Teflon – czy ma szkodliwy wpływ na zdrowie ?

Z pewnością patelnia teflonowa to szalenie popularny sprzęt kuchenny, który jest obecny w większości polskich kuchni, dlatego też warto być świadomym niebezpieczeństw i potencjalnych zagrożeń płynących z jej użytkowania.

Czym jest teflon i gdzie możemy się na niego natknąć w codziennym życiu?

Teflon jest to twardy, niemal niezniszczalny polimer, a zarazem materiał syntetyczny, który był początkowo stosowany w celu produkcji uszczelek w płaszczach rur. Dopiero po kilku latach zaczęła się produkcja pierwszych patelni z użyciem tego materiału, do których ku uciesze konsumentów nie przylegało jedzenie spowodowane jest to właściwością, którą jest mała swobodna energia powierzchniowa . Inną z bardzo przydatnych w kuchni właściwości teflonu jest jego nietopliwość, natomiast w laboratorium chemicznym wchodzi on w skład aparatury ze względu na wysoką odporność chemiczną.

Palenie teflonowe- dlaczego lubimy z nich korzystać ?

Osoby unikające wszelkiego rodzaju tłuszczu z pewnością dostrzegają zalety korzystania z patelni teflonowych. Ani jajka, ani placki nie muszą być przyrządzone na oleju, gdy korzystamy z tego typu rozwiązania w naszej kuchni, aby nie przywierały- powierzchnia patelni jest gładka, a powłoka śliska. Zwolennikami tej patelni mogą być również kucharze, ponieważ można na niej przygotować wszelkie dania ze względu na wysoką odporność na temperaturę, jednak warto ich nie przegrzewać i nie przekraczać temperatury 250 °C z uwagi na zdrowie.

Jakie są potencjalne zagrożenia wynikające z używania teflonu w życiu codziennym?

Opinia o zagrożeniach płynących z użytkowania patelni nie wzięły się bezpodstawnie. Do 2015 roku stosowano do produkcji patelni chemiczny kwas perfluorooktanowy (PFOA), a szereg badań analizujący narażenie na kontakt z tą substancją udowodnił, że wpływa ona na zwiększone ryzyko różnych rodzajów raka m.in. jąder, nerek, czy tarczycy. Również badania przeprowadzone w warunkach laboratoryjnych na zwierzętach narażonych na działanie PFOA w bardzo wysokiej dawce wykazały, iż substancja może przyczyniać się do rozwoju nowotworów w tym wypadku wątroby, jąder, gruczołów sutkowych oraz trzustki. Warto pamiętać, że nawet przed rokiem 2015 substancja ta już była konsekwentnie eliminowana z procesu powstawania patelni.

Dobra wiadomość dla zwolenników patelni teflonowych.

Oprócz wycofania z produkcji szkodliwego kwasu w 2015 roku przez firmę DuPont, również Unia Europejska zakazała od lipca 2020 roku stosowanie PFOA przy wytwarzaniu przedmiotów z teflonu. Nie mniej jednak, warto pamiętać, że szkodliwy związek do tej pory znajduje się w wielu starszych produktach z których w dalszym ciągu korzysta wiele osób.

Inne alternatywy do patelni teflonowych

Patelnie teflonowe mają z całą pewnością wiele zalet, jednak jest to sprzęt podatny na zarysowania- taką patelnie można uszkodzić nawet podczas jej czyszczenia oraz jest on nienadający się do mycia w zmywarce. Wiele cech wspólnych z tymi patelniami mają patelnie ceramiczne oraz tytanowe, można też wybrać opcję szklaną. Są to zazwyczaj droższe opcje, lecz bez wątpienia bardziej przyjazne naszej planecie ponieważ, teflon ma tendencje do kumulowania się w środowisku.

Inne uwagi dotyczące teflonu podczas gotowania

Warto pamiętać, jeżeli w dalszym ciągu używamy takich patelni, ze względu na osobiste preferencje, że nawet stosowanie patelni bez PFOA nie uchroni nas przed ryzykiem narażenia na opary z przegrzanych naczyń, co może wywoływać objawy chorobowe tzw. gorączkę polimerów. Raczej nie zaszkodzą one ludziom, warto jednak zwrócić uwagę na ich szkodliwość dla ptaków domowych i przewietrzyć mieszkanie po przyrządzeniu posiłku.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest