Jaja przepiórcze stają się coraz popularniejsze, częściej nawet sięgamy po nie niż te tradycyjne kurze. Są niewielkie w swoim rozmiarze oraz pokryte dosyć ciekawymi brązowymi plamkami na całej swej powierzchni. Jaja przepiórcze mają szereg dobroczynnych właściwości. Przygotowanie takich jajek na twardo lub miękko jest zupełnie inne niż w przypadku tradycyjnych jaj kurzych. Na twardo potrzebujemy gotować je 3 minuty, natomiast na miękko 1 minutę.
Spis treści
Jakie właściwości posiadają jaja przepiórcze?
Jaja te są doskonałym źródłem białka i witamin. Charakterystyczną cechą jaj przepiórczych jest to, że żółtko jest stosunkowo większe od białka i zajmuje znaczną część jajka. Jaja przepiórcze oczywiście są o wiele zdrowsze niż kurze jaja,ponieważ przewyższają je o większą ilość zdrowych składników. Skład chemiczny przepiórczych jaj jest o wiele bogatszy niż tych kurzych.
Jaja przepiórcze posiadają łatwo przyswajalne i pełnowartościowe białka oraz posiadają więcej aminokwasów (treoniny, metioniny). Do mikroelementów tych jaj wchodzą: cynk, miedź, wapń, żelazo, karoten oraz witaminy B1,B2,B12. Jajka te posiadają w sobie łatwo przyswajalny fosfor. Kaloryczność tych jajek jest o wiele niższa niż kurzych, bo jedno jajo przepiórcze dostarcza nam ok. 160 kcal a kurze jajo aż 185 kcal. Zawierają one mniej tłuszczu oraz mniej cholesterolu,dlatego mogą być z powodzeniem spożywane przez osoby, które chorują na serce. Jaja przepiórcze są wolne od alergenów w przeciwieństwie do jaj kurzych,gdzie te charakteryzują się silnym działaniem uczulającym szczególnie w przypadku małych dzieci.
Jak można z powodzeniem wykorzystać i stosować jaja przepiórcze?
Oczywiście pierwszą dziedziną, w jakiej zrobiły te jaja „furorę” jest gastronomia . Jaja przepiórcze stosowane są z powodzeniem w rozmaitych dietach u osób, które cierpią na anemię, nadciśnienie lub niskie ciśnienie krwi. Regulują one pracę serca. Osobom, które chorują ba silne bóle głowy jak przewlekłe migreny oraz na cukrzycę zaleca się spożywanie do 6 jaj przepiórczych na tydzień.
Jaja przepiórcze również doskonale sprawdzą się u osób, które cierpią na choroby wątroby, przy schorzeniach nerek, astmie czy wrzodach żołądka. Jaja te są o wiele delikatniejsze niż te tradycyjne kurze i nie obciążają zbytnio układu pokarmowego,szybciej się wchłaniają i są lekkostrawne. Ze względu na wysoki poziom miedzi,jaja te zalecane szczególnie są dla małych dzieci i osób starszych,przeważnie obie te grupy mają częste niedobory miedzi w organizmie.
Okazuje się również,że jaja przepiórcze są doskonałym naturalnym odpromiennikiem, przyczyniają się one do usuwania z naszego organizmu szkodliwych radionuklidów,które przedostaje przy nadmiernym promieniowaniu. Jaja te są doskonałym składnikiem diety, która w znacznym stopniu wzmacnia nasz układ immunologiczny. Gdy ktoś choruje na depresje,to powinien z powodzeniem sięgnąć po te jaja, gdyż posiadają one właściwości antydepresyjne, poprawiają nasze samopoczucie i dodają naszemu organizmowi energii do życia. Posiadają również właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Niektórzy uważają,że jaja te są świetnym afrodyzjakiem. Dlatego ze względu na szereg tak dobroczynnych właściwości jaj przepiórczych zaleca się ich regularne spożywanie.