Świeże ryby – walory odżywcze oraz zastosowanie w kuchni


Ryby coraz częściej goszczą na polskich stołach, co zdecydowanie jest powodem do zadowolenia. Ryby są bowiem nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Sposobów na przygotowanie z nich pysznych potraw jest całe mnóstwo, więc każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego.

Dlaczego warto włączyć ryby do jadłospisu?

Jak podkreślają eksperci z działu rybnego Carrefoura, ryby warto włączyć do jadłospisu nie tylko ze względu na ich niezaprzeczalne walory smakowe. Ich systematyczne spożywanie przynosi mnóstwo korzyści. Ryby dostarczają organizmowi szeregu cennych składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Przede wszystkim są bardzo bogatym źródłem łatwo przyswajanego białka oraz kwasów omega-3. Ponadto zawierają witaminy A, D i E oraz witaminy z grupy B. Znajduje się też w nich sporo magnezu, wapnia, potasu, żelaza, jodu, selenu, fluoru, miedzi oraz manganu. Ryby powinny polubić osoby, którym zależy na pozbyciu się nadprogramowych kilogramów – ryby świeże należą bowiem do niskokalorycznych produktów. Przykładowo dorsz świeży ma 100 g zaledwie ok. 70 kcal.

 

Po jakie ryby Polacy sięgają najczęściej?

Z polskimi tradycjami kulinarnymi kojarzą się obecnie głównie karpie, które na naszych stołach pojawiają się już nie tylko na Boże Narodzenie. Do innych lubianych przez naszych rodaków gatunków zaliczają się też m.in. pstrąg świeży, morszczuk dorsz, łosoś, makrela, szprot, okoń, a rzadziej węgorz, szczupak czy sum etc. Oprócz świeżych ryb można zaopatrzyć się także w ryby wędzone, solone oraz marynowane. Wybór odpowiedniej ryby zależy głównie od indywidualnych preferencji oraz od potrawy, do której przyrządzenia posłuży ryba. Przykładowo łosoś świeży idealnie nadaje się do pieczenia. Nie da się ponadto ukryć, że Polacy chętnie kupują gotowe wyroby na bazie ryb takie jak np. szproty w sosie pomidorowym, sałatki śledziowe czy tuńczyki w sosie własnym lub w oleju. Sporym zainteresowaniem cieszy się też m.in. sushi gotowe, w które obecnie można zaopatrzyć się w wielu sklepach.

 

Jak przyrządzać świeże ryby? Co można z nich zrobić?

Ogromną zaletą świeżych ryb jest to, że da się z nich przygotować mnóstwo pysznych potraw – możliwości w tym zakresie są praktycznie nieograniczone. Są one fantastycznym surowcem kulinarnym, które wystarczy poddać właściwej obróbce i połączyć z odpowiednimi składnikami. Wbrew temu, co się wydaje wielu osobom, przyrządzanie dań ze świeżych ryb nie jest wcale skomplikowane. Przede wszystkim jest to proces dość oszczędny w czasie, ponieważ ryby nie wymagają długotrwałej obróbki termicznej. Aby zachowały swój fantastyczny smak i były soczyste, nie należy ich piec czy smażyć zbyt długo. Poza tym dobrej jakości dorsz świeży czy inna ryba wybronią się same – nie potrzebują wcale dużej ilości dodatków. W tym przypadku doskonale sprawdza się złota zasad: im mniej, tym lepiej, prostota jest tu kluczem do sukcesu. Świeże ryby smaży się, piecze, grilluje, wędzi na ciepło, marynuje lub podaje surowe. Uwielbiają one towarzystwo soli oraz soku z cytryn, wspaniale komponują się z warzywami. Dodając do nich np. krewetki świeże, można przygotować wspaniałą zupę rybną.

 

Jak kupować świeże ryby?

Decydując się na zakup świeżych ryb, trzeba pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Rybę należy bardzo dokładnie obejrzeć, zaczynając od oczu – mintaj świeży lub inna świeża ryba musi mieć przejrzyste i szkliste oczy. Jakiekolwiek oznaki zmętnienia są absolutnie zakazane. Łuski powinny wyróżniać się metalicznym połyskiem bez przebarwień, a kolor skrzeli ma być krwistoczerwony. Zapach ryby musi kojarzyć się z przyjemnym aromatem potoku lub morza – nieświeża rybę można szybko poznać po charakterystycznym, nieprzyjemnym zapachu. Mięso świeżej ryby jest w dotyku jędrne – po dotknięciu od razu wraca do stanu początkowego. Kolor mięsa też nie jest bez znaczenia – nie wolno kupować ryb, których mięso nabrało mlecznego odcienia. Świadczy on o tym, że rozpoczął się proces gnilny.

 

Gdzie zaopatrywać się w świeże ryby?

Świeże ryby należy zaopatrywać się wyłącznie u sprawdzonych sprzedawców – bez względu na to, czy są to niewielkie sklepy rybne, czy markety. Najrozsądniej jest robić tego typu zakupy osobiście. Niemniej w tym kontekście nierzadko pada pytanie o zasadność kupowania świeżych ryb online. Obecnie zakupy produktów spożywczych przez internet znacznie zyskały na popularności, do czego w największym stopniu przyczyniła się pandemia koronawirusa. Nie da się poza tym ukryć, że jest to wygodne rozwiązanie. Zakup świeżych ryb online nie jest złym pomysłem, o ile mamy całkowitą pewność co do sprzedawcy. W świeże pstrągi, karpie itp. warto też zaopatrywać się u osób prowadzących łowiska. W takich miejscach rybę można zwykle złowić samodzielnie.

Świeże ryby to idealna propozycja dla wszystkich, którzy chcą odżywiać się zdrowo i nie rezygnować przy tym ze smacznych produktów. Pokochają je wszyscy – zwłaszcza że dają one spore pole do popisu w kuchni. Poradzą sobie z nimi nawet początkujący kucharze – pod warunkiem, że postawią na produkty najwyższej jakości.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *