Bez wątpienia to już jedna najbardziej popularnych roślin, podczas lata. Agrest to odmiana porzeczki. Jego popularność wrosła przede wszystkim dzięki Anglikom, a także Holendrom. Przyczynili się oni do stworzenia lepszych odmian – o słodszym smaku oraz większych owocach.
Agrest jest kolczastym krzewem, dorastającym nawet do 1.5 metra, w zależności od jego odmiany. Możemy spotkać żółte, czerwone, a nawet białe owoce, jednak najbardziej rozpoznawalnym kolorem jest, zielony. Z wierzchu agrest posiada meszek. Ma twardą skórkę, aczkolwiek miąższ w środku jest niemalże płynna konsystencją z małymi, brązowymi pestkami. Jego słodko- kwaśny smak, ujmuje niejedno podniebienie.
Spis treści
Agrest właściwości
Poza walorami smakowymi posiada także wiele dobrodziejstw. Jest ceniony przede wszystkim za wysoką zawartość witaminy C, B5, B6 oraz beta karotenu.
Posiada dużą ilość kwasów organicznych, m.in. kwas winowy, kwas cytrynowy oraz kwas jabłkowy. Od strony minerałów, znajdziemy także duże składy potasu, manganu oraz chromu. Zawiera dużą ilość błonnika, ma, więc działanie przeczyszczające, stąd warto spożywać go w niewielkich ilościach.
Agrest jest naszym sprzymierzeńcem w leczeniu reumatyzmu oraz zapaleń skóry. Stosowany także podczas leczenia wątroby oraz zaparć. Zawiera także pektyny, które pomagają wydalać metale ciężkie z organizmu. Jedzenie agrestu pomoże nam także obniżyć ciśnienie.
Jeśli cierpisz na bolesne miesiączkowanie, koniecznie uwzględnij owoc w swojej diecie. Regularne jedzenie, uchroni Cię od bólu oraz obfitego krwawienia.
Agrest, jako kosmetyk? Otóż to – jest stosowany, jako składnik maseczek oraz pellingów, dostarcza skórze cennych składników, zyskasz blask oraz świeży koloryt. Pastę możesz wykonać samodzielnie, rozgniatając owoce, trzymaj na twarzy od dziesięciu do piętnastu minut.
Zawiera mnóstwo witamin oraz działa przeciwzapalnie. Jest sezonowym owocem, a więc warto uposażyć się w owoc nie tylko podczas lata, na dole kilka propozycji, które możesz dołączyć do swojej spiżarki.
Agrest przetwory
Idealnym rozwiązaniem podczas zimy będzie sok z agrestu. Możesz stworzyć z niego także kompot rozcięńczając z wodą bądź stosować, jako sok do herbaty, a potrzebujesz do tego jedynie:
- 2kg. Umytego agrestu
- 2l. wody
- 50g. cukru/ 150g. stewii
Wszystkie składniki gotujesz w jednym garnku, aż do momentu rozgotowania owoców. Rozpoznasz także po żółtawej barwie wody. Całość przelewy przez sito, a następnie zakonserwuj słoiki.
Dżem
- 1.5 kg agrestu
- 70 dag. Cukru trzcinowego
- pół szklanki wody
- 1 opakowanie żelfixu
Po wstępnej obróbce owoców, wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a na samym końcu dodawaj stopniowo żelfix – zacznij w momencie, kiedy zobaczysz wrzenie.
Czy agrest jest kaloryczny?
Poza pysznym smakiem, możemy cieszyć się także niewielką ilością kalorii, ponieważ 100g. owoców zawiera jedynie 44kcal. Pamiętajmy jednak, iż agrest pobudza nasz apetyt, wysoki wskaźnik kwasów oraz działanie przeczyszczające. Dla osoby dorosłej, najlepszą ilością jest 100-150g. dziennie.