Kawior – jego właściwości oraz cena

Kawior – luksusowy, kulinarny towar oraz synonim bogactwa. Nie był dostępny dla przeciętnego człowieka, jadali go zazwyczaj ludzie z wyższych sfer, posiadający liczne majątki i bogactwa. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele ofert kawioru, dzięki czemu tego przysmaku może skosztować każdy z nas.

Czym jest kawior?

Kawior jest ikrą niektórych rodzajów ryb (przede wszystkim jesiotrowatych oraz łososiowatych). Kawiorem zaczęto także nazywać jaja ślimaka. Produkt ten pochodzi głównie z Morza Kaspijskiego oraz Morza Czarnego, jednak od jakiegoś czasu największym producentem kawioru są Stany Zjednoczone. Warto wspomnieć o ciekawej historii kawioru. Był on bowiem znany już w starożytności i w tamtych czasach bynajmniej nie kojarzył się z luksusem. Jedli go biedni rybacy podczas oczyszczania jesiotrów łowionych dla cesarzy. W tamtych czasach kawior uważany był niejako za pożywny odpad dla ludzi o niskim statusie społecznym. Po upływie jakiegoś czasu sytuacja diametralnie się zmieniła i kawior stał się towarem luksusowym. Swoją sławę zyskał w Rosji za rządów Iwana IV – do tej pory jest silnie kojarzony z tym krajem.

Rodzaje kawioru

Najpopularniejszym podziałem na różne typy kawioru jest podział ze względu na kolor produktu. Wyróżniamy przede wszystkim kawior czerwony, czarny oraz biały.

  • Kawior czerwony to ikra ryb łososiowatych. Przy wyborze tego produktu warto zwrócić uwagę na wielkość jajeczek – czym mniejsze tym jakość kawioru jest lepsza. Różnicę można zauważyć w smaku i zapachu produktu, jednak jeżeli chodzi o wartości odżywcze nie ma między nimi różnicy.
  • Kawior czarny, czyli ikra z ryb jesiotrowatych. Głównym czynnikiem jakości kawioru czarnego jest rodzaj ryby, z której pochodzą jajeczka. Niektórzy specjaliści uważają także, że im większe jajeczka, tym produkt jest lepszy jakościowo. Kawior czarny można także podzielić na różne odmiany charakteryzujące się zmiennością barwy (srebrzysto-czarna, szaro-czarna). Najbardziej cenionym kawiorem jest ten wytworzony przez bieługę.
  • Kawior biały, czyli kawior ze ślimaka. Jaja ślimaków już od starożytności były cenionym przysmakiem. Obecnie istnieją hodowle ślimaków, które produkują jajeczka z późniejszym przeznaczeniem na kawior. Wysoka cena produktu wynika z tego, iż hodowcy muszą ręcznie (będąc przy tym delikatnym) zbierać jajeczka, następnie je posortować, wyczyścić i umyć.

Właściwości kawioru

Kawior bogaty jest w wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera mnóstwo witamin oraz składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, tj. witamina A, witaminy z grupy B, witamina D i E oraz fosfor, cynk, magnez, potas, sód, wapń, żelazo i jód. Do swojej diety kawior powinny włączyć osoby, które borykają się z problemami skórnymi i zależy im na poprawie wyglądu swojej cery.
W kawiorze znajdują się także naturalne antyoksydanty, które chronią układ nerwowy, zapobiegają powstawaniu nowotworów oraz powstrzymują proces starzenia się skóry.

Dzięki witaminie B12 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego. Kawior jest również źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym kwasów omega-3), które mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy (zapobiega występowaniu cukrzycy, czy powstawaniu zakrzepów, poprawiają natomiast krążenie krwi). Ponadto nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w kawiorze wspomagają metabolizm oraz oczyszczanie wątroby ze szkodliwych toksyn.

Poza wartościami odżywczymi kawior znajduje szerokie zastosowanie w branży kosmetycznej. Rybia ikra pomaga w wygładzeniu zmarszczek, działa ujędrniająco oraz odmładzająco. Dlatego kawior można znaleźć w składzie wielu kremów.

Kawior cena

Kawior nie należy do tanich przysmaków. Jego cena zależna jest od rodzaju. Najdroższy jest kawior czarny z bieługi, jego koszt to nawet ponad 7 tysięcy złotych za 250 gram. Mniej wykwintne odmiany kawioru czarnego są zdecydowanie tańsze – koszt za 100 gram kawioru z jesiotra to ok. 600-800 złotych. Tańszy jest kawior ze ślimaka 50 g białego kawioru kosztuje ok. 300 złotych. Za 100 gram kawioru czerwonego z ryb łososiowatych zapłacimy od kilkudziesięciu do 100 zł. Na sklepowych półkach można także znaleźć substytut kawioru, czyli barwione jajeczka ryb mniej cenionych gospodarczo, tj. tasza.

Kawior bez wątpienia jest produktem bogatym w wartości odżywcze, wspomagające nasze zdrowie. Dlatego warto raz na jakiś czas dodać ten luksusowy towar do swojej diety.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *