób, które chcą spróbować czegoś nowego, polecamy również zapiekanki z kalafiorem. Zapiekankę , można stworzyć w wersji z ziemniakami. Pieczone ziemniaki, przyprawy łączą w sobie wszystko to co najlepsze. Będzie to bardzo dobry przepis , dla tych co planują zrobić szybką i dobrą kolację lub obiad.

Zalety kalafiora

Aby uwolnić w nim jego wszystkie minerały, należy przede wszystkim zacząć od odpowiedniego przyrządzenia. Na początku należy go odpowiednio umyć, obrać i podzielić na kilka małych części. Należy zagotować w dużym garnku 2 litry wody , można ją posolić. Do gotującej, wrzucić kalafior i gotować około 15 minut. Należy przede wszystkim go nie rozgotować, gdyż wtedy straci swoje właściwości oraz smak. Tak ugotowany, można wykorzystać na różne sposoby. Każdy z nas pewnie pamięta smak kalafiora z bułką tartą. Można również przygotować zupę krem z kalafiora. Trzeba drobno posiekać cebulę oraz czosnek i przypiec na patelni. Do garnka dodać wywar z jarzyn plus zblendowany wcześniej ugotowany kalafior. Dodać śmietanę i gotowe. Taka zupa, bardziej bardzo pożywnym daniem, szczególnie dla osób, które mają anemię. Można dodać do niej grzanki, aby smak był bardziej przyjemny.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest