Anchois – co to jest? Właściwości, zastosowanie

Anchois jest określeniem pochodzącym z języka francuskiego. Nazywane są tak przetwory z ryby – sardeli europejskiej. Anchois jest cennym składnikiem w kuchni, bogatym w składniki odżywcze. Bez obaw mogą je jeść kobiety w ciąży.

Anchois – najważniejsze informacje

Sardela europejska jest tłustą rybą o niewielkich rozmiarach (12-15 cm) i ościstej strukturze. Ma ostry, charakterystyczny aromat i słono-kwaskowaty smak (przypominający wędzone ryby czy śledzie). Występuję w Morzu Śródziemnym, Morzu Czarnym, Oceanie Spokojnym i Atlantyckim. Złowione ryby są marynowane w soli, co pomaga pozbyć się nadmiaru wody i tłuszczu, po upływie trzech miesięcy poddawane są filetowaniu oraz pakowane do słoików czy puszek. Filety anchois podawane są w słonej lub oliwnej zalewie. Przetwory z sardeli europejskiej cieszą się ogromną popularnością wśród konsumentów, dlatego ma ona duże znaczenie gospodarcze. Eksportowana jest z Peru, Chile, Francji, Portugalii i Hiszpanii. Ryba uważana jest za bezpieczną dla zdrowia, a przetwory z niej spokojnie mogą spożywać kobiety ciężarne – nie zawiera metali ciężkich, mięso nie magazynuje rtęci, a jej połowy nie wpływają w sposób negatywny na różnorodność biologiczną wód, w których występuje. Anchois jest dostępne na całym świecie. Zazwyczaj w formie konserwowanych przetworów, które należy spożyć w ciągu 12 miesięcy. Anchois nadaje wyrazisty smak wielu potrawom. O zastosowaniu sardeli niżej.

Anchois – zastosowanie w kuchni

Anchois może być podawane na wiele różnych sposobów. Od formy surowej do wędzonej. Anchois to koreczki, pasta, konserwy i filety. Te ostatnie można np. dodać do sałatki Cezar (może występować z kurczakiem). Ciekawym pomysłem jest podanie anchois w cieście francuskim. Najczęściej jednak używane jest w sosach. Salsa verde jest zielonym sosem, którego niezbędnym składnikiem jest właśnie anchois. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do pizzy w połączeniu z pomidorami. Może być dodawane do sałatek, zapiekanek, past kanapkowych, awokado, jaj czy makaronów (spaghetti, penne).

Anchois – właściwości odżywcze i zdrowotne

Anchois to jedna z najbardziej zdrowych potraw rybnych. Zawartość pierwiastka rtęci jest niewielka w anchois. Dlatego jest bezpieczna dla kobiet w ciąży w przeciwieństwie do wielu innych ryb. Oczywiście nie należy przesadzać z jedzeniem sardeli, ponieważ jest bardzo słona. Szczególnie osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny ograniczyć jej spożywanie.

W 100 gramach anchois znajduje się 210 kcal. Najważniejsze jednak jest to, że jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego i 10 gram tłuszczu, w którego składzie znajdują się kwasy tłuszczowe nienasycone. Cennymi składnikami anchois są wapń i magnez. Brakuje natomiast błonnika i cukru. Spożywanie sardeli wzmocni kości oraz może zapobiec rozwojowi anemii.

Anchois – cena przetworów

Anchois można kupić w każdym sklepie wielkopowierzchniowym. Dostępne jest zarówno w sprzedaży ciągłej, jak i podczas specjalnych dni, które są poświęcone konkretnym smakom międzynarodowym. Cena słoiczka anchois to zazwyczaj kilkanaście złotych. Można też dostać anchois w oleju roślinnym za kilka złotych. Przetwory te dostępne są również w puszkach. Wydaje się jednak, że słoik jest bardziej praktycznym rozwiązaniem, ponieważ zwyczajnie można go zakręcić i odstawić do lodówki. Nie psują się przez dłuższy czas. Idealne anchois powinny być brązowo-różowe. Żółte nie nadają się do spożycia. Jest to gotowy produkt, który nie wymaga dalszej obróbki.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest