Zakochaj się w winie bezalkoholowym

Wino bezalkoholowe tradycyjnie powstaje w wyniku procesu winifikacji. Następnie dzięki odpowiedniej destylacji usuwany jest alkohol. Co więcej, możemy otrzymać zarówno słodką, jak i wytrawną wersję. W związku z tym każdy degustator odnajdzie dla siebie idealną butelkę wina, a przy tym w korzystnej cenie. Koniecznie sprawdź, które nuty smakowe zasługują na Twoją uwagę.

Dlaczego warto spróbować wina bezalkoholowego?

Wino bezalkoholowe to doskonała alternatywa dla wszystkich kierowców, kobiet ciężarnych, a także osób, które z jakiegoś powodu chcą ograniczyć alkohol. Z pewnością wielu przekona fakt, że ta wersja jest mniej kaloryczna od tradycyjnej, a przy okazji korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jeden kieliszek do obiadu przyczyni się do lepszego trawienia, usprawni układ krwionośny i pracę mózgu. Oprócz tego czerwone wino bezalkoholowe ma mnóstwo antyoksydantów, które opóźniają starzenie się komórek. W ten sposób uzyskasz nie tylko promienną skórę bez zmarszczek, ale przede wszystkim zmniejszysz ryzyko wielu chorób przewlekłych, w tym nowotworów. Jednak większość z nas decyduje się na wino głównie ze względu na walory smakowe. Czy wersja bezalkoholowa jest gorsza? Absolutnie nie, bo różnica jest niewielka i polega głównie na intensywności, dlatego to rewelacyjna opcja dla wielbicieli lekkich smaków. Wino bezalkoholowe najczęściej porównuje się do delikatnego wina białego.

Wino bezalkoholowe wytrawne

Dobór wina to głównie kwestia indywidualnych preferencji. Mimo to istnieje kilka tendencji, a jedną z nich jest połączenie mięsa drobiowego z białym winem. W przypadku wersji bezalkoholowej doskonale sprawdzi się Barrels & Drums. Zestawisz je ze smażoną wątróbką, gęsią, lub indykiem. Poza tym na intensywny smak i zapach wpływa długi okres leżakowania. W dodatku połączenie tropikalnych owoców daje w rezultacie orzeźwiający posmak.

Kolejną szlachetną propozycją będzie Barrels & Drums – Chardonnay musujące. W tym przypadku wyczujesz głównie nuty owoców egzotycznych. Oprócz tego wino dojrzewa w stalowych kadziach, a w trakcie próżniowej destylacji usuwany jest alkohol. Dzięki temu możesz cieszyć się niezwykłym smakiem, który nie ulega rozkładowi termicznemu. Co więcej, ten rodzaj doskonale sprawdza się z daniami wegetariańskimi, lub owocami morza. Ten niemiecki wyrób spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Oczywiście nie można pominąć wina czerwonego Barrels & Drums – Merlot. Wytrawny posmak to efekt odpowiedniej kompozycji owoców i ziół.

Czy wino bezalkoholowe smakuje inaczej?

Absolutnie nie, a to ze względu na identyczny proces fermentacji. Wino bezalkoholowe powstaje wyłącznie dzięki odpowiedniej destylacji próżniowej. W związku z tym temperatura nie ma żadnego wpływu na końcowy smak. Co więcej, w tym przypadku również korzysta się z leżakowania w dębowych beczkach, czy kadziach. Dlatego wino bezalkoholowe możemy uznać za tak samo szlachetne. Oprócz tego cały proces usuwania alkoholu nie wpływa na obecne polifenole, taniny i flawonoidy. Dzięki temu zachowuje się wszystkie prozdrowotne korzyści. Kto powinien skusić się na bezalkoholową alternatywę? Przede wszystkim osoby ograniczające alkohol i spożywane kalorie, czyli diabetycy, kobiety w ciąży, a także kierowcy. Obecnie wiele osób całkowicie rezygnuje ze spożywania napojów alkoholowych, dlatego ten rodzaj wina to idealna opcja na rodzinne uroczystości, w tym wesele. Wówczas każdy gość poczuje się wyjątkowo, a szlachetny smak Barrels & Drums – Chardonnay sprawdzi się w trakcie pierwszego toastu. Ponadto owocowe nuty skutecznie orzeźwią podniebienie w trakcie letnich upałów. Wino bezalkoholowe smakuje dobrze nie tylko w połączeniu z wyrobami mięsnymi, lecz także do deserów.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest