Dieta ujemnych kalorii – zasady, efekty i opinie

Wiele z nas w drodze do idealnej sylwetki przerobiło całą masę różnych diet. Wiara w ich działanie niestety często bywa odwrotnie proporcjonalna do efektów… Oczywiście, powinno być jasne dla wszystkich, że coś takiego jak cudowna, uniwersalna dieta nie istnieje, a każda z nich może działać różnie na poszczególne osoby. Czy dieta ujemnych kalorii ma potencjał, żeby zrewolucjonizować Twoją figurę? A może jest kolejną obietnicą, której spełnienia oczekiwać będziesz na próżno?

Na czym polega dieta ujemnych kalorii?

Dieta ujemnych kalorii to 2- tygodniowa dieta odchudzająca, której założeniem jest spożywanie niskokalorycznych warzyw i owoców surowych, lub po niewielkiej obróbce termicznej. Najważniejszą zasadą diety, jest włączenie do menu produktów z ujemnymi kaloriami, z dużą ilością błonnika, wody oraz enzymów ułatwiających trawienie i spalanie tkanki tłuszczowej. Ujemna kaloryczność polega na tym, że spożywane produkty dostarczają mniej energii do organizmu, niż on sam potrzebuje dla strawienia posiłku. Deficyt energetyczny organizm wyrównuje, pobierając energię z tkanki tłuszczowej. Dzienny limit kaloryczny wynosi w przypadku tego rozwiązania 1000-12000. Przy doborze składników diety szczególnie polecane są produkty bogate w błonnik, ponieważ dają one uczucie sytości na długi czas, co zwiększa szanse uzyskania większego deficytu energetycznego.

Co jeść podczas diety ujemnych kalorii?

Ponieważ dieta ujemnych kalorii jest dietą roślinną, jest zalecana w okresie letnim, oraz wczesnojesiennym, kiedy bogactwo sezonowych warzyw i owoców jest największe. Do diety można śmiało włączyć wszystkie warzywa zielone takie jak szparagi, brokuły, jarmuż, seler naciowy, kapusta, por, cukinia, fasolka i szpinak. Doskonale sprawdzą się także buraki, marchew, kalafior, papryka chili, kukurydza i cebula. Także większość owoców można z powodzeniem dołączyć do diety, upewniwszy się przedtem co do zawartości cukru. Z całą pewnością nadają się: jabłka, jagody, maliny, mango, truskawki, poziomki, żurawina, cytrusy, brzoskwinie i śliwki. Cenne w diecie jest wykorzystanie ananasa, grejpfruta i innych podobnych owoców bogatych w odchudzające enzymy. Wszystkie produkty w diecie należy jeść na surowo lub gotowane na półtwardo, najlepiej na parze. Nie ma przeciwwskazań co do używania przypraw, z wyłączeniem soli, której należy unikać podczas trwania kuracji.

Czy dieta ujemnych kalorii jest zdrowa?

Dieta zawierająca warzywa i owoce jest polecana, jednak ta, która opiera się wyłącznie na nich, nie jest do końca dobrym rozwiązaniem. Zielenina nie jest bowiem w stanie dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Brak przede wszystkim dobrych tłuszczów oraz białka, które także stymuluje odchudzanie. Mimo wszystko 2 tygodnie diety ujemnych kalorii nie są szkodliwe dla zdrowia, choć z pewnością powinny jej unikać osoby cierpiące na schorzenia przewodu pokarmowego, nastolatki, a także kobiety w ciąży i karmiące matki. Przy tak małej ilości wartości energetycznych, zdecydowanie odradza się ruch fizyczny podczas stosowania kuracji. Niestety ten rodzaj diety nie uczy stałych, dobrych nawyków żywieniowych, co może powodować niepożądany efekt jo-jo wkrótce po zakończeniu diety. Warto się więc zastanowić, czy kurczowe trzymanie się tak radykalnych reguł żywieniowych na chwilę, na pewno przyniesie większe korzyści niż zdrowe przyzwyczajenia względem odpowiednio zbilansowanej diety? Tę kwestię najlepiej rozpatrywać indywidualnie.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest