Miłośnicy kawy dzielą się na tych, który piją kawę rozpuszczalną i na tych, którzy uważają, że kawa rozpuszczalna nie jest prawdziwą kawą. Aby rozwiać tę wątpliwość, należałoby wyjaśnić jak jest produkowana kawa rozpuszczalna i czy ten proces powoduje utratę zdrowych właściwości kawy.
Czym tak na prawdę jest kawa rozpuszczalna?
Kawa rozpuszczalna powstaje ze zmielonych ziaren, które się zaparza, a następnie odparowuje się z nich wodę. Znane są dwa sposoby uzyskania kawy rozpuszczalnej – jednym jest liofilizowanie, czyli odparowanie wody przez zamrożenie. Po zamrożeniu kawy usuwane są z niej cząsteczki lodu i pozostały produkt po rozdrobnieniu jest kawą rozpuszczalną. Drugim sposobem odparowania wody jest osuszenie go, a następnie za pomocą wysokiej temperatury usunięcie z naparu wody. Powstały produkt jest oczyszczany i po osuszeniu pakowany.
Kawa rozpuszczalna jest wynalazkiem dwudziestego wieku i jak wiele z nich, umożliwia producentom oszukiwanie konsumentów. W przypadku kawy naturalnej możemy wybrać ziarna, a następnie zmielić je w domu lub kupić zmielone ziarna – w obydwu przypadkach mamy pewność, że w kawie nie ma żadnych innych substancji. Natomiast w przypadku kawy rozpuszczalnej nie możemy mieć takiej pewności. Nie wiemy jakiego typu i jakiej jakości ziaren producent użył do jej wytworzenia. Dodatkowo ziarna kawy są dosyć drogie, więc aby zmniejszyć koszty produkcji, producenci często dodają do kaw rozpuszczalnych substancji, które zwiększają ich objętość, ale nie wpływają korzystanie na nasz organizm lub do ich wyprodukowania używają gorszej jakości ziaren, ponieważ uchodzi to uwadze konsumentów.
Kawa rozpuszczalna zawiera o wiele mniej kofeiny od kawy naturalnej, a kofeina, oprócz pobudzania organizmu i przyczyniania się do poprawy koncentracji, pomaga chronić nas przed niektórymi chorobami.
Niektóre kawy rozpuszczalne zawierają składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu (np. cykorię), jednak większość z nich faszerowana jest różnego rodzaju ulepszaczami, które mogą nam jedynie szkodzić. Szczególnie napoje kawowe typu „trzy w jednym”, które z kawą mają niewiele wspólnego.
Kawę rozpuszczalną można nazwać lżejszą wersją kawy naturalnej, a podczas jej kupowania dobrze zwrócić uwagę na skład oraz na to jak się po niej czujemy – często organizm sam podpowiada nam najlepiej co jest dla nas zdrowe.