Syrop sosnowy a jego właściwości, skład i cena

Mimo iż za oknem lato w pełni warto pomyśleć o zbliżającej się jesieni, i o zagrożeniach, jakie niesie za sobą ta nie zawsze piękna pora roku. Przeziębienie, katar, kaszel, bóle gardła – czasami nie da się tego uniknąć. Warto już teraz zaopatrzyć swoją domową apteczkę w odpowiednie specyfiki. Bardzo skutecznym a zarazem jednym z tańszych sposobów na walkę z przeziębieniem jest syrop sosnowy. Bez problemu kupimy go w aptece, ale najlepiej zrobić go samemu w domu.

Cenne właściwości syropu sosnowego

Syrop sosnowy przygotowany z szyszek sosny powinno przygotowywać się w maju, ponieważ to właśnie wtedy pędy zawierają najwięcej cennych składników tak dobroczynnych dla naszego zdrowia. Syrop sosnowy jest naturalnym antybiotykiem, który zawiera witaminę C poprawiającą odporność, sole mineralne mające dobroczynny wpływ na kości i na gospodarkę wodną organizmu, podnoszące poziom energii w organizmie węglowodany, flawonoidy, które działają przeciwzapalnie i rozkurczowo a także gorycze, które poprawiają apetyt i działają uspokajająco.

Zaleca się, aby syrop sosnowy stosować już kiedy pojawia się pierwsze oznaki przeziębienia i osłabienia organizmu, jest doskonałym lekarstwem na kaszel, chrypę, zapalenia gardła i oskrzeli, ból gardła, dreszcze a nawet na grypę. Działa wykrztuśnie i bakteriobójczo.

Można go stosować przez cały rok ponieważ wzmacnia i poprawia odporność organizmu. Ponieważ jest to naturalny lek, często jest wybawieniem dla kobiet w ciąży, gdyż jest całkowicie bezpieczny. Można go podawać również dzieciom. Ze względu na jego słodki smak, mamy często dodają go do herbaty, aby wzmocnić odporność swoich pociech, a w czasie choroby jest stosowany jako lekarstwo na przeziębienie. Wiek, od jakiego można podawać syrop sosnowy dziecku należy skonsultować z lekarzem.

Syrop sosnowy – cena

Syrop sosnowy jest bardzo łatwo dostępny. Kupimy go zarówno w aptekach jak i sklepach zielarskich, można go spotkać również w popularnych drogeriach. W zależności od pojemności, firmy i składu cena waha się od kilku do kilkudziesięciu złotych. Dla przykładu, syrop z młodych pędów, zawierający 33 procentowy ekstrakt sosnowy o pojemności 250 ml kupimy za około 21 zł. Jeśli zdecydujemy się na zakup w sklepie z żywnością ekologiczną, syrop z szyszek sosny kosztuje zdecydowanie więcej, gdyż za butelkę 200 ml wydamy ok 65 zł.
Kupując gotowy syrop, pamiętajmy, aby w jego składzie było jak najwięcej ekstraktu z szyszek sosny ( najlepiej, kiedy jest to 100 procent). Wybierajmy również sprawdzone miejsca, takie jak apteki czy sklepy zielarskie, wtedy mamy pewność co do składu i bezpieczeństwa leku. Unikajmy natomiast zakupów na nieznanych nam stronach internetowych i bazarkach. Każdy lek, nawet naturalny, przygotowany w niewłaściwy sposób może nam zaszkodzić.

Syrop sosnowy – przepis

Ten naturalny antybiotyk jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jedyne, o czym należy pamiętać to okres zbiorów szyszek. Przygotowane na przełomie kwietnia i maja słoiczki z syropem sosnowym przechowujemy w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.

Syrop sosnowy przepis bez gotowania

Najlepsze pędy to te jasnozielone (w brązowych szypułkach), maksymalnie do 12 cm długości. Powinny być lepkie (pełne soku). UWAGA! Dobrze jest nie zrywać wszystkich pędów z drzewka, aby miało szanse podrosnąć. Oberwanie wszystkich może znacznie osłabić sosnę. Warto zatem zebrać pędy z kilku drzewek, po troszku z każdego.

  1. Zebrane pędy należy bardzo ostrożnie opłukać pod wodą.
  2. Pędy można pokroić na kawałki około jednego centymetra lub zgnieść w moździerzu (dzięki temu lepiej puszczą sok).
  3. Do słoika wkładamy na przemian pogniecione lub pocięte pędy i cukier. Warstwa pędów powinna mieć mniej więcej trzy centymetry grubości, na nie sypiemy około czterech łyżeczek cukru. I tak aż do zapełnienia słoika.
  4. Na sam koniec można wlać odrobinę wody.
  5. Słoik należy porządnie zakręcić i odstawić. Czas odstawienia zależny jest od pogody, jeśli jest słonecznie wystarczy od tygodnia do około trzech, jeśli pogoda jest pochmurna i mało słoneczna trzeba poczekać dłużej.
  6. Powstały syrop przelewamy do małego, dobrze wyparzonego słoiczka, najlepiej przez sitko o niewielkich oczkach. Gotowy syrop należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Syrop sosnowy gotowany przepis

  • Około trzech garstek młodych pędów sosny lub szyszek należy opłukać w wodzie.
  • Pędy lub szyszki zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy około dwóch godzin.
  • Wywar odcedzamy i ponownie gotujemy dodając cukier od 80 dag do nawet 1 kg.
  • Po dodaniu cukru wywar gotujemy ponownie dwie do trzech godzin.
  • Podczas tego etapu ważne jest częste mieszanie. Wywar będzie gęstniał, zmieni również kolor na brązowy.
  • Wtedy syrop jest gotowy. Należy uważać aby syrop nie przywarł do garnka i się nie przypalił.
  • Gorący syrop przelewamy do suchych i wyparzonych słoików. UWAGA! Syrop należy przelewać ostrożnie, aby się nie poparzyć.
  • Słoiki szczelnie i bardzo mocno zakręcamy. Stawiamy do góry nogami (nakrętką do dołu).
  • Po ostygnięciu syrop jest gotowy.

Syrop sosnowy jest doskonała alternatywą leczenia przeziębienia i niewydolności górnych dróg oddechowych. Jest bezpieczny, naturalny a przygotowany samodzielnie w domu – bardzo tani. Doskonale sprawdza się jako doraźny lek, a stosowany profilaktycznie wzmacnia naszą odporność. A czy może być coś przyjemniejszego niż wiosenny spacer po sosnowe szyszki?

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest