Czerwona herbata – sprawdź jej właściwości i działanie!

Jeden z najbardziej cenionych produktów zdrowego żywienia i diet – czerwona herbata. Uznawana za „pogromcę tłuszczu”. Rośnie w południowo – wschodnich Chinach i na Tajwanie. Jednak wszystko co czyni ją wyjątkową to właściwości odżywcze i zdrowotne wpływające na funkcjonalność organizmu. Wszystko w tym artykule.

Czerwona herbata właściwości

  • obniża poziom cholesterolu
  • chroni zęby przed próchnicą
  • posiada właściwości moczopędne
  • poprawia pamięć i koncentrację
  • zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych
  • stabilizuje ciśnienie
  • wspomaga spalanie tłuszczu
  • ułatwia trawienie
  • zwalcza bakterie i wirusy
  • pobudza
  • polepsza samopoczucie

Najlepsza czerwona herbata na odchudzanie!

Nic bardziej nie poprawia samopoczucia jak chwila relaksu połączona z ulubioną filiżanką herbaty. Dla wielu osób herbata kojarzy się z chwilą tylko dla siebie i odpoczynkiem. Jednak czerwona herbata łączy ze sobą jeszcze jeden czynnik, który sprawia, że jest niezastąpiona. Są to właściwości odchudzające, zawarte w liściach herbaty. Dzięki krótszym procesom fermentacyjnym zachodzi do większej produkcji enzymów i polifenoli. Polifenole przyspieszają znacznie zamianę tłuszczu w energię i ułatwiają trawienie. Natomiast enzymy odpowiedzialne są za rozkład węglowodanów, tłuszczów i cukrów na prostsze elementy umożliwiając przez to trawienie.

Odmiana czerwonej herbaty

Liście czerwonej herbaty dzięki krótkiej fermentacji są czerwonej barwy. Zawierają w swoim składzie wiele ważnych mikroelementów i kofeinę. Do czerwonej herbaty zaliczane są trzy odmiany. Oto one:

  • Pu-erh – niezrównana i najbardziej polecana na zrzucenie zbędnych kilogramów. Najpopularniejsza ze wszystkich odmian. Nazywana również „smoczą herbatą”- ma ziemisty smak i niepospolity zapach. Przyspiesza metabolizm i pobudza działanie jelit. Doskonale wpływa na pracę wątroby, obniża cholesterol oraz działa oczyszczająco. Przechodzi najdłuższy proces fermentacji.
  • Oolong – jednoczy w sobie właściwości zielonej i czarnej herbaty. Duża ilość minerałów i witamin sprawia, że jest polecana na wzmocnienie organizmu. Posiada dużo przeciwutleniaczy, które wychwytują wolne rodniki. Dlatego spowalnia proces starzenia i chroni przed udarami mózgu, a nawet nowotworami. Herbata mało popularna w kraju, ciężko jest ją zakupić na terenie Polski.
  • Puszong – wyróżnia się bardzo krótkim procesem utleniania i fermentacji. Wykorzystywana jest najczęściej do herbat jaśminowych. Ma najdelikatniejszy smak. Mało znana w Polsce.

Czerwona herbata efekty i opinie internautów

Czerwona herbata ma wielu zwolenników. Są osoby, które w przeciągu dwóch tygodni odczuwają spadek wagi. Są też takie, które po miesiącu potrafią stwierdzić znaczną poprawę – nie tylko wagi, ale też samopoczucia bądź przyspieszonego metabolizmu. Waga w ciągu miesiąca może spaść od 1 do 3 kg. Jednak z połączoną aktywnością fizyczną i zdrowymi nawykami żywienia można proces chudnięcia przyspieszyć. Trzeba pamiętać również o systematyczności. Czerwoną herbatę należy pić codziennie! Czerwona herbata ma specyficzny smak korzenny bądź ziemisty, który uważany jest za minus. Jednak można ten smak poprawić poprzez dodanie do herbaty cytryny, bądź zakupienie smakowej herbaty Pu-erh np. z dodatkiem grejpfruta.

Czerwoną herbatę zaleca się pić od 3 do 4 filiżanek dziennie. Najlepiej zakupić ją w ekologicznych sklepach i zaparzać samodzielnie. Temperatura wody powinna wynosić 90 do 96 C. Warto pamiętać, że powinno się ją niezbyt długo trzymać w wodzie i po około dwóch minutach wyjąć z filiżanki. W porównaniu do zielonej i czarnej herbaty – susz z czerwonej herbaty można parzyć nawet do kilku razy dziennie – co jak najbardziej wpływa na jej wyjątkowość.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest