Gałka muszkatołowa – wszystko na jej temat!

Gałka muszkatołowa to niezwykle aromatyczna przyprawa pozyskiwana z muszkatołowca korzennego. Najczęściej występuje jako sproszkowana forma pestek owoców tego drzewa, jednak na rynku można również znaleźć okrągłe, jasnobrązowe pestki, które później można samemu zetrzeć na tarce. Gałka muszkatołowa ma lekko korzenny, bardzo aromatyczny i ciepły smak, który sprawdzi się zarówno do słodkich jak i wytrawnych dań. Jest częścią orientalnych mieszanek do przyprawiania dań. Najczęściej dodawana jest do pierników, grzanych win i piw, likierów, a także do mięs i wędlin, ale równie dobrze sprawdzi się do dań makaronowych, sosów czy bigosu.

Gałka muszkatołowa – poznaj jej właściwości

Gałka muszkatołowa jest najczęściej wykorzystywana w kuchni, jednak jej właściwości lecznicze pozwalają na zastosowanie jej w medycynie. Dzięki zawartości oleju produkt działa przeciwzapalnie i uspokajająco, dlatego może być stosowany w leczeniu depresji. Ponadto wpływa łagodząco na bóle mięśni, stawów i ran. Gałkę muszkatołową można stosować także przy problemach żołądkowych takich jak: wzdęcia, nudności, wymioty czy wrzody żołądka, gdyż wspomaga wydzielanie soku żołądkowego. Dzięki temu przyczynia się do poprawy trawienia i zwiększenia apetytu.

Przeprowadzone badania wykazały, że zawarty w gałce ekstrakt z nutmegera pomaga w walce z komórkami białaczki, zapobiegając rozwój choroby nowotworowej. Ponadto przyprawa ta zapobiega zakrzepom krwi, działa przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie i jest stosowana do drożnego zamykania przewodu tętniczego.
W wielu miejscach na ziemi gałka muszkatołowa jest uważana za afrodyzjak. Substancje w niej zawarte stymulują układ nerwowy. Dzięki właściwościom drażniącym powodują delikatne przekrwienia okolic narządów płciowych i miednicy małej. Jest to spowodowane głównym składnikiem znajdującym się w gałce muszkatołowej – mirystycyny. Jest to substancja psychoaktywna, która ma wpływ na funkcje seksualne i jest wykorzystywana do produkcji tabletek MDA.

Czy gałka muszkatołowa może mieć działanie szkodliwe?

Gałka muszkatołowa spożywana w niewielkich ilościach nie jest szkodliwa dla zdrowia. Jednak należy uważać, gdyż większe jej ilości mogą powodować nudności, odwodnienie, senność, zaparcia czy nawet omdlenia. W zależności od ilości spożytej gałki złe samopoczucie może utrzymywać się nawet przez 3 dni. Ponadto wspomniana wcześniej mirystycyna w większych ilościach ma działanie halucynogenne, dzięki któremu działa jak narkotyk. Może wywoływać zaburzenia widzenia, stany lękowe czy halucynacje. Działanie psychoaktywne może się uwidocznić po spożyciu 5-15 gram gałki muszkatołowej.

Gałka muszkatołowa – cena i dostępność

Gałka muszkatołowa nie jest drogim produktem. Jej cena plasuje się na podobnym poziomie co większość pozostałych przypraw, m.in. takich jak kurkuma, curry, cynamon czy kminek. Za 10 gram mielonej gałki muszkatołowej zapłacimy ok 1-2 zł. Ponadto przyprawa ta jest łatwo dostępna i można ją znaleźć praktycznie w każdym supermarkecie i mniejszym sklepie oferującym produkty spożywcze, zazwyczaj w formie sproszkowanej.

Ze względu na swój niezwykle aromatyczny smak gałka muszkatołowa jest chętnie wykorzystywana w kuchni. Przyprawa ta jest dodawana do wielu różnych dań i produktów, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Również wiele orientalnych mieszanek zawiera w swoim składzie tę przyprawę. Pomimo dobroczynnych właściwości nie należy jednak przesadzać z jej ilością, gdyż substancje zawarte w gałce mogą przynieść odwrotne, niepożądane skutki.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest