Caramel Macchiato – jak przygotować je w domu?

Uwielbiasz delikatne latte macchiato ze słodką pianką i mocnym aromatem kawy, jednak szukasz sposobu, aby nieco urozmaicić smak tego napoju? Zastanawiasz się, z czym można połączyć mleko i małą czarną, aby nic nie zaburzyło tego cudownego połączenia aromatów, ale aby nabrał on wyjątkowego charakteru? Co powiesz na latte macchiato w wersji karmelowej? Sprawdź, jak je zrobić!

Mocne espresso to wspaniała baza dla wielu różnych napojów. Kawa ma intensywny, gorzki smak, który doskonale kontrastuje z innymi dodatkami, pieszcząc wszystkie kubki smakowe. W rezultacie wypicie jednego napoju przynosi niezwykłą rozkosz. Szczególnie interesująco brzmi połączenie mocnej kawy ze spienionym mlekiem i słodkim karmelem, czyli Caramel Macchiato.

Co jest potrzebne, aby przygotować Caramel Macchiato?

Jeśli chcesz przygotować aromatyczną Caramel Macchiato potrzebujesz: kapsułki Nespresso Caramel Cookie do ekspresu na kapsułki, mleka, bitej śmietany i sosu karmelowego.

 

Zacznij od przygotowania pysznego, aromatycznego sosu karmelowego. Jego wykonanie jest dość proste, jednak przed dodaniem do kawy musi się on schłodzić. Inaczej rozpuści całą mleczną piankę z napoju. Do wykonania sosu karmelowego do Caramel Macchiato potrzebujesz:

  • 90 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 25 g masła 82%,
  • 50 g cukru białego lub trzcinowego.

Na początek przygotuj garnek z grubym dnem. Dzięki temu wszystkie składniki będą mogły połączyć się w gładki mus i nie przypalą się podczas gotowania. Następnie wsyp na jego dno cukier. Włącz palnik na małą moc i czekaj, aż kryształki się rozpuszczą. Nie mieszaj – w ten sposób łatwo uzyskać grudki.

Gdy cukier stanie się płynny, sięgnij po łyżkę i delikatnie zacznij kręcić kółka, aby płyn nie przywarł do dna. Po kilkudziesięciu sekundach cukier powinien zmienić kolor na złocisto-brązowy. Wtedy dodaj masło, ponownie wymieszaj i wlej połowę śmietanki kremówki. Całość energicznie połącz trzepaczką, a gdy zacznie zwiększać swoją objętość, zdejmij z palnika.

Następnie należy przelać sos do sosjerki lub innego naczynia i dodać pozostałą część śmietanki. Tak przygotowany sos jest gotowy do spożycia, ale przed dodaniem go do kawy trzeba odczekać, aż nieco wystygnie.

 

Do Caramel Macchiato będziesz potrzebować także bitej śmietany. Przygotujesz ją z:

  • 10 g cukru pudru,
  • 100 ml śmietanki kremówki.

Przed zrobieniem bitej śmietany włóż śmietankę kremówkę do zamrażarki na 15 minut. Dzięki temu będzie mocno schłodzona, co ułatwi osiągnięcie odpowiedniej konsystencji. Następnie zmiksuj śmietanę z cukrem pudrem aż stanie się sztywna i błyszcząca.

Jak zaparzyć mocną, aromatyczną kawę do Caramel Macchiato?

Jeśli zależy Ci na smacznej kawie pełnej aromatu, najlepiej przygotować ją w ekspresie, np. od Nespresso. Wszystkie urządzenia parzą napoje pod wysokim ciśnieniem. W rezultacie uwalniają z ziaren wszystko, co najsmaczniejsze. Dodatkowo bardzo szybko przygotowują kawę, więc nie trzeba zbyt długo czekać, aby móc ją zaserwować.

Do Caramel Macchiato świetnie sprawdzą się kapsułki z kawą o smaku karmelu. Ma ona niską kwasowość i goryczkę oraz niesamowity aromat, dzięki czemu wynosi przygotowany napój na zupełnie nowy, nieznany dotąd poziom przyjemności. Trudno jej się oprzeć!

 

Aby zaparzyć kawę, wystarczy umieścić kapsułkę w ekspresie, a następnie nacisnąć odpowiedni przycisk. W zaledwie kilka minut można uzyskać doskonałą bazę dla pełnego smaku Caramel Macchiato. Potem pozostanie Ci spienić mleko i wlać kawę delikatnie po ściance, aby pozostała nad nią kremowa pianka.

Jednak, jeśli masz taką funkcję, możesz przygotować latte macchiato bezpośrednio w ekspresie – wystarczy nacisnąć odpowiedni przycisk. To znacząco ułatwia przygotowywanie pysznego, mlecznego napoju.

Jak serwować Caramel Macchiato?

Aby podać Caramel Macchiato, znajdź wysokie, smukłe szklanki – wspaniale wyeksponują kremowe warstwy sosu, kawy i mleka. Następnie pozostanie Ci umieścić wszystkie składniki napoju w ich wnętrzu. Aby uzyskać mleczny napój:

  • na dno naczynia nałóż jedną łyżeczkę sosu karmelowego,
  • powoli wlej spienione mleko,
  • połóż łyżeczkę odwróconą do góry, aby jej koniec dotykał ścianki szklanki,
  • cienkim strumieniem wlej espresso do środka polewając wypukłą część łyżeczki – dzięki temu kawa nie spłynie na dno, ułoży się tuż pod kremową pianką,
  • przełóż bitą śmietanę do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego z obciętym rogiem,
  • nałóż grubą warstwę bitej śmietany na wierzch pianki,
  • polej całość sosem karmelowym, aby utworzył fantastyczne esy-floresy.

Możesz także pominąć krok wlewania mleka i kawy, a zamiast tego przygotować latte macchiato bezpośrednio w szklance. Wybór zależy od możliwości Twojego ekspresu.

 

Dla urozmaicenia można na dno każdej szklanki nałożyć gałkę lodów śmietankowych lub karmelowych. Zimny deser w duecie z gorącą kawą zapewnią niezapomniane doznania smakowe, a do tego wspaniale schłodzą w upalny dzień. Taka letnia wersja Caramel Macchiato doskonale sprawdzi się np. na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi.

 

Caramel Macchiato to ciekawa wariacja na temat klasycznego napoju mlecznego przygotowanego na bazie mocnego espresso karmelowego. Warto ją wypróbować i dać się uwieść słodko-gorzkiemu połączeniu. Sprawdź!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest