Czosnek askaloński – właściwości odżywcze, zdrowotne i zastosowanie

Czosnek askaloński inaczej nazywany jest cebulą szalotką. Jest niewielki, a mimo to ma dużo niezwykłych właściwości. Uprawia się ją tak jak zwykłą cebulę, a jednak ma ona posmak czosnku. Pochodzi z Izraela i Palestyny, jednak ze względu na to, że najlepiej rośnie w niskich temperaturach, idealnie nadaje się do uprawy w naszym europejskim klimacie. Sprawdź jakie zastosowanie może mieć w twojej kuchni.

Czosnek askaloński – właściwości odżywcze

Szalotka bogata jest w związki polifenolowe i flawonony. Flawonony chronią organizm przed atakiem ze strony grzybów i owadów. Zawiera także dużo błonnika, białka, witaminy C, a także potas, witaminę A i witaminę B6. Ważnym jego składnikiem jest także kwas foliowy, który reguluje wzrost i funkcjonowanie naszych komórek.

Właściwości zdrowotne

Przede wszystkim czosnek askaloński obniża poziom cholesterolu w naszym organizmie. Podwyższony poziom cholesterolu powoduje poważne choroby takie jak miażdżyca. Szalotka zapewnia ochronę przeciwko grzybom, przeciwko bakteriom i przeciwko wirusom. Obniża bardzo szybko poziom ciśnienia we krwi. Dodana do diety pomaga w walce z cukrzycą, łagodzi problemy pojawiające się w układzie nerwowym, a także zwiększa krążenie. Może również zapowiedz wrzodom żołądka. Bardzo często wykorzystywana jest w dietach odchudzających.

Naturalne antybiotyki, które są zawarte w czosnku askalońskim pomagają walczyć z przeziębieniem i grypą. Tematem kontrowersyjnym jest z pewnością działanie czosnku na niektóre typy chorób nowotworowych. Badania wykazały, że warzywo to jest w stanie zmniejszyć raka płuca lub jamy ustnej, jak również raka żołądka, jelita grubego, a nawet raka piersi.

Czosnek askaloński a zastosowanie

Szalotka ma niezwykły smak, bez którego trudno jest wyobrazić sobie wiele kuchni świata, w tym przede wszystkim kuchnię francuską. Jest dużo delikatniejsza od zwykłej cebuli, bardziej wyrafinowana, nie czuć w niej tak mocnej ostrości. Najczęściej francuzi wykorzystują ją do wykonywania sosów na bazie czerwonego wina.

Czasami piecze się warzywo i podaje jako przystawkę. Można ją spożywać na wiele sposobów, nawet jako surowy produkt. Czosnek askaloński najlepiej smakuje po wypieczeniu lub po duszeniu, podczas smażenia łatwo go spalić, a wtedy pozostaje już tylko gorzki, nieprzyjemny posmak. Szalotkę można również dodawać do sałatek i potraw. Szczególnie pokrojona w talarki jest idealnym dodatkiem do mięs. Często jest również marynowana w słoikach. Ze względu na swoje wartości odżywcze i zdrowotne czosnek jest wykorzystywany również e medycynie naturalnej, jako antybiotyk, albo lek na różne schorzenia.

W czosnku jest dużo wyższa zawartość minerałów aniżeli w cebuli, w tym żelaza i potasu. Które wpływają na przepływ krwi. Szalotka zawiera bardzo mało kalorii, dzięki czemu wykorzystywana jest w dietach odchudzających. Ponadto ze względu na działanie bakteriobójcze wspomaga wydalanie toksyn z organizmu i czyści go oraz dezynfekuje w naturalny sposób.

Przeciwwskazania

Mimo że szalotka ma w sobie dużo właściwości odżywczych, które bardzo dobrze wpływają na nasz organizm, nie powinna być często konsumowana przez osoby, które zauważyły u siebie problemy z wątrobą. Szalotkę charakteryzuje duża ilość silnych olejków, które źle działają na ten organ, powodując u niego nieprzyjemne zmiany.

Szalotka ma liczne właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Smakuje i wygląda jak cebula, choć posiada cechy czosnku, co sprawia, że roślina tak jest naprawdę niezwykła. Nadaje potrawom niezwykły smak i zapach, a dodatkowo możemy włączyć ją do naszej domowej apteczki jako naturalny lek.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest