Większość z nas niestety dobrze zna kaca. Po jakim alkoholu nie ma go wcale, a po jakim czujemy się najgorzej? Silne objawy kaca nie są uzależnione od ilości wypitego alkoholu, ale od jego rodzaju! Sprawdźmy po jakim alkoholu pojawia się największy kac i dlaczego tak się dzieje.
Spis treści
Skąd ten kac?
Każdy alkohol zawiera w swoim składzie kongenery, a więc substancje chemiczne, które powstają na skutek fermentacji. To właśnie one nadają napojom zapach, smak czy kolor, ale są właśnie głównym winowajcom pojawiającego się kaca. Różnica polega na tym, że nie wszystkie napoje alkoholowe zawierają je w takich samych ilościach. Im więcej substancji chemicznych tzw. kongenerów tym większe prawdopodobieństwo, że następny poranek przywitasz z bólem głowy.
Lista trunków wywołujących największego kaca
Największego kaca powodują napoje alkoholowe posiadające wyrazisty smak, aromat, ale i barwę. Na pierwszym miejscu znajduje się brandy. Jest to zdecydowanie najgorszy alkohol pod względem wywoływania kaca. Zawiera on najwyższe stężenie kongenerów. Należy jednak zwrócić uwagę, że ten napój nie jest spożywany na co dzień. Sięgamy po niego najczęściej w małych ilościach, aby się delektować jego wyśmienitym smakiem.
Drugie miejsce w równej mierze należy się bourbonowi oraz whisky. Przeprowadzono badania, które wykazały, że wypicie bourbonu zwiększa dwukrotnie szanse na pojawienie się kaca w dniu następnym, niż w przypadku wypicia takiej samej ilości czystej wódki.
Trzecie miejsce należy się rumowi. Trunek ten znany jest na całym świecie, a jego picie dość często kończy się wielkim kacem.
Czwarta lokata to czerwone wino, które zawiera kongenery, ale i garbniki, które naturalnie występują w skórkach winogronowych i łodygach. Osoby, które są wrażliwe na garbniki, po wypiciu czerwonego wina mogą odczuwać silne bóle głowy.
Kolejne, piąte już miejsce zajmuje tequila. Większości ten trunek kojarzy się właśnie z ciężkimi porankami i kacem mordercą, który nie odpuszcza zbyt szybko. Ciekawostką jest, że nie każda tequila powoduje kaca. Chcąc uniknąć kaca warto szukać wersji ze 100% błękitną agawą, takie okazy nie powinny wywoływać kaca.
Szósta lokata przyznana została szampanowi. Zawarty w nim cukier sprawia, że alkohol silniej odwadnia.
Białe wino zajmuje kolejną pozycję. Nie zawiera kongenerów, ale sprawia, że żołądek wydziela więcej kwasu, co powoduje pojawianie się mdłości. Białe wino, podobnie jak jego czerwone odpowiedni może zawierać siarczany. Osoby, które są na nie wrażliwe mogą bardzo ciężko znieść kolejny poranek.
Gin i czysta wódka zajmują bez mała równą lokatę. Gin najczęściej pijemy w formie drinków na bazie toniku. Niejednokrotnie potwierdza się, że tania wódka będzie lepsza dla naszego organizmu od drogich alkoholi.
Najmniejszego kaca wywołuje spirytus. Alkohole na bazie czystego spirytusu rzeczywiście nie powodują bólu głowy.
Sposoby na kaca
Aby ustrzec się przed kacem warto wcześniej zadbać o siebie i przede wszystkim wypocząć. Jedzenie tłustych rzeczy ochrania żołądek powodując tym samym wolniejsze wchłanianie się alkoholu. Należy też unikać palenia papierosów, gdyż nikotyna wzmaga jego działanie. Spożywając już alkohol, pamiętaj aby nie mieszać ze sobą różnych alkoholi ani nie pić ich przez słomkę. Przed snem, warto wypić pół litra wody niegazowanej i zaaplikować sobie witaminę C. Gdy już obudzimy się z kacem, należy jak najczęściej nawadniać organizm oraz skorzystać ze spaceru, aby dotlenić organizm.
Wirtualny alkomat
Alkomaty są większości z nas znane, jednak pojawiły się całkiem niedawno ich wirtualne wersje. Wpisując swoje dane oraz rodzaj i ilość spożytego trunku dostajemy informację czy w naszej krwi znajduje się jeszcze niedozwolona ilość alkoholu. Należy jednak mieć na uwadze, że są to jedynie przybliżone wyniki, które nie są wynikiem trzeźwości. W celu sprawdzenia, czy możemy już wsiąść za kierownicę auta warto udać się na najbliższy komisariat policji – tam zostanie wykonane nam dobrowolne badanie alkomatem