Co jeść, kiedy boli brzuch?

Ból brzucha potrafi dać się nam we znaki, utrudniając codzienne aktywności. Jeżeli zdarza się on rzadko i jest skutkiem np. zbyt obfitego lub ciężkostrawnego posiłku, zwykle wystarczy napić się mięty lub odpocząć. Co jednak zrobić, jeśli bóle brzucha często się powtarzają, i to nie tylko bezpośrednio po posiłku?

 

Dlaczego po jedzeniu boli brzuch?

Bóle brzucha po jedzeniu, czyli niestrawność, to dolegliwość, która jest konsekwencją zakłóconego trawienia. Najczęściej wynika to spożycia zbyt dużej ilości pokarmu w krótkim czasie albo zjedzenia potraw bardzo tłustych. Wówczas dochodzi po podrażnienia części układu pokarmowego i w niewydolności trawiennej.

Charakterystycznymi objawami niestrawności są pieczenie w nadbrzuszu i uczucie przepełnienie po spożytym posiłku. Przyczyn tych dolegliwości jest wiele. Może być to m.in.:

  • wolne opróżnianie żołądka z treści znajdującej się w środku,
  • ograniczona rozciągliwość żołądka,
  • spowolniona motoryka dwunastnicy.

Co zrobić, gdy boli brzuch?

Doraźnymi, powszechnie stosowanymi sposobami na obolały brzuch po jedzeniu są ziołowe herbaty (np. napar z mięty, kopru włoskiego lub rumianku) oraz krótki odpoczynek w pozycji leżącej. Dopóki ból nie zniknie, należy oczywiście powstrzymać się od jedzenia lub jeść tylko rzeczy bardzo lekkie. Czasem pomaga też spacer lub inna forma delikatnej aktywności fizycznej.

A co, jeśli bóle brzucha się powtarzają?

Jeżeli często i bez wyraźnej przyczyny pojawia się ból brzucha, w pierwszej kolejności należy oczywiście udać się do lekarza i wykonać badania służące wykluczeniu różnego rodzaju schorzeń, które mogą dawać nieprzyjemne objawy od strony gastrycznej. Dodatkowo (lub jeśli lekarz nie zaleci specjalnej diety) warto zacząć stosowanie diety lekkostrawnej.

Produkty, które nie wywołają bólu brzucha, a wręcz zmniejszą dotychczas odczuwany dyskomfort to m.in.:

  • chude mięso (w tym ryby),
  • warzywa gotowane na parze,
  • kasze,
  • pieczone owoce,
  • ryż gotowany,
  • czerstwe pieczywo,
  • suchary pozbawione cukru.

Bardzo ważne jest też odpowiednie nawodnienie. W okresie poza upalnym latem należy przyjmować 1,5–2 l wody w ciągu doby. Przy wzmożonym poceniu się – nawet 4–5 l/dobę

Samodzielne skomponowanie diety może stanowić nie lada wyzwanie. Sporej wiedzy wymaga, aby przygotowane posiłki nie obciążały układu pokarmowego, a jednocześnie były pełnowartościowe. Dlatego też dobrym rozwiązaniem jest dieta pudełkowa lekkostrawna. Każdy posiłek jest wówczas komponowany przez dietetyka. Dzięki temu jesz zdrowo i jednocześnie uwzględniasz potrzeby swojego organizmu, minimalizując ryzyko dyskomfortu trawiennego.

Jakich produktów unikać?

Przy niestrawności i bolącym brzuchu należy unikać produktów smażonych, wędzonych oraz konserwowych. Nadmiernie obciążać układ pokarmowy mogą także:

  • tłuste mięsa (w tym ryby),
  • pasztety i wędliny,
  • margaryna,
  • warzywa strączkowe,
  • warzyw kapustowate,
  • warzywa cebulowate,
  • sery dojrzewające,
  • kawa,
  • alkohol
  • produkty słodzone cukrem (w tym soki z owoców cytrusowych)
  • grzyby.

Do tego należy unikać spożywania posiłków zbyt zimnych i nadmiernie gorących. Wielkość porcji również ma znaczenie. Jeśli na twoim talerzu znajdzie się zbyt dużo produktów – obciążysz nadmiernie żołądek, co wywoła nawrót niestrawności. Lepiej zjeść w ciągu dnia pięć lub sześć niewielkich posiłków niż trzy duże.

 

Artykuł sponsorowany medidieta.pl

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *