Mole spożywcze – jak się ich pozbyć?

Masz problem z inwazją moli spożywczych w szafkach z jedzeniem? W takim razie przygotowaliśmy dla Ciebie kilka porad dotyczących najlepszych sposobów ich pozbycie się. W dodatku bez szkodliwego użycia pestycydów. A może zastanawiasz jak w ogóle znalazły się w Twojej szafce? Mole spożywcze wylęgają się z jaj już znajdujących się w opakowaniach z pożywieniem. Najpierw dojrzewają do postaci larwy, a następnie przekształcają się w dorosłe mole.

Walka z molami

Oczywiście najlepszym, a właściwie najprostszym sposobem jest prewencja sama w sobie. Jednak jeśli już zauważysz choćby jednego osobnika, należy niezwłocznie zrobić dokładne przeszukanie wszystkich szafek, w których znajdują się produkty spożywcze, wszelkich kątów i ciemnych miejsc, które są preferowane przez te zwierzątka. Ponadto, warto zwrócić uwagę na pajęczyny, gdyż nie zawsze pochodzą one od pająków, ale mogą również być dziełem moli spożywczych. Jeśli myślisz, że możesz pominąć sprawdzanie opakowań szczelnie zamkniętych, takich jak puszki czy wszelkie nieotwarte opakowania, to jesteś w błędzie. Mole jakimś sposobem zawsze znajdą drogę do wnętrza czy to w postaci jaj, larw czy dojrzałych osobników. Pamiętaj, by nie wyrzucać zainfekowanych produktów do śmietnika w domu, lecz na zewnątrz by zapobiec dalszemu ich rozprzestrzenianiu.

Czyszczenie

Ostatnim, bardzo ważnym elementem eliminacji moli spożywczych jest dokładne wyczyszczeniem wszystkich szafek w kuchni czy spiżarni przy pomocy gorącej, mydlanej wody, a następnie mieszanki octu i ciepłej wody (pół na pół), by zapewnić całkowite usunięcie wszelkich jaj. Dobrze jest powtórzyć ten zabieg również na podłogach, ścianach i suficie kuchni bądź spiżarni. Polecane jest również zamrażanie świeżo kupionych, suchych produktów spożywczych w celu uniknięcia rozwoju jaj, nawet jeśli takowe się tam znajdują.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest