Cukinia – właściwości odżywcze i zdrowotne, kalorie

To fantastyczne zielone warzywo pochodzi z Meksyku oraz z Ameryki Południowej i należy do rodziny dyniowatych. Do Polski przywędrowała z Włoch jako zucca, czyli dynia. Często też nazywana jest kabaczkiem. W swoich odmianach może być żółta, pasiasta lub ciemnozielona. W uprawie wymaga żyznej i dobrze nawodnionej gleby. Jest dość odporna na szkodniki, więc nie wymaga oprysków. Rośnie nawet do 40 cm, ale najsmaczniejsza jest średnich rozmiarów, kiedy osiągnie ok. 20 cm. Posiada doskonałe właściwości odżywcze i zdrowotne. Co więcej, przez swą niskokaloryczność jest idealna na odchudzanie! Lecz to nie koniec jej zalet. Co jeszcze w sobie kryje?

Cukinia – właściwości odżywcze

Jej wysokość cukinia stanowi bogate źródło witamin i minerałów, a także błonnika. Wielką zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Zawiera cenne pokłady witaminy C, B1, B2, B3, B6, E, K, A oraz kwasu foliowego. Na szczególną uwagę zasługują jej składniki mineralne, takie jak; wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, a także cynk.

Ile kalorii ma cukinia?

Bardzo mało! W stu gramach tego warzywa znajduje się zaledwie 15 kalorii! Cechuje ją niska zawartość białka, tłuszczy oraz węglowodanów, poza tym składa się z 95% wody, co sprawia, że posiada nikłą wartość energetyczną. Będzie to na pewno świetna wiadomość dla wszystkich dbających o linię i tych, chcących zrzucić zbędne kilogramy, dlatego naprawdę warto ją jeść. Jak działa na zdrowie?

Cukinia – właściwości zdrowotne

Wprowadzenie cukinii do codziennej diety, będzie niosło ze sobą spektakularne korzyści dla zdrowia. Jakie? Cukinia nie tylko wspomaga odchudzanie i doskonale wpływa na przemianę materii, ale też;

  • odkwasza organizm – zapewnia równowagę kwasowo-zasadową, wspaniale oczyszcza i pomaga pozbyć się toksyn,
    zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie,
  • wpływa pozytywnie na procesy trawienia, pomaga w leczeniu zgagi oraz wrzodów żołądka,
  • wspomaga pracę serca,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia udarów mózgu,
  • zapobiega chorobom nadciśnienia,
  • przeciwdziała depresji, redukuje w organizmie poziom stresu i działa odprężająco,
  • wpływa na lepszą pamięć i koncentrację,
  • dba o wzrok – dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny, dwóch przeciwutleniaczy, zapobiegających zwyrodnieniom plamki żółtej,
  • reguluje poziom cukru we krwi oraz obniża poziom cholesterolu,
  • sprzyja leczeniu chorób układu oddechowego,
  • działa przeciwrakowo! – przez dużą zawartość błonnika polecana jest w profilaktyce raka jelita grubego,
  • wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga walkę z infekcjami,
  • działa przeciwstarzeniowo,
  • pomaga utrzymać w dobrej kondycji skórę, włosy i paznokcie,
  • ma wpływ na prawidłowy rozwój płodu ze względu na obecność sporej dawki kwasu foliowego, dlatego jedzenie cukinii zaleca się przede wszystkim kobietom w ciąży.

Cukinia w kuchni

Oprócz niewiarygodnych właściwości odżywczych i zdrowotnych, cukinia ma szerokie zastosowanie w kuchni. Cieszy się ogromną popularnością na stołach zwłaszcza w krajach europejskich. Jest lekkostrawna i delikatna w smaku, dlatego chętnie wykorzystuje się ją do rozmaitych potraw. Cukinię można dusić, smażyć, gotować, piec lub jeść na surowo. Przyrządza się z niej zupy i pyszne kremy, sałatki, koktajle, placki, makarony i marynaty. Jest też wybornym dodatkiem do dań głównych czy deserów. Do jedzenia nadają się również kwiaty cukinii, ale są niestety trudniej dostępne niż sam owoc.

Przepisów na potrawy z cukinii jest naprawdę wiele, na pewno wybierzecie dla siebie coś pysznego. My zachęcamy do przyrządzenia zdrowego chłodnika, oczywiście z cukinią w roli głównej.

Składniki na chłodnik z cukinią:

  • 1 cukinia,
  • 1 ogórek zielony,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 ml jogurtu naturalnego,
  • 300 ml jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa uprzednio myjemy. Później kroimy cukinię i ogórek w drobną kostkę. Szczypiorek oraz koperek drobno siekamy. W garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy rozdrobniony czosnek, a następnie wrzucamy pokrojoną cukinię oraz ogórek. Całość dusimy ok. 5 minut. Do wystudzonych warzyw dodajemy jogurty, posiekany koperek i szczypiorek, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i wszystko mieszamy. Przechowujemy w lodówce ok. godziny, a następnie podajemy. Smacznego!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest