Marchew to warzywo, o którego właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Możemy ją jeść na surowo, przyrządzać koktajle z jej dodatkiem, czy też idealnie sprawdza się w wersji gotowanej. Surówka z marchewki jest idealnym dodatkiem do obiadu, a można ją przygotować na setki różnych sposobów!
Marchewka jest skarbnicą beta-karotenu (prowitaminy A), z której w organizmie człowieka powstaje witamina A. Beta-karoten najbardziej znany jest z tego, że przyspiesza proces opalania i przedłuża efekty kąpieli słonecznych. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, a także wspomaga leczenie trądziku oraz opóźnia pojawianie się zmarszczek.
Spis treści
Właściwości marchewki
Powszechnie uważa się, że codziennie należy pić 2 szklanki soku z marchwi, by cieszyć się skórą muśniętą słońcem. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, gdyż wówczas nie osiągnie się pięknej opalenizny, lecz skóra z czasem zyska marchewkowy kolor. Poza tym witamina A w zbyt dużych ilościach jest toksyczna i może doprowadzić do powiększenia wątroby, nadmiernej pobudliwości, chorób skóry oraz zaburzeń ze strony wzroku. Beta-karoten jest również przeciwutleniaczem, co oznacza, że może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Dowiedziono, że może obniżyć występowanie takich nowotworów, jak: rak jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego. Marchewka sprawdza się jako codzienny dodatek do obiadu. Żeby się nie znudzić, możemy ją urozmaicać i dodawać do niej inne składniki!
1. TRADYCYJNA SURÓWKA Z MARCHEWKI
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 łyżki soku z cytryny
- Szczypta soli i cukru
- Czas przygotowania: 5 minut
Sposób przygotowania:
1. Obierz marchewki (możesz je również oskrobać) i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
2. Skrop sokiem z cytryny, dodaj do smaku cukier i sól (ilość według uznania).
2. SURÓWKA Z MARCHEWKI Z POREM
Dodanie pora do tradycyjnej wersji surówki z marchewki nada jej ostrzejszy smak i całkowicie odmienną konsystencję.
Składniki:
- składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnej surówki z marchwi
- 1 duży por
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj tradycyjną surówkę (jak w przepisie powyżej)
2. Pokrój pora na cienkie plasterki (jego jasną i jasnozieloną część) i dodaj do surówki.
3. Na koniec możesz skropić ją 2 łyżkami oliwy z oliwek.
3. SURÓWKA Z MARCHEWKI Z JABŁKIEM
Składniki:
- 600g marchewki
- 2 jabłka
- Sok i skórka z jednej cytryny
- 100ml jogurtu, majonezu lub śmietany zwierzęcej lub roślinnej
- Sól, cukier, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Marchewki i jabłka obierz, a następnie zetrzyj na tarce.
2. Umyj cytrynę, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
3. Pomieszaj w misce warzywa z sokiem i skórką cytryny oraz śmietaną.
4. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Najlepiej podawać schłodzoną.
Marchew przeciwdziała miażdżycy!
Tak, oprócz innych zbawiennych efektów wymienionych na początku, marchewka przeciwdziała także miażdżycy. Sprawcą tego są zawarte w marchwi pektyny, które obniżają również poziom cholesterolu we krwi. W związku z tym współczesna fitoterapia poleca stosować pomocniczo marchew w początkach miażdżycy. Z kolei wyciągi z owoców marchwi podaje się doustnie w lekkich, przewlekłych stanach choroby wieńcowej. Natomiast w przypadkach ciężkich wyłącznie jako lek pomocniczy i wspomagający.
Marchew u cukrzyków?
Tylko surowa! Surowa marchewka ma niski indeks glikemiczny (IG = 30), jednak im bardziej jest rozgotowana, tym bardziej wzrasta jego wartość. IG gotowanej marchewka może wynosić nawet 90. Dlatego osoby z cukrzycą typu 2 mogą spożywać marchewkę tylko niepoddaną obróbce termicznej. W związku z tym najlepiej sprawdzą się właśnie wielorakie przepisy na surówki.
Marchew zawiera nie tylko beta-karoten, lecz także inne witaminy i pierwiastki mineralne, dzięki czemu jest stosowana przy awitaminozie A, czyli niedoborze witaminy A. Stan ten objawią się bardzo przesuszoną skórą na łokciach i kolanach, a także na ramionach i udach (suchość nie ustępuje po posmarowaniu kremem czy balsamem), niedowidzeniem o zmierzchu i w nocy oraz suchością
gałki ocznej.
Poza tym marchew można podawać małym dzieciom i młodzieży w przypadkach niedożywienia, niedokrwistości i stanów zapalnych skóry.
Pozytywnych efektów zdrowotnych przy regularnym spożywaniu marchewki jest naprawdę wiele, a jej przygotowanie jest bardzo proste! Na zrobienie surówki bądź soku wystarczy poświęcić nie więcej niż 5-10 minut, a jej koszt także jest bardzo niski Smacznego!