Jakich wartości odżywczych dostarcza mięso cielęce?


Mięso cielęce jest uważane za jedno z najchudszych, a zarazem najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest ono doceniane ze względu na swój delikatny smak i niezwykle gładką strukturę. Doskonale nadaje się do przygotowywania różnych potraw mięsnych, a dodatkowo zawiera bardzo dużo witamin. Z poniższego artykułu dowiesz się, jakie wartości odżywcze zawiera cielęcina i dlaczego warto ją spożywać.

Wartości odżywcze mięsa cielęcego

Cielęcina jest chudym, niskokalorycznym mięsem, zawierającym niewielką ilość tłuszczu. W 100 gramach mięsa znajduje się około 105 kcal i aż 20 g białka. Te doskonale zbilansowane wartości odżywcze sprawiają, że może być spożywana przez osoby będące na diecie lub mające problem z niestrawnością pokarmową. Cielęcinę zaleca się podawać niemowlętom, jako dodatek do pierwszych zupek.

Co więcej, mięso cielęce obfituje również w witaminy i składniki mineralne. Cielęcina zawiera dużo witamin z grupy B oraz A, C i E. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za dobrą kondycję skóry i kości, a dodatkowo pomagają obniżać cholesterol i wspomagają pracę serca. Ponadto w cielęcinie można znaleźć fosfor i żelazo, które wzmacniają odporność i korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu.

Mięso cielęce charakteryzuje się też niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego też mogą je spożywać osoby zmagające się z chorobami serca oraz osoby starsze. Co więcej, cielęcina jest też doskonałym źródłem cennego kwasu linolowego, który ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Dodatkowo wzmacnia kości i wspomaga odchudzanie.

Dlaczego warto spożywać mięso cielęce?

Mięso cielęce jest zalecane przez dietetyków ze względu na bogactwo witamin i pełnowartościowych składników odżywczych, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Spożywanie cielęciny zapobiega powstawaniu różnych chorób, takich jak miażdżyca, czy też osteoporoza. Dodatkowo mięso cielęce zawiera dużo kolagenu, który korzystnie oddziałuje na układ kostny dzieci i osób starszych.

Chcąc kupić mięso cielęce, warto wybrać te od sprawdzonej firmy, takiej jak TOŁŁOCZKO ze Słupska. Jest ona lokalnym producentem najwyższej jakości naturalnych mięs oraz wędlin, które są pozbawione wszelkich uzupełniaczy i dodatków chemicznych. W ofercie firmy można znaleźć między innymi: mięso wołowe, drobiowe, cielęce oraz naturalne wyroby wędliniarskie.

Warto dodać, że spożywając mięso cielęce, można liczyć na jego niepowtarzalny smak i delikatną konsystencję. Co więcej, cielęcina doskonale nadaje się do przygotowywania ulubionych potraw mięsnych i świetnie komponuje się z dodatkiem warzyw.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *