Stewia, a dokładniej Stevia rebaudiana, jest rośliną pochodzącą z Brazylii i Argentyny.
Zawarty w ich liściach związek – stewizyd, jest ponad 300 razy słodszy od białego cukru, a przy tym jest niemal BEZKALORYCZNY.
Ten naturalny słodzik występuje w sprzedaży, pod różnymi postaciami: proszku, całych liści lub płynnego ekstraktu. Jeśli chodzi o jego właściwości jest odporny na wysokie temperatury oraz na działanie kwaśnego pH, dlatego możemy używać go do pieczenia oraz w przygotowywaniu kwaśnych potraw. Pamiętajmy, że płynny ekstrakt jest również bardzo słodki i już tylko 2 krople odpowiadają mniej więcej 1 łyżeczce cukru.
Poza cudowną „właściwością” jaką jest bezkaloryczność, stewia pomaga w obniżaniu ciśnienia krwi, ma właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Mogą ją stosować wszyscy, zarówno dorośli jak i dzieci, czy kobiety w ciąży.
W wielu zachodnich krajach na sklepowych półkach już można spotkać popularne słodkie napoje, słodzone właśnie tym naturalnym słodzikiem. Może już niedługo i u nas znajdziemy produkty ze STEWIĄ.
Mimo, że u nas dopiero teraz mówi się o wspaniałych właściwościach Stewii, w krajach dalekiego wschodu używana jest od dziesięcioleci, a jak wiadomo te kraje, czyli Chiny i Japonia, uznawane są za najzdrowsze. Może więc warto wziąć z nich przykład.