Szwajcarski medyk Paracelsus stworzył koncepcję, która mówiła o tym, że „dawka czyni truciznę”. To oznaczało, że jedyna różnica pomiędzy lekarstwem a trucizną tkwi w przyjętej ilości. Czy wiesz, że w tym kontekście można rozpatrywać także żywność? To, co zjadasz, może być zarówno silnym lekarstwem, jak i powoli działającą trucizną.
Dlatego, jeśli jesteś stale zmęczony, odczuwasz niepokój, boli Cię głowa, masz częste wysypki, alergie, stany zapalne i dolegliwości układu trawiennego, może to oznaczać, że jesteś osobą wrażliwą na gluten, histaminę lub inne substancje zapalne. Jest na to ratunek! Dieta przeciwzapalna i serwowanie w kuchni dań o niskiej zawartości histaminy. To podstawa skutecznego detoksu i oczyszczania organizmu.
O czym jest książka?
Autorka, certyfikowana dietetyczka, przygotowała dla Ciebie wyjątkową książkę kucharską. Omówi w niej nie tylko naukowe podstawy nietolerancji histaminy i związane z nią dolegliwości (w tym zespół aktywacji komórek tucznych), ale również zgłębi temat diety przeciwzapalnej i diety niskohistaminowej, która pomoże Ci odzyskać zdrowie i dobre samopoczucie. Ponad sto prostych przepisów na bezglutenowe potrawy, które znajdziesz w tej książce, pomoże wprowadzić do Twojej kuchni zasady zdrowego odżywiania, a przede wszystkim zmniejszyć lub całkowicie pozbyć się alergii i stanów zapalnych w organizmie, przeprowadzić skuteczny detoks i oczyszczanie jelit. Zdrowe odżywianie przyniesie ulgę Twojemu układowi trawiennemu i będzie najlepszą terapią służącą pokonaniu męczących Cię dolegliwości i chorób.