Czarna porzeczka – jakie ma właściwości?

Czarna porzeczka znajduje wiele zastosowań w produkcji żywności. Wyrabia się z niej soki, dżemy, galaretki, wina, nalewki, a nawet olej z pestek czarnej porzeczki. W okresie wakacyjnym, kiedy trwa sezon ich zbioru, chętnie po nie sięgamy i spożywamy w nieprzetworzonej postaci. Nie dość, że owoce czarnej porzeczki są smaczne, to dodatkowo zawierają wiele cennych właściwości, które wywierają korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Zatem jakie właściwości ma czarna porzeczka?

  1. Stanowi bogactwo witaminy C
    Owoce czarnej porzeczki znane są głównie z wysokiej zawartości witaminy C, która przyspiesza proces odbudowy tkanek podczas gojenia się ran lub oparzeń, odpowiada za zdrowie dziąseł, obniża ciśnienie tętnicze krwi, wzmacnia odporność organizmu oraz obniża poziom glukozy. Już zaledwie jedna garść tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na daną witaminę. Procesy technologiczne wpływają jednak na jej utratę, z tego względu najlepiej spożywać czarną porzeczkę w formie nieprzetworzonej, by zachować w niej jak najwięcej witaminy C.
  2. Pomaga w walce z przeziębieniem i grypą
    Picie soku z czarnej porzeczki pomaga zwalczyć uporczywe przeziębienie lub grypę, ponieważ owoce te wykazują właściwości przeciwwirusowe, a zawarta w nich witamina C wspomaga odporność organizmu. Najlepiej przygotować taki sok samodzielnie, wtedy będzie miał najwięcej cennych wartości odżywczych.
  3. Usprawnia pracę układu moczowego
    W przypadku ciągle powracających schorzeń dróg moczowych i pęcherza warto spożywać czarną porzeczkę, ponieważ zawarte w niej związki działają przeciwzapalnie oraz moczopędnie, co wspomaga pracę układu moczowego i zapobiega występowaniu jego zakażeń. W tym celu najkorzystniej jest spożywać napar z liści czarnej porzeczki, który należy pić 2-3 razy dziennie.
  4. Obniża poziom cholesterolu
    Spożywanie czarnej porzeczki wpływa korzystnie na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, ponieważ wykazuje właściwości zmniejszające stężenie złego cholesterolu LDL. Wszystko dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego i flawonoidów. Dzięki tym cennym właściwościom owoce czarnej porzeczki zapobiegają zachorowaniu na miażdżycę oraz wpływają na wzmocnienie naczyń krwionośnych.
    Jak widać, czarna porzeczka to prawdziwe źródło wielu cennych właściwości, a to tylko niektóre z nich. Z tego względu do swojej codziennej diety warto włączyć produkty z niej wykonane, a kiedy rozpocznie się na nie sezon, spożywać je prosto z krzaka.
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest