Zalety gotowania na płycie indukcyjnej

Płyta indukcyjna to jeden z trzech rodzajów kuchenek. Ten najnowocześniejszy z typów płyty grzewczej coraz częściej spotkać można w polskich domach. Czym przekonuje do siebie nowych użytkowników? Jakie są najważniejsze zalety gotowania na płycie indukcyjnej?

Indukcja jak to działa? 

Nowoczesne kuchenki indukcyjne działają w oparciu o zjawisko zwane indukcją elektromagnetyczną. Przez umieszczone pod płytą urządzenia miedziane zwoje przepływa prąd elektryczny, który wytwarza pole magnetyczne. Kiedy na danym polu ustawiony zostaje metalowy garnek, wspomniany magnetyczny strumień przenika przez jego podstawę, powodując powstanie tak zwanych prądów wirowych, których przepływ skutkuje wytwarzaniem ciepła. To z kolei nagrzewa garnek wraz z jego zawartością.  

Najważniejsze zalety indukcji 

Gotowanie na płycie indukcyjnej to przede wszystkim wygoda i wysoki poziom bezpieczeństwa. W przypadku tego rodzaju kuchenki nagrzewają się bowiem tylko te miejsca, na których ustawiony jest specjalnej budowy garnek. Nie ma więc możliwości, aby przez nieuwagę oparzyć się od rozgrzanej, pustej płyty. Po ściągnięciu naczynia z indukcji automatycznie przestaje ona działać i szybko obniża swoją temperaturę. Taki sposób pracy kuchenki wiąże się także z dużo łatwiejszym utrzymaniem jej w odpowiedniej czystości. Ponieważ płyta nagrzewa się wyłącznie w miejscu, gdzie stoi garnek, znacznie maleje prawdopodobieństwo powstania trudnych do usunięcia przypalonych plam czy zacieków. Przelewająca się przez garnek zawartość napotka bowiem chłodną płytę, z której znacznie łatwiej będzie nam ją usunąć.  

Korzystanie z płyty indukcyjnej wiąże się także z możliwością znacznego oszczędzania czasu i pieniędzy. Czas przygotowywania potraw na kuchence indukcyjnej jest nawet do 30% krótszy niż czas przygotowywania tych samych dań na klasycznej płycie elektrycznej czy gazowej. Warto też zwrócić uwagę, że płyta indukcyjna zużywa do 90% wyprodukowanej energii, a tym samym efektywnie wykorzystuje pobraną energię do podgrzania naczynia bez strat na produkcję ciepła poza garnkiem. Co więcej, nowoczesna płyta indukcyjna wyposażona jest w całą gamę praktycznych udogodnień, które dodatkowo pozwalają skrócić czas gotowania czy przyspieszyć ich podgrzewanie. Z mniejszej ilości czasu, którego kuchenka indukcyjna potrzebuje do przygotowania poszczególnych dań, wynika także jej energooszczędność i możliwość zaoszczędzenia na domowym budżecie.  

Kuchenka na indukcję co jeszcze warto wiedzieć? 

Płyta indukcyjna to nowoczesne urządzenie kuchenne wyposażone w cały szereg ciekawych udogodnień. Dzięki nim gotowanie jest nie tylko szybsze, ale także znacznie łatwiejsze i przyjemniejsze. Wybierając dla siebie płytę indukcyjną, możemy wybrać model wyposażony w takie dodatkowe opcje, które najlepiej odpowiadają naszym potrzebom.  

Kuchenka na indukcję charakteryzuje się także nowoczesnym i atrakcyjnym wizualnie wyglądem. Jej szczególny design doskonale dopasowuje się do kuchennych wnętrz, dodając im wyjątkowego charakteru i podkreślając stylistykę ich wykończenia.  

Płyta indukcyjna jest więc urządzeniem, które wyróżnia się zarówno zaletami technicznymi, jak i walorami estetycznymi.  

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest