Nasiona szarłatu, czy inaczej amarantusa, znane są już od ponad czterech tysięcy lat ze względu na bogactwo składników jakie zawierają. Niegdyś szarłat stanowił główną roślinę uprawną, obok kukurydzy i fasoli u Majów, Inków i Azteków. Uważali ją za świętą i wierzyli, że dodawała ich wojownikom siły i męstwa. Nie bez powodu szarłat nazywa się złotem Inków.

Nasiona szarłatu – co to jest i z czego się składają?

Nasiona szarłatu są zdecydowanie bardziej bogate pod względem odżywczym w porównaniu do innych tradycyjnych zbóż.

1.Białko

Zawierają spore ilości białka, które jest pełnowartościowe, a więc dostarcza organizmowi wszystkich aminokwasów egzogennych. Co ciekawe, białko to jest wartościowsze pod względem biologicznym od białka zawartego w soi czy mleku. Z tego względu nasiona szarłatu można wykorzystywać do produkcji mleka roślinnego, które oprócz bogatego składu, nie zawiera laktozy, więc jest doskonałą alternatywą dla osób cierpiących na jej nietolerancję.

2.Tłuszcz

Nasiona amarantusa zawierają również tłuszcz, przy czym duży udział stanowią zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy i oleinowy. Z kolei z kwasów tłuszczowych nasyconych, dostarcza głównie kwasu palmitynowego. Nasiona te nie zawierają cholesterolu, więc mogą być spożywane przez osoby cierpiące na choroby układu krążenia. Tłuszcz w nich zawarty jest także źródłem substancji o nazwie skwalen. Wykazuje ona działanie antyoksydacyjne, oczyszczające organizm z toksyn, obniżające poziom złego cholesterolu LDL we krwi, przedłużające żywotność komórek i wzmacniające organizm.

3.Składniki mineralne

Nasiona szarłatu to bogactwo składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo, jod, kobalt, fosfor, wapń, potas, mangan, miedź, selen, cynk, nikiel i chrom. Jak widać, jest ich naprawdę wiele. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że ilość żelaza w nich zawarta przewyższa tę, która znajduje się na przykład w mięsie. Z tego względu stanowią idealny składnik diety osób chorujących na niedokrwistość.

4.Przeciwutleniacze

Dostarczają także cennych przeciwutleniaczy, jak β-karoten, flawonoidy, polifenole czy antocyjany. Pełnią one ważną funkcję w zapobieganiu zachorowaniom na nowotwory.

5.Błonnik pokarmowy

Nasiona amarantusa bogate są również w błonnik pokarmowy, który jak wiadomo wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, więc zapobiega zaparciom oraz przyspiesza metabolizm, co jest pomocne przy odchudzaniu. Dieta bogata w błonnik zapobiega nowotworowi jelita grubego oraz wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi.
Nie ma wątpliwości, że nasiona szarłatu to prawdziwe bogactwo wartości odżywczych. Zdecydowanie warto włączyć je do swojej codziennej diety. Z nasion szarłatu wytwarza się wiele produktów spożywczych, jak mąki, kasze czy płatki, więc wśród nich każdy znajdzie coś dla siebie.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest