Dynia hokkaido – właściwości odżywcze, kalorie oraz zastosowanie

Dodano: 16.05.2019 06:05
Aktualizowano: 25.04.2019 08:10
Udostępnij

Pomarańczowe, żółte, okrągłe, podłużne, twarde a nawet bardzo miękkie. Dynie, przywędrowały do nas z Meksyku i na stałe, zostały u nas po Starożytności. Jednak, jej prawdziwy kraj pochodzenia, przypisuje się Japonii. Bogata w witaminy i minerały, szczególnie przypadła nam do gustu w czasie święta Halloween. Warto jednak wiedzieć, jak wiele właściwości możemy czerpać włączając ją do codziennej diety. Niezależnie od gatunku pomarańczowej damy, możemy uzyskać smaczne danie, z wysoką ilością zdrowych składników. W sklepach możemy kupić dynie zwyczajną, niebieską, olbrzymią, makaronową, japońską, piżmową, ale też najsmaczniejszą – dynie Hokkaido.

Właściwości odżywcze

Dynia Hakkaido waży do dwóch kilo, a jej największa wersja, miała jedynie, o kilo więcej. Dla porównania, dynie europejskie są ogromne i mogą sięgać nawet 30 kg. Hakkaido dynia, posiada soczysty, zielony lub pomarańczowy kolor oraz bardzo słodkie wnętrze. Będzie wyjątkowym dodatkiem, do dyniowych deserów, ciasteczek i muffin. Warzywo to, jest bogate w wysokie ilości witamin, wspomagające pracę serca oraz przemianę materii. Dodatkowo, wzmacnia nasz organizm witaminami B1, B2, PP, C i A. Posiada fosfor, żelazo, wapń i potas. Dynia Hakkaido, doskonale sprawdzi się jako środek zapobiegawczy przy zaparciach, chorobach układu krążenia lub schorzeniach wątroby. Jej dodatkowym plusem, jest wyższa zawartość karotenu, niż w marchewce. Odpowiada on, za zdrową skórę oraz jej opalony wygląd. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, dynia posiada właściwości oczyszczające organizm. Jej spożywanie, zaleca się szczególnie, podczas walki o szczupłą sylwetkę.

Kalorie dyni Hakkaido

Dynia Hakkaido, oprócz wielu witamin i minerałów ma szereg leczniczych właściwości. Samo warzywo, jest bardzo sycące i niskokaloryczne. W 100 gram dyni znajduje się około 37 kalorii. Dla porównania, marchewka, również bogata w karoten, na 100g posiada 41,3 kalorii. Z tego też powodu, może być idealnym składnikiem podczas diety i eliminowaniu niezdrowych produktów.

Dynia Harakkido a zastosowanie

Dynia Harakkido, ma nie tylko zastosowanie oczyszczające. Warzywo wspomaga leczenie trzustki, śledziony i żołądka. Pozytywnie wpływa na wzrok, skórę oraz eliminowanie pasożytów z organizmu. Pomaga w problemach z układem krążenia i schorzeniach wątroby. Najlepiej sprawdzi się w postaci deseru, ze względu na jej słodki smak. Warto też, zastąpić nią niektóre warzywa. Dynia, będzie smacznym uzupełnieniem leczo, gulaszu i tarty. Pieczona dynia, jest szczególnie pomocna w trakcie choroby. Usuwa ona mokry kaszel, eliminuje infekcje dróg oddechowych oraz wzmacnia odporność całego organizmu.

Dynia hokkaido przepisy

Pieczona Dynia Hakkaido

Pieczona dynia Hokkaido, może być smakowitym uzupełnieniem dania. Do jej przygotowania, przygotuj: małą dynie Hokkaido, mleko kokosowe, ocet, miód, sos sojowy, oliwę z oliwek, pieprz i sól.

Przygotowanie

  1. Dynie umyj, pozbądź się pestek i pokrój na małe kostki.
  2.  W osobnej misce, pomieszaj pół puszki mleka kokosowego, dwie łyżki octu, około 2 łyżeczki miodu i 2 łyżki sosu sojowego. Po zamieszaniu składników, dopraw szczyptą soli, pieprzu oraz dolej 3 łyżki oliwy z oliwek.
  3.  Wcześniej przygotowane kosteczki z dyni, obtocz w mieszance z każdej strony.
  4.  Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Następnie, wyłóż dynie w naczyniu żaroodpornym. Włóż do piekarnika na 45 minut.

Krem z dyni Hokkaido na zimne dni

Przygotuj: marchewkę, pietruszkę, seler, cebule, czosnek, 3-4 ziemniaki, trzy papryki, dynie Hokkaido, sól, pieprz, kurkume, oliwę, masło klarowane.

  1. Pokrój cebulę, pora i czosnek. Podduś lekko na maśle klarowanym.
  2. Pokrój paprykę oraz dynie na małe kosteczki. Podgrzej piekarnik do 150 stopni. Następnie włóż do piekarnika.
  3. Do cebuli, czosnku i pora dorzuć resztę warzyw, pokrojonych w kostkę.
  4.  Do duszonych warzyw, dolać wrzątek i gotować na małym ogniu, około 30 minut.
  5. Gdy dynia i papryka, staną się miękkie, wyjmij je i wrzuć do garnka z zupą.
  6. Zmiksuj całość. Do smaku przypraw i dodaj oliwę z oliwy.
Zostaw komentarz
Odpowiedź na komentarz użytkownika

Zobacz również

Mąka migdałowa

23 października 2021

Mąka migdałowa są to zmielone migdały. Migdały są cennym składnikiem zróżnicowanej diety, w tym także diety bezglutenowej. Orzechy o migdałowym kształcieSpis treściOrzechy o migdałowym kształcieW jakim procesie powstaje mąka migdałowa?Mąka migdałowa...więcej

Jakich wartości odżywczych dostarcza mięso cielęce?

22 września 2021

Mięso cielęce jest uważane za jedno z najchudszych, a zarazem najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest ono doceniane ze względu na swój delikatny smak i niezwykle gładką strukturę. Doskonale nadaje się do przygotowywania różnych potraw mięsnych, a dodatkow...więcej

Rydze – właściwości oraz przygotowanie

10 sierpnia 2021

Jesień, deszczowe dni przeplatają się z ciepłymi i słonecznymi. Liście drzew nieśmiało zmieniają kolory, a lasy oprócz kasztanów pełne są też grzybów. W otoczeniu drzew iglastych, szczególnie sosnowych i świerkowych, na piaszczystej glebie najlepiej...więcej

Makaron kukurydziany – właściwości i kalorie

08 sierpnia 2021

Czy znasz kogoś kto nie lubi makaronu? Wszyscy wiedzą, że jedzenie pasty sprawia, że ludzie są szczęśliwi, a teraz wyobraź sobie, że ta przyjemność jest Ci zabrana. Dowiadujesz się, że chorujesz na celiakię albo masz nieceliakalna nietolerancja glute...więcej