Pomarańczowe, żółte, okrągłe, podłużne, twarde a nawet bardzo miękkie. Dynie, przywędrowały do nas z Meksyku i na stałe, zostały u nas po Starożytności. Jednak, jej prawdziwy kraj pochodzenia, przypisuje się Japonii. Bogata w witaminy i minerały, szczególnie przypadła nam do gustu w czasie święta Halloween. Warto jednak wiedzieć, jak wiele właściwości możemy czerpać włączając ją do codziennej diety. Niezależnie od gatunku pomarańczowej damy, możemy uzyskać smaczne danie, z wysoką ilością zdrowych składników. W sklepach możemy kupić dynie zwyczajną, niebieską, olbrzymią, makaronową, japońską, piżmową, ale też najsmaczniejszą – dynie Hokkaido.
Spis treści
Właściwości odżywcze
Dynia Hakkaido waży do dwóch kilo, a jej największa wersja, miała jedynie, o kilo więcej. Dla porównania, dynie europejskie są ogromne i mogą sięgać nawet 30 kg. Hakkaido dynia, posiada soczysty, zielony lub pomarańczowy kolor oraz bardzo słodkie wnętrze. Będzie wyjątkowym dodatkiem, do dyniowych deserów, ciasteczek i muffin. Warzywo to, jest bogate w wysokie ilości witamin, wspomagające pracę serca oraz przemianę materii. Dodatkowo, wzmacnia nasz organizm witaminami B1, B2, PP, C i A. Posiada fosfor, żelazo, wapń i potas. Dynia Hakkaido, doskonale sprawdzi się jako środek zapobiegawczy przy zaparciach, chorobach układu krążenia lub schorzeniach wątroby. Jej dodatkowym plusem, jest wyższa zawartość karotenu, niż w marchewce. Odpowiada on, za zdrową skórę oraz jej opalony wygląd. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, dynia posiada właściwości oczyszczające organizm. Jej spożywanie, zaleca się szczególnie, podczas walki o szczupłą sylwetkę.
Kalorie dyni Hakkaido
Dynia Hakkaido, oprócz wielu witamin i minerałów ma szereg leczniczych właściwości. Samo warzywo, jest bardzo sycące i niskokaloryczne. W 100 gram dyni znajduje się około 37 kalorii. Dla porównania, marchewka, również bogata w karoten, na 100g posiada 41,3 kalorii. Z tego też powodu, może być idealnym składnikiem podczas diety i eliminowaniu niezdrowych produktów.
Dynia Harakkido a zastosowanie
Dynia Harakkido, ma nie tylko zastosowanie oczyszczające. Warzywo wspomaga leczenie trzustki, śledziony i żołądka. Pozytywnie wpływa na wzrok, skórę oraz eliminowanie pasożytów z organizmu. Pomaga w problemach z układem krążenia i schorzeniach wątroby. Najlepiej sprawdzi się w postaci deseru, ze względu na jej słodki smak. Warto też, zastąpić nią niektóre warzywa. Dynia, będzie smacznym uzupełnieniem leczo, gulaszu i tarty. Pieczona dynia, jest szczególnie pomocna w trakcie choroby. Usuwa ona mokry kaszel, eliminuje infekcje dróg oddechowych oraz wzmacnia odporność całego organizmu.
Dynia hokkaido przepisy
Pieczona Dynia Hakkaido
Pieczona dynia Hokkaido, może być smakowitym uzupełnieniem dania. Do jej przygotowania, przygotuj: małą dynie Hokkaido, mleko kokosowe, ocet, miód, sos sojowy, oliwę z oliwek, pieprz i sól.
Przygotowanie
- Dynie umyj, pozbądź się pestek i pokrój na małe kostki.
- W osobnej misce, pomieszaj pół puszki mleka kokosowego, dwie łyżki octu, około 2 łyżeczki miodu i 2 łyżki sosu sojowego. Po zamieszaniu składników, dopraw szczyptą soli, pieprzu oraz dolej 3 łyżki oliwy z oliwek.
- Wcześniej przygotowane kosteczki z dyni, obtocz w mieszance z każdej strony.
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Następnie, wyłóż dynie w naczyniu żaroodpornym. Włóż do piekarnika na 45 minut.
Krem z dyni Hokkaido na zimne dni
Przygotuj: marchewkę, pietruszkę, seler, cebule, czosnek, 3-4 ziemniaki, trzy papryki, dynie Hokkaido, sól, pieprz, kurkume, oliwę, masło klarowane.
- Pokrój cebulę, pora i czosnek. Podduś lekko na maśle klarowanym.
- Pokrój paprykę oraz dynie na małe kosteczki. Podgrzej piekarnik do 150 stopni. Następnie włóż do piekarnika.
- Do cebuli, czosnku i pora dorzuć resztę warzyw, pokrojonych w kostkę.
- Do duszonych warzyw, dolać wrzątek i gotować na małym ogniu, około 30 minut.
- Gdy dynia i papryka, staną się miękkie, wyjmij je i wrzuć do garnka z zupą.
- Zmiksuj całość. Do smaku przypraw i dodaj oliwę z oliwy.