Chlorella – jak wykorzystać jej zalety?

Chlorella czyli słodkowodna alga, która ma zadanie oczyszczać nasz organizm jednak posiada także wiele innych przydatnych zastosowań. Ma ona wiele witamin, minerałów mających dobry wpływ na nas oraz nasze prawidłowe funkcjonowanie a dodatkowo duża dawka energii i poprawienie wyglądu skóry. W zestawie tyle korzyści z tak małej roślinki.
Znajdziemy w niej dużą ilość witaminy A, która jest niezbędna w procesie detoksykacji jak również pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry i zębów. W rzeczywistości Chlorella może również pomóc usprawnić pracę układu trawiennego, wzmocnić układ odpornościowy i przyspieszyć czas regeneracji mięśni po treningu. Ponadto pomaga alkalizować krew, czyli wyrównać balans kwasowości w naszym organizmie. Alga pomaga neutralizować wolne rodniki tym samym odmładza organizm.

Kiedy powinniśmy ją przyjmować?

  • podczas stosowania diety odchudzającej czy wegetariańskiej
  • trądzik, wysypki, stany zapalne skóry, źle gojące się rany
  • po zabiegu operacyjnym, napromieniowaniu
  • profilaktyka przeciwnowotworowa
  • problemy z koncentracją i pamięcią
  • w przypadku posiadania cukrzycy czy reumatyzmu

W jaki sposób można zażywać chlorellę?

Istnieją dwa główne sposoby spożywania chlorelli:

  • Smoothie – Chlorella ma bardzo wyraźny smak, warto więc przygotować przykładowy koktajl z ½ łyżeczki chlorelli, banana, wody kokosowej, co z pewnością zniweluje jej smak.
  • Tabletki doustne

Ciekawostki o chlorelli

  1. Posiada największą zawartość chlorofilu ze wszystkich roślin zielonych rosnących na naszej planecie.
  2. Zażywając chlorellę należy pamiętać o wypijaniu dużej ilości wody (dodatkowo około 2 szklanek dziennie).
  3. Według dietetyka Nikki Ostrower z NAO Nutrition w Nowym Jorku chlorella jest najlepszym preperatem na kaca. Może być najskuteczniejszym sposobem na pozbycie się dolegliwości “dnia po”. Ze względu na jej silne działanie detoksykacyjne, alga ta jest pełna chlorofilu, znanego z bardzo dobrych właściwości oczyszczających wątrobę. Oczywiście to nie jedyne jej zalety, chlorella zawiera również białko, witaminy i minerały, przeciwutleniacze oraz aminokwasy. Jej bogaty skład sprawia, że warto ją przyjmować przy różnych dolegliwościach nie tylko libacjach alkoholowych. Aby działanie było najsilniejsze zaleca się jej spożycie minimum dwie godziny przed konsumpcją pierwszych napoi alkoholowych.

Czym jest CGF?

CGF jest substancją złożoną i wyjątkową, znajdującą się tylko w Chlorelli. Składa się z kwasów nukleinowych, witamin, aminokwasów, cukrów, kompleksu protein oraz enzymów.

Co to znaczy?

jest niezwykle przyjazną substancją dla naszej flory jelitowej. Kiedy brakuje bakterii acidofilnych np. na skutek antybiotykoterapii ich miejsce zajmują patogenne grzyby.
Pielęgnujmy więc naszą dietę bogatą w prebiotyki a unikajmy cukru i białej mąki.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest