Żywność przetworzona – czym jest i gdzie można ją spotkać?

Minęły czasy, kiedy ludzie naprawdę byli pewni tego, co jedzą. Dawniej hodowano zwierzęta, ogródki były pełne warzyw, a sady dojrzałych owoców. Dziś jest inaczej – wszystko czego potrzebujemy, możemy znaleźć w dyskontach, gdzie sklepowe pułki uginają się od produktów – od tych zdrowych, po te najbardziej chemiczne, wysoko przetworzone.

Czym jest żywność wysoko przetworzona?

Do żywności wysoko przetworzonej zaliczamy te produkty, które zostały poddane obróbce przemysłowej. Właśnie podczas tego procesu, do produktów, dodawane są konserwanty, emulgatory, przeciwutleniacze, wzmacniacze smaku oraz zapachu, a także cukier i jego zamienniki. Wszystko po to, aby jedzenie ładniej wyglądało i lepiej pachniało, przyciągało potencjalnego konsumenta intensywnie oddziałując na jego zmysły.

Choć w domu nie wytworzymy ich samodzielnie, produkty wysoko przetworzone są wokół nas. Bardzo trudno je wyeliminować całkowicie z diety, jednak można je ograniczyć lub zastąpić innymi, o lepszej jakości – wystarczy czytać etykiety.

Czy przetwarzanie produktów może być zdrowe?

Przetwarzanie żywności w domowych warunkach jest jak najbardziej zdrowe i bezpieczne. Co więcej, niektóre z artykułów spożywczych wymagają odpowiedniej obróbki w domowych warunkach, gdyż nie nadają się do spożycia w surowej postaci. To m. in. gotowanie, pieczenie, mrożenie, kiszenie, pasteryzacja, czy solenie.

Jak rozpoznać produkty wysoko przetworzone?

Po pierwsze: skład – to w zasadzie najważniejszy element, który może zadecydować o zakupie danego produktu. Skład wysoko przetworzonej żywności jest zazwyczaj bardzo bogaty, a każda z użytych substancji ma swoje oznaczenie. Im więcej pozycji tego typu na odwrocie opakowania, tym produkt jest bardziej chemiczny. Składnik, którego użyto najwięcej, widnieje na pierwszym miejscu listy.

Po drugie: cena – podczas codziennych zakupów pamiętaj (jeśli to możliwe), aby nie była ona jedynym czynnikiem decydującym o zakupie produktu. Podejrzanie niska cena, nie zawsze idzie w parze z jakością.

Przykładowe produkty spożywcze

Przedstawiamy listę przykładowych produktów spożywczych, które uznaje się za wysoko przetworzone. Jak często je konsumujesz, czy któryś z nich jest istotnym elementem Twojej diety?

  • parówki o niskiej zawartości mięsa,
  • dania typu fast-food
  • kolorowe napoje gazowane i niegazowane,
  • mleko roślinne,
  • gotowe sosy
  • jogurty owocowe,
  • produkty w proszku (kisiel, budyń)
  • produkty typu „instant”
  • zupki chińskie,
  • słodkie płatki śniadaniowe
  • przyprawy w płynie,
  • kostki rosołowe,
  • słone przekąski, chipsy,
  • gotowe ciasta,
  • batony,
  • syropy owocowe,
  • wafle ryżowe,
  • herbata rozpuszczalna.

Według analityków, co roku do organizmu każdego z nas, trafia ok. 2 kilogramy szkodliwych substancji, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie – nie powinniśmy ich w ogóle dostarczać.

Konsekwencje takiego odżywiania

Na pierwszy rzut oka nie są zauważalne, prawdą jest też to, że żywności tego typu nie da się całkowicie wyeliminować, ale należy pamiętać, że wysoko przetworzone produkty nie powinny być podstawą diety. Dlaczego? Ponieważ może to prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych.

To między innymi uzależnienie od jedzenia – nałóg, który powoduje ciągłą chęć spożywania kolejnych posiłków, mimo nie odczuwania głodu w tym samym czasie. Innym niebezpieczeństwem wynikającym z nieodpowiedniej diety są choroby autoimmunologiczne, układu krążenia, a nawet nowotwory.

Co jeść?

Co w takim razie powinniśmy jeść, by nie narażać własnego zdrowia, ale jednocześnie jeść smacznie i czerpać przyjemność z jedzenia? Przede wszystkim wybieraj produkty świeże. W sezonie wiosennym i letnim, wykorzystuj do przygotowywania codziennych posiłków owoce oraz warzywa. Unikaj gotowych dań, staraj się włączyć do swojej diety, ryby – morskie jak i słodkowodne. Jedz mięso, jaja, grube kasze, orzechy oraz nasiona.

Jeżeli natomiast masz ochotę na coś słodkiego, zrób własne słodycze w domu. Lody, sorbety, a nawet ciasta robione samodzielnie są dużo bardziej zdrowe od tych dostępnych w sklepach. Przygotowując je, mamy pewność, jakich składników użyto podczas produkcji oraz możemy ingerować w proporcje.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest