Nerkowce – dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety?

W naszej diecie nie powinno zabraknąć produktów, które zapewniają nam dobre samopoczucie. W ten sposób dużo łatwiej przestrzegać zasad zdrowego odżywiania. Jednym z takich produktów są orzechy nerkowca, znane jako smaczna i zdrowa przekąska. Jakie związki odżywcze zawierają?

Spożywanie orzechów ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Dużo mówi się przede wszystkim o ich pozytywnym działaniu na pracę mózgu, a także pamięć i koncentrację. Orzechy nerkowca to jeden z tych produktów, który dobrze wpisać do swojego jadłospisu. Poznać je można po charakterystycznym kształcie. Nerkowce to nie tylko świetny sposób na zaspokojenie ochoty na słodkie, ale też ciekawe urozmaicenie potraw. Dowiedz się, jakie dokładnie mają właściwości i dlaczego należy o nich pamiętać w trakcie diety redukcyjnej.

Jakie są wartości odżywcze nerkowców?

Nerkowce uznawane są za jedne z najbardziej wartościowych, ale też najsmaczniejszych orzechów. Mają wyjątkowy, lekko słodki smak, a także kremową konsystencję. Najważniejsze są jednak ich właściwości. Orzeszki nerkowca to przede wszystkim źródło białka, ale także przeciwutleniaczy. Co to oznacza? Regularne spożywanie nerkowców ułatwia usuwanie z naszego organizmu szkodliwych substancji, które odpowiedzialne są za rozwijanie się groźnych chorób. Nie sposób nie wspomnieć o dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te z kolei mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Zbyt wysoki poziom tak zwanego złego cholesterolu to aktualnie bolączka wielu osób. Zwiększa bowiem ryzyko wystąpienia zawału serca. Spożywanie nerkowców jest prostym sposobem na zmniejszenie prawdopodobieństwa pojawienia się chorób serca. Przy okazji wspomniane orzechy pozytywnie wpływają na włosy i skórę, dzięki wysokiej zawartości selenu i cynku. Regulują wydzielanie sebum oraz wzmacniają płytkę paznokci. Jest to kolejny powód, dla którego warto włączyć tę smaczną przekąskę do codziennego jadłospisu.

Czy nerkowce można spożywać w trakcie odchudzania?

Orzechów nerkowca nie można zaliczyć do grupy niskokalorycznych przekąsek. Nie oznacza to jednak, że należy je pomijać, będąc na diecie redukcyjnej. W trakcie odchudzania często pojawia się ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych. Aby temu zapobiec, warto w codziennej rozpisce zawrzeć porcję nerkowców. Są to bowiem zdrowe kalorie. Można je spożywać samodzielnie, ale świetnie sprawdzą się także jako składnik dań, tak słodkich, jak i wytrawnych. Nerkowce to także ważny składnik w kuchni wegańskiej. Przygotować z nich można mleko roślinne, ale też pyszny sernik. Sernik z nerkowców z pewnością swoim smakiem zaskoczy nie jednego łasucha. Fani bardziej tradycyjnych rozwiązań mogą wykorzystać wspomniane orzechy do przygotowania domowego masła orzechowego. Już niewielka ilość takiej pasty dostarczy organizmowi energii, ale też białka, zmniejszając tym samym uczucie głodu. Niezależnie od formy podania, nerkowce to obowiązkowy produkt w każdej kuchni.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest