Nie da się ukryć, że od pewnego czasu garnek do gotowania na parze to niemal obowiązkowy element wyposażenia kuchni każdej osoby dbającej o linię. To właśnie z jego pomocą jesteśmy w stanie dosłownie w kilka chwil przyrządzić zdrowe i pyszne dania bez obaw o utratę walorów smakowych. Co więcej, potrawy przyrządzane na parze nie tracą także niezbędnych składników odżywczych. Chcesz dowiedzieć się o innych zaletach tego gotowania? Koniecznie przeczytaj ten tekst.
Spis treści
Korzyści płynące z gotowania na parze
Polacy są przyzwyczajeni do ciężkiej kuchni, która w ogromnym stopniu jest oparta głównie na smażonych i pieczonych potrawach. Nic więc dziwnego, że większość z nas krzywi się na samą myśl o posiłkach gotowanych na parze. Dlaczego? Ponieważ wiele osób powiela mit, że potrawy z parowaru są pozbawione smaku. Nic bardziej mylnego – dania przygotowywane na parze są smaczne i zdrowe, co więcej, ich aromaty nie są niszczone podczas obróbki termicznej. Gotowanie na parze to idealne rozwiązanie wtedy, gdy planujemy zrzucić zbędne kilogramy, chcemy zmienić nasze nawyki żywieniowe lub zależy nam na delikatnym skróceniu czasu spędzanego w kuchni.
Warto dodać, że ogromną zaletą tego typu garnków jest również to, że można w nich przygotowywać naprawdę różne potrawy. Naczynia służące do gotowania na parze składają się z kilku poziomów. Dzięki temu jesteśmy w stanie w jednym garnku umieścić wszystkie produkty spożywcze, jakie posłużą nam do przygotowania obiadu. Do gotowania na parze służą nie tylko zestawy garnków, lecz także specjalne urządzenia, do których zaliczamy np. parowar.
Garnek do gotowania na parze – jak używać?
Jak już wyżej wspomniano, tradycyjny garnek do gotowania na parze składa się z kilku pięter. Jeśli chcemy rozpocząć gotowanie, to do naczynia na samym dole wlewamy wodę, a na górne piętra, czyli sitka, kładziemy ulubione warzywa i mięso. Pamiętajmy o tym, że na samej górze nie może zabraknąć pokrywki utrzymującej zamknięty obieg. Dzięki temu aromat przygotowywanych przez nas potraw nie ucieknie, a obiad zostanie przyrządzony niemal w błyskawicznym tempie. Musimy także pamiętać o tym, że woda w garnku (na samym dole) nie może stykać się z sitkiem – jedzenie ma być przyrządzone na parze, a nie ugotowane. Z tych samych powodów warto przykręcić ogień, gdy woda się zagotuje.
Gotowanie na parze dla początkujących
Jeśli jesteś zainteresowany przygotowywaniem potraw w ten sposób i nie chcesz od razu inwestować w specjalny garnek, możesz zdecydować się na zakup np. samego sita. W tej sytuacji należ tylko dopasować jego rozmiar do średnicy garnka. Niektóre akcesoria tego typu są skonstruowane w taki sposób, aby pasować do różnych modeli garnków, dlatego mogą okazać się uniwersalnym wyborem.
Jak nadać ulubionym potrawom wyrazisty smak?
Przygotowując ulubione dania w garnku do gotowania na parze, często zastanawiamy się, jak je doprawić. Jeśli mówimy o mięsie, warto zamarynować je na kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania. W tym celu możemy przygotować marynatę składającą się z niewielkiej ilości oliwy z oliwek oraz naszych ulubionych przypraw. Jeśli planujemy przygotować rybę – również trzeba ją odpowiednio przyprawić. Rybę warto skropić sokiem z cytryny lub natrzeć masłem, posypać czosnkiem i pieprzem. Dobrym rozwiązaniem jest ograniczenie zużycia soli, która ma negatywny wpływ na nasz organizm.
Jednym z najzdrowszych sposobów przygotowywania żywności jest gotowanie na parze. Produkty poddane obróbce termicznej w ten sposób nie mają kontaktu z dodatkowym tłuszczem, a potrawy nie tracą niezbędnych witamin i składników mineralnych. Jeśli zależy nam na zdrowej i pożywnej kuchni, powinniśmy zainwestować w tradycyjny garnek do gotowania na parze.