Wegetariański grill: co przyrządzić dla tych, którzy nie jedzą mięsa

Wiosna w pełni – czas na rozpoczęcie sezonu grillowego! Na ruszcie, oprócz tradycyjnych kiełbasek czy steków, świetnie odnajdą się także różnego rodzaju warzywa i owoce. Bezmięsne, pyszne i zdrowe dania z grilla z pewnością zaskoczą twoich gości i na długo pozostaną w ich pamięci. Podpowiadamy, czym zastąpić mięso oraz co będzie odpowiednie na grilla dla wegetarian, a co dla wegan!

Warzywa na grilla – jakie wybrać i jak przygotować?

Warzywa powinny być podstawą codziennego menu – nie może zabraknąć ich również podczas spotkań przy ruszcie. Cukinia, bakłażan, papryka – to klasyki wśród warzyw na grilla. Oprócz nich warto także piec na ruszcie ćwiartki kalafiora posypanego curry oraz marchewkę (wcześniej obgotowaną) polaną mieszanką oliwy z oliwek, soku z cytryny i odrobiną chili. Pamiętaj, im większe kawałki warzyw położysz na grillu, tym dłużej będą się piekły.

Warzywa idealne na grilla to także brokuły – dobrze komponują się z kozim serem, suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii, a także szparagi – zwłaszcza w towarzystwie cytryny i mięty. Ciekawe i inspirujące przepisy na wegetariańskie dania z grilla (i nie tylko!) znajdziesz na Carrefour.pl.

Bardzo popularnym warzywem na polskich rusztach jest także kukurydza w kolbach, polana masłem, z koperkiem lub solą. Jej przygotowanie jest proste – najlepiej zawinąć ją folią aluminiową i piec na grillu 30-40 minut.

Nie można zapomnieć również o ziemniakach, które stwarzają wręcz nieograniczone możliwości kulinarne. Możesz włożyć je między rozżarzone węgielki na 40-50 minut lub piec bezpośrednio na ruszcie – w całości lub pokrojone w grubsze plastry. Kolejną propozycją jest zrobienie w ziemniakach delikatnych nacięć, wypełnienie ich np. masłem z dodatkiem czosnku, owinięcie w folię aluminiową i w takiej formie położenie na grillu na ok. 20-30 minut (w zależności od ich wielkości). W zależności od tego, jakie smaki lubisz, możesz doprawić ziemniaki ostrzejszymi lub łagodniejszymi przyprawami. Grillowane ziemniaki idealnie komponują się z różnymi sosami i dipami.

Co jeszcze warto położyć na grillu?

Oprócz mięsa i warzyw na grillu możesz położyć także owoce. Na ruszcie fantastycznie odnajdą się ananasy, banany, brzoskwinie, nektarynki, mango, ale także jabłko, gruszki i awokado. Możesz zamarynować je przed pieczeniem, np. w mieszance soku cytryny z miodem czy w winie, co doda im dodatkowych walorów smakowych. Przygotowanie grillowanych owoców zajmie ci dosłownie kilka minut – otrzymasz pyszne, zdrowe i niezwykle oryginalne dania, które z pewnością zyskają aprobatę twoich gości, także tych najmłodszych.

Kolejną alternatywą dla mięsa z grilla mogą być sery. Halloumi, oscypek, camembert świetnie sprawdzą się jako dodatki do warzyw i owoców, ale także jako dania główne. Grillując sery, najważniejszy jest wybór odpowiedniej metody ich przyrządzenia – twarde sery można piec bezpośrednio na ruszcie, a miękkie najlepiej owinąć folią aluminiową i ułożyć na tackach (w przeciwnym razie mogą się szybko stopić i oblepić ruszt).

Jak zrobić pyszne i zdrowe szaszłyki na grilla?

Jednym z najpopularniejszych dań z grilla są szaszłyki. Doskonałą propozycją na wiosenny posiłek z rusztu mogą być szaszłyki warzywne – dobrze przyprawione, smaczne i zdrowe. Do ich przygotowania potrzebujesz długich patyczków oraz oczywiście ulubionych warzyw, które pokroisz w kostki. Kawałeczki papryki, cukinii, pomidorków koktajlowych czy bakłażana nabij na każdy patyczek i grilluj aż do zarumienienia.

Wyśmienitym pomysłem jest wzbogacenie warzywnych szaszłyków o wspomniane wcześniej sery, np. halloumi czy oscypek. Taka wersja kultowego dania z grilla z pewnością przypadnie do gustu wegetarianom, ale i wielu osobom jadającym mięso.

Co na grilla dla wegetarian? Co na grilla dla wegan?

Wszystkie wspomniane wyżej propozycje na posiłki z grilla będą odpowiednie dla wegetarian. Weganie, którzy unikają nie tylko mięsa, ale i wszelkich produktów odzwierzęcych, warzywne szaszłyki mogą wzbogacić np. o grillowane tofu. Ten sojowy twarożek sam w sobie jest bardzo neutralny w smaku, dlatego warto odpowiednio go doprawić, np. umieszczając w marynacie z oliwy oliwek, musztardy i soku z limonki lub oliwy z oliwek, curry i imbiru.

Przygotowując wegańskie przyjęcie, zaopatrz się również w „wegańskie mięso”, czyli seitan – produkt otrzymywany z glutenu pszennego. Doskonale imituje mięso – grillowany może zostać „pomylony” z karkówką.

Wśród wegańskich produktów królują również boczniaki. Natarte marynatą szybko wchłaniają jej aromat, a przygotowywane na grillu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku – po prostu przepyszne!

Jak widać, osoby stroniące od mięsa wcale nie muszą rezygnować z przyjemności wiosennych i letnich spotkań przy ruszcie. Wręcz przeciwnie – wegetariańskie i wegańskie propozycje na grilla pozwalają poznać nowe smaki i przełamać rutynę. Wypróbuj je i odkryj nowe oblicze grillowania!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest