Kisiel to doskonała przekąska – jest słodki i niskokaloryczny w porównaniu z większością dostępnych na rynku słodyczy. W dodatku zapracowani mogą postawić na wersję instant, którą wystarczy zalać wodą, a mnogość dostępnych smaków gwarantuje, że produkt szybko się nie znudzi.

Pozostaje teraz odpowiedzieć na pytanie – czy można go włączyć do zdrowego jadłospisu?

Przyjrzyjmy się bliżej, co kryje się za intensywnym kolorem i zapachem kisielu. Opakowanie sugeruje, że moc świeżego soku owocowego i witamin zaspokoi minimalne zapotrzebowanie na wartości odżywcze. Wystarczy jednak obrócić saszetkę i przeczytać ukryty w rogu opakowania skład proszku. Na sklepowej półce nie znajdziemy produktu, który zawierałby jedynie skrobię ziemniaczaną, owoce i ewentualny dodatek cukru.
W zależności od znaku firmowego długość i jakość składników będzie się różnić. Łączy je zazwyczaj znikomy procent owoców lub soku owocowego, dodatek barwników i konserwantów. Do nadania koloru stosuje się koszenilę, kurkuminę i beta-karoten, które są naturalne, co wyłuszcza się na opakowaniu.

Niektórzy producenci dodają do składu kisielu także syntetyczną witaminę C, jednak należy pamiętać, że jest to głównie chwyt marketingowy. Witamina C traci bowiem właściwości w wysokiej temperaturze, więc zalewając proszek wrzątkiem automatycznie pozbywamy go wartości dodanej.

Czego należy się wystrzegać przy wyborze kisielu?

Przede wszystkim syropu glukozowego, sztucznych barwników i aromatów. Najłatwiej przestrzegać prostej i uniwersalnej zasady: im krótszy i bardziej zrozumiały skład – tym pewniejszy produkt. Lepiej również unikać kisieli z określeniem „o smaku”, ponieważ zwykle nie zawierają dodatku wymienionego owocu. Wybrany posmak uzyskuje się poprzez dodanie m.in. krokosza, aromatów i koncentratu soku jabłkowego.

Kupny kisiel jest zatem produktem niepełnowartościowym i choć zawiera mało kalorii – są one puste. Znacznie zdrowszym wyborem jest wykonanie domowej wersji, używając do tego soku owocowego, mąki ziemniaczanej i ulubionego słodu. Nie pochłonie to dużo czasu, a oprócz wartości odżywczych dostarczy więcej walorów smakowych. W zależności od naszej kreatywności możemy spróbować dodatku świeżych owoców lub zmieszać ulubione smaki, by przygotować deser idealny.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest