Niemal każdy lubi przekąski w postaci chipsów, krakersów, orzeszków czy paluszków. Proponowane zamiast nich słupki warzywne niektórym wydają się niedopuszczalną alternatywą – jak spędzić wieczór filmowy bez ogromnej miski popcornu, a zamiast niej chrupać marchewkę lub paprykę?
Nawet osoby odżywiające się zdrowo od czasu do czasu ulegają pokusie i przegryzają coś słonego i niezdrowego. Często zrezygnowanie z przekąsek jest jednym z największych problemów, z jakimi muszą się zmierzyć osoby rozpoczynające dietę. Jednak chrupki kukurydziane, które należą do ulubionych przekąsek małych dzieci, zawierają jedynie wodę i mąkę kukurydzianą – więc czy mogą nam zaszkodzić podczas diety?
Spis treści
Z czego i jak robi się chrupki kukurydziane?
Podstawowymi składnikami tej przekąski jest rzeczywiście tylko woda i mąka kukurydziane – miesza się obydwa składniki i pod wpływem wysokiej temperatury zamieniają się w chrupki kukurydziane – takie chrupki podaje się maluszkom – bez przypraw, barwników i innych substancji. Jednak do chrupków można dodać sól, przyprawy, olej i inne substancje, dzięki czemu nabiorą wyrazistego smaku, ale staną się też znacznie mniej zdrowe.
Czy warto skusić się na chrupki kukurydziane podczas diety?
Chrupki kukurydziane zawierają przede wszystkim węglowodany oraz tłuszcz i białko w małych ilościach. 100 gram ma około 350 kalorii – dla zobrazowania – osoba ważąca 50 kilogramów musi biegać ponad pół godziny, aby to spalić. Jednak 100 gram to duża ilość, więc jeśli na diecie jednorazowo zjemy klika chrupek, nie zrujnuje to wysiłku włożonego w pozbycie się zbędnych kilogramów. Jednak zjadanie paczki dziennie może zaprzepaścić nasze starania. Dodatkowo warto pamiętać o indywidualnych potrzebach i skłonnościach – jeśli wiemy, że kilka chrupek nam nie zaszkodzi i nie sięgniemy po więcej – nie musimy się powstrzymywać przed tą drobną przyjemnością.
Co chrupać w czasie diety?
Mimo wysokiej kaloryczności i braku wartości odżywczych, chrupki kukurydziane to nie jest najgorsza przekąska w czasie diety. Oczywiście powinny to być chrupki bez przypraw i innych dodatków, w składzie produktu powinna znajdować się wyłącznie mąka kukurydziana i woda. Dużo gorszym wyborem są chipsy, słone paluszki lub orzeszki. Jednak są też zdrowsze alternatywy, które zwykle mają lepszy smak niż neutralne chrupki kukurydziane – choćby wspomniane wcześniej warzywne słupki lub owoce.