Zastanawiasz się, co jeść, żeby schudnąć? Zobacz nasze sprawdzone dania!

Kiedy pierwszy raz podejmujesz decyzję o odchudzaniu, możesz czuć się nieco zagubiona. Zdajesz sobie sprawę, że musisz zwiększyć swoją aktywność fizyczną i postawić na odpowiednią dietę. Jeśli chodzi o ruch, najlepiej, abyś wybrała coś, co sprawi ci przyjemność, choćby lekcje tańca. Ale jaka dieta będzie dla ciebie najlepsza? Popularne hasła typu: jedz połowę, dieta 1000 kalorii, schudnij w tydzień to niestety tylko chwyty marketingowe, mające przyciągnąć twoją uwagę. Musisz być świadoma, że efektywna odchudzając dieta, która ustrzeże cię przed efektem jo-jo i będzie zdrowa dla twojego organizmu, wymaga czasu. Możesz jednak pomóc sobie, spożywając pewne pokarmy wspomagające procesy trawienne, a więc przyspieszające twoje odchudzanie.

Dlaczego dieta odchudzająca nie może być ekspresowa?

Żeby schudnąć, musisz doprowadzić do tzw. deficytu kalorycznego, a więc spożywać mniej kalorii niż jest ci to potrzebne do codziennego funkcjonowania. Taki ujemny bilans skutkuje spadkiem masy ciała, ale także zaburzeniami hormonalnymi, brakiem energii, spadkiem samopoczucia, a nawet zaburzeniami metabolizmu. Jeśli zmiana twojego sposobu odżywiania będzie zbyt gwałtowna, może sprawić, że szybko zrezygnujesz z podjętego trudu, a po powrocie do normalnej kaloryczności diety (dorosłej osobie nie da się zbyt długo funkcjonować na 1000 kcal dziennie), znowu przytyjesz.

Co jeść, żeby schudnąć?

Warzywa i owoce to produkty bogate w składniki odżywcze niezbędne w procesie odchudzania. Zawierają mnóstwo błonnika, który usprawnia działanie układu trawiennego oraz sprawia, że czujemy się nasyceni i nie sięgamy po przekąski. Staraj się jeść dania zawierające:

  • kalafior – syci na długi czas, a jednocześnie nie zawiera wielu kalorii. Ponadto jest cennym źródłem witaminy C i udowodniono, że chroni przed nowotworem jelita grubego.
  • gruszki – są słodkie, więc dobrze sprawdzą się jako zastępstwo czekoladowych batoników, ale możesz je również dodać do owsianki lub zjeść z jogurtem naturalnym na śniadanie. Również opóźniają pojawienie się uczucia głodu, ze względu na dużą zawartość błonnika.
  • migdały – nie dość, że sycą, to dodatkowo utrzymują odpowiedni poziom glukozy we krwi, dzięki czemu uchronisz się przed niekontrolowanymi napadami głodu.
  • jabłka – zawierają antyoksydanty, które zapobiegają zaburzeniom metabolizmu. Jeśli będziesz je jeść jako przystawkę, zmniejszą ilość spożywanych kalorii w głównym posiłku.
  • pomidory – zawierają oligofruktozę, która wywołuje uczucie sytości i wspiera procesy trawienne.

Oprócz warzyw i owoców istnieją inne produkty, dzięki którym możesz dbać o linię – zmniejszać łaknienie i zapobiegać rozrostowi tkanki tłuszczowej. I tak np.:

  • oliwa z oliwek – zawiera zdrowy roślinny tłuszcz, który przyczynia się do obniżenia łaknienia. Ma też właściwości przeciwzapalne. Dodając ją do sałatek, zwiększasz właściwości antyoksydacyjne warzyw.
  • kawa – podnosi tempo metabolizmu nawet o 15%. Należy jednak pamiętać, że chodzi tu jedynie o czarną kawę bez dodatku mleka i cukru. Poza tym kawa może także działać „maskująco” w przypadku jedzenia słodkich przekąsek. Jedząc ciastko i popijając je kawą, możemy zjeść go więcej, ponieważ kawa obniża odczucie słodkości. Najlepiej więc nie łącz nigdy tych dwóch rzeczy.
  • cynamon – wspomaga kontrolę cukru we krwi, dzięki czemu istnieje mniejsze ryzyko odkładania się tkanki tłuszczowej w związku z działaniem insuliny. Ponadto możesz użyć go do wydobycia naturalnej słodyczy produktów, bez potrzeby używania cukru.
  • ocet jabłkowy – nadaje smak bez dodawania kalorii do posiłku. Sprawia, że przyprawione nim dania są bardziej sycące.

Sprawdzone dania na odchudzanie

Jeśli obawiasz się, że nie podołasz samodzielnemu przygotowywaniu zdrowych posiłków, możesz na początku spróbować zaufać profesjonalistom. Catering dietetyczny w Warszawie, Łodzi, Krakowie w Trójmieście i wielu innych miastach Polski od SuperMenu pozwoli Ci poznać wachlarz dań, które ułatwią Ci zrzucenie zbędnych kilogramów. Pozwoli ci ona poznać nowe, zdrowe smaki, a przy okazji zainspirujesz się przepisami na dania, które wspomagają odchudzanie, a jednocześnie są bardzo smaczne. Poniżej kilka naszych sprawdzonych propozycji dań na odchudzanie:

Śniadanie:

  1. Kanapki z pastą jajeczną z dodatkiem cebuli i jogurtu naturalnego na pełnoziarnistym pieczywie.
  2. Owsianka z bananem i orzechami.
  3. Jajecznica na oliwie z oliwek z pomidorami i natką pietruszki.

Drugie śniadanie:

  1. Koktajl z kefiru, jabłek, suszonych śliwek i płatków owsianych.
  2. Pudding z nasion chia z syropem z owoców leśnych.
  3. Placuszki z kaszy manny z jagodami.

Obiad:

  1. Pierś z kurczaka z ryżem i grillowanymi warzywami.
  2. Dorsz pieczony z papryką i ziemniakami.
  3. Curry z ciecierzycy.

Podwieczorek:

  1. Kanapki z pełnoziarnistego, ciemnego pieczywa z pastą brokułową.
  2. Bananowe placuszki z musem ananasowym.
  3. Sałatka ze szpinakiem, grillowaną cukinią, łososiem i sosem musztardowo-miodowym.

Kolacja:

  1. Warzywne frytki z domowym ketchupem.
  2. Sałatka z jajkiem i oliwkami podana z sosem jogurtowym.
  3. Gryczanka z suszonymi pomidorami i mozzarellą.
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest