Ostatnio coraz więcej mówi się na temat zdrowego odżywiania. Ogromną popularnością cieszą się książki kulinarne oraz telewizyjne magazyny i blogi poświęcone tematyce bycia fit. Nic więc dziwnego, że na nowo pojawiło się zainteresowanie jednym z najlepszych sposobów na przyrządzanie smakowitych i pełnowartościowych potraw, czyli gotowaniem na parze. Dlaczego warto przygotowywać dania w takiej formie i dlaczego gotowanie na parze uznawane jest za zdrowe?
Dlaczego warto gotować na parze?
Gotowanie na parze uznawane jest za najzdrowszą formę przygotowywania posiłków. Dlaczego? Tradycyjna forma, czyli gotowanie w wodzie sprawia, że produkty tracą część swoich cennych dla organizmu składników odżywczych i witamin. Nawet pełnowartościowe warzywa czy kasze mogą utracić 40-50% swoich prozdrowotnych właściwości! Gotowanie na parze sprawia, że witaminy i składniki odżywcze nie są wypłukiwane przez wodę. Co więcej, dania przyrządzone na parze są zdecydowanie mniej kaloryczne – nie trzeba przecież dodawać do nich dodatkowego tłuszczu, a para wodna pomaga wydobyć ze składników naturalną sól.
Jakie akcesoria przydadzą się do gotowania na parze?
Aby móc w pełni cieszyć się smakiem dań gotowanych na parze, trzeba zadbać o odpowiednie wyposażenie kuchni. Przede wszystkim potrzebny będzie specjalny garnek do gotowania na parze (ma go w ofercie większość marek specjalizujących się w produkowaniu garnków) – ich ceny zaczynają się już od ok. 40 zł (w zależności od rozmiaru i materiału, z którego zostały wyprodukowane). Coraz popularniejszym wariantem są też specjalne nakładki – niektóre z nich mają formę bambusowego koszyczka lub są wykonane ze stali nierdzewnej. Najważniejsze, by umieścić je na naczyniu tak, aby produkty nie dotykały wody. Alternatywą dla wspomnianych akcesoriów mogą być elektryczne parowary, ale koszt takiego urządzenia to wydatek rzędu 200-400 zł.
Które produkty można gotować na parze?
Nie ma ograniczeń, jeśli chodzi o dobór produktów, które nadają się do gotowania na parze, ale zdecydowanie najczęściej przygotowywane w ten sposób są warzywa. I to nie tylko dlatego, że zachowują w ten sposób więcej swoich cennych właściwości, ale także dlatego, że ugotowane na parze stają się al dente i niezwykle chrupiące. By szybciej cieszyć się ich smakiem, można pokroić je na mniejsze kawałki. Do przyrządzania na parze fantastycznie nadają się też ryby – są zdecydowanie delikatniejsze niż te smażone – oraz kasze i różne gatunki ryżu.