Cukier bardzo łatwo uzależnia, a jego nadmierne spożycie może prowadzić do poważnych kłopotów zdrowotnych. Sacharozę trudno jest wyeliminować z diety – tym bardziej, że aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować potrzebuje energii. Jeżeli chcesz zrzucić nadmierne kilogramy, ale uwielbiasz słodkie przekąski, wypróbuj inulinę! To naturalny zamiennik cukru, którego spożywanie przyczyni się do utraty masy ciała.
Spis treści
Czym jest inulina?
Inulina to wielocukier, który składa się z monocukrów: glukozy i fruktozy. Pozyskuje się ją z roślin. Przypomina skrobię – to proszek o białym kolorze, który dobrze rozpuszcza się w wodzie. Występuje również w postaci kapsułek jako suplement diety dostępny w aptekach.
Inulina jest mniej słodka od zwykłego cukru (sacharozy), ale posiada niższy indeks glikemiczny. Oznacza to, że zawiera mniej kilokalorii, dlatego z powodzeniem można stosować ją w codziennej diecie jako substytut cukru i tłuszczu.
Inulina – naturalny zamiennik cukru i tłuszczu?
Ma słodki smak, ale charakteryzuje się niską kalorycznością. Ilość kalorii zawarta w łyżeczce inuliny jest dwa razy mniejsza od kaloryczności zwykłego cukru w takiej samej proporcji. Inulina dostarcza 150 kcal w 100 gramach produktu.
Substancja zmniejsza przyswajanie tłuszczy. Jest ich częstym zamiennikiem, bo po zagotowaniu przyjmuje postać żelu i może być wykorzystana w produkcji domowych słodyczy. 1 gram inuliny zastępuje aż 4 gramy tłuszczu! Dlatego jest idealnym rozwiązaniem dla osób walczących z otyłością.
Źródła inuliny – w jakich roślinach występuje?
Jej naturalnym źródłem są kłącza, łodygi oraz bulwy roślin. Najwięcej inuliny wytwarza słonecznik bulwiasty (ok. 78%), ale znajdziemy ją też w cykorii (do 58%) w czosnku, cebuli, mniszku lekarskim, szparagach, jadalnych korzeniach łopianu.
Właściwości inuliny
Działa podobnie jak błonnik – hamuje apetyt, ponieważ po spożyciu zwiększa swoją objętość w żołądku. Daje uczucie sytości, dzięki czemu dłużej nie odczuwamy głodu, a to sprawia, że inulina jest pożądana przez osoby stosujące restrykcyjne diety.
Pomaga usuwać toksyny z organizmu, a dzięki temu, że enzymy trawienne nie są w stanie jej rozłożyć – nie podnosi poziomu cukru we krwi. Ta właściwość sprawia, że inulina nie tylko pomaga walczyć z otyłością, ale z powodzeniem może być stosowana także przez osoby cierpiące na cukrzycę.
Inulina ma działanie prozdrowotne i jest probiotykiem. Oznacza to, że nasila wchłanialność składników mineralnych takich jak: magnez, wapń czy żelazo dostarczanych w pożywieniu.
Zwiększa odporność na infekcje. Fermentując w jelitach, wspiera działanie korzystnych dla organizmu bakterii odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Obecność inuliny w diecie może powodować zmniejszenie się poziomu cholesterolu we krwi. Ma to duże znaczenie w profilaktyce chorób krążenia.
Substancja działa pozytywnie na kości – poprawia ich mineralizację, tym samym zmniejszając ryzyko osteoporozy.
Dawkowanie – ile można jej zażywać?
Ze względu na jej dobroczynne właściwości i szereg zastosowań można by pomyśleć, że najlepiej byłoby jej w ogóle nie ograniczać! Jednak inulinę – jak sacharozę trzeba umiejętnie dawkować. Najlepiej i najbezpieczniej przyjmować nie więcej niż 20 gramów produktu na dzień. Przedawkowanie tej ilości może powodować biegunkę.
Zastosowanie inuliny
Używa się jej jako substancji słodzącej w przemyśle spożywczym oraz jako substancji zagęszczającej do zup, sosów, a także soków owocowych i warzywnych. Inulina to składnik m. in. jogurtów, wyrobów cukierniczych i słodkich przekąsek.
Można ją zastosować w produkcji domowych dżemów, majonezu, a nawet pieczywa. Jeśli do mąki dodasz inulinę – ciasta i chleby będą mniej kaloryczne, a ich przydatność do spożycia wydłuży się.
Inulina – cena, ile trzeba za nią zapłacić?
Znajdziesz ją w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. Można kupić ją także za pośrednictwem różnych stron internetowych, jednak w tym przypadku trzeba pamiętać o doliczeniu kosztów przesyłki. Za kilogram inuliny pozyskanej z korzeni cykorii trzeba zapłacić ok. 17-26 złotych.
Inulina to znakomity substytut cukru i tłuszczu. Sprawdzi się idealnie w diecie osób cierpiących na otyłość, cukrzycę oraz pomoże obniżyć cholesterol. Ma wiele prozdrowotnych właściwości, jednak aby spełniała swoje zadania trzeba zażywać ją w odpowiednich ilościach.